Nyheter

Herr / 9 december 2022

Bengt Johansson hedras i Halmstad 

VM-genrepet mot Serbien den 9 januari blir också en hyllningsmatch handbollslegendaren Bengt Johansson. 

– Det är omöjligt att beskriva vad ”Bengan” har gjort för svensk handboll och hur många personer han berört och inspirerat. Att vi tillsammans i Halmstad Arena kommer att få ytterligare en möjlighet att minnas och hedra honom känns väldigt bra, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB och mångårig lagkapten under ”Bengan”. 

Halmstad är inte bara staden där Sveriges herrar kommer att ladda inför VM på hemmaplan i januari, det är också staden den förre landslagsspelaren och förbundskaptenen Bengt Johansson föddes och tillbringade största delen av sitt liv i.

”Bengan” handbollsfostrades i Halmstad HP, blev svensk mästare med såväl SoIK Hellas (två gånger) och HK Drott, spelade 83 A-landskamper och representerade Sverige i VM – innan han blev en av svensk idrotts största ledare alla kategorier. Från 1988 till 2004 var han förbundskapten för herrlandslaget i handboll och ledde Sverige Sverige till 13 mästerskapsmedaljer, varav två VM-guld, fyra EM-guld och tre OS-silver.

Den 8 maj i år avled ”Bengan” efter en tids sjukdom och hela handbollsvärlden var i sorg.

När Sverige möter Serbien i VM-uppladdningen den 9 januari kommer ”Bengan” att uppmärksammas och hedras i Halmstad Arena.

I foajén kommer en tillfällig och specialgjord fotoutställning att visas, samtliga svenska spelare kommer att spela i tröjor med hans namn på ryggen, på jumbotronen kommer en hyllningsfilm till honom att visas och under matchen kommer en insamling till Parkinsonförbundet att äga rum.

– ”Bengan” har betytt oerhört mycket för handbollen inte bara lokalt, utan också nationellt och internationellt. Dessutom har han alltid varit en fantastisk ambassadör för Halmstad som stad. Det är självklart att han ska uppmärksammas när våra europamästare kommer till Halmstad Arena, säger Tomas Lennartsson, lokal projektledare för landskampen.

Hela undre etage i Halmstad Arena är slutsålt och övre etage har därför öppnats upp för försäljning. Tre dagar efter genrepet i Halmstad spelar Sverige, som är regerande europamästare, VM-premiär i Scandinavium i Göteborg mot Brasilien.

KOMMANDE LANDSKAMPER

6 januari: Serbien (16.00, Sparbanken Skåne Arena, Lund) Biljetter
9 januari: Serbien (18.10, Halmstad Arena) Biljetter

12 januari: Brasilien (20.30, VM, Scandinavium, Göteborg) Biljetter
14 januari: Kap Verde (20.30, VM, Scandinavium, Göteborg) Biljetter
16 januari: Uruguay (20.30, VM, Scandinavium, Göteborg) Biljetter

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån