Herr | Landslaget / 12 mars 2021

Oavgjort i OS-kvalpremiären

Det blev delad pott i OS-kvalpremiären mot Tyskland i Berlin. Sverige var påväg mot en triumf men tappade ledningen i den sista matchminuten.
– Vi skulle ha vunnit matchen. Vi missade två-tre frilägen under slutminuterna, konstaterade en besviken Jim Gottfridsson efter 25–25 (14–13) i Max-Schmeling-Halle.

Sverige gjorde mycket rätt i fredagens OS-kvalpremiär mot Tyskland. Efter en jämn och svängig första halvlek kopplade man grepp och såg ut att knipa två tunga poäng. Men tyvärr slutade det oavgjort. Det efter att Sverige bommat flera fina lägen i slutet av andra halvlek.

– Jag tycker vi var det bättre laget i 40 minuter. Vi ägde matchen i andra halvlek. Tyvärr brände vi lite chanser samtidigt som Tyskland fick luft, sammanfattade Andreas Palicka efter slutsignal.

Varken hemmalaget Tyskland eller Sverige hade några problem med att hitta nätmaskorna från start. Medan tyskarna visade upp fint skytte svarade Sverige med vasst sex meters spel. Linjespelaren Max Darj noterades bland annat för tre mål i första halvlek.

Efter 23 minuter var Sverige i underläge 10–12. Tyskland var effektiva och drog dessutom fördel av övertalsspel i perioder.

– De fick skjuta lite för fritt samtidigt som det blev hackigt för oss med många utvisningar, kommenterade Jim Gottfridsson.

Sverige tog time-out och rättade till försvarsspelet. Daniel Pettersson kvitterade till 13–13 och satte punkt för en fin svensk avslutning på första halvlek. Sista ordet fick dock Uwe Gensheimer som fastställde paussiffrorna 14–13.

Blågult genomförde sedan den andra halvleken betydligt bättre. Palicka tillsammans med den svenska försvaret stängde igen totalt och bäddade för en tidig svensk vändning i målprotokollet. När Jonathan Carlsbogård satte sin första kasse var Sverige i ledning 15–14.

– Vi korrigerade några småsaker vilket gjorde att vi fick bättre träff. Det var okej, menade Palicka efter matchen.

Sedan tog Albin Lagergren över showen och utmärkte sig med sina genombrott förbi de tyska försvararna. Högernian stod totalt för sju mål i matchen och blev Sveriges bästa målskytt.

I den 43:e minuten utökade Linus Persson till 20–17 varpå den tyska förbundskapten Alfred Gislason kastade in sitt andra time-out-kort. Med endast fyra tyska mål på drygt 13 minuter gav Sverige utomordentligt fina förutsättningar för en seger.

När sedan Niclas Ekberg kontrade in 23–19 såg det väldigt ljust ut. Men när den svenska ledningen var som störst försvann effektiviteten framåt. Tyskarna minskade gapet och hann till slut ifatt i den sista matchminuten. Marcel Schiller kvitterade till 25–25 med endast fem sekunder kvar att spela.

– Vi skulle ha vunnit matchen. Vi missade två-tre frilägen under slutminuterna, sade Jim Gottfridsson som dock var nöjd över prestationen överlag.

– Sett till det stora hela var det en bra landskamp av oss.

Nästa match spelas redan imorgon 18.00 mot Algeriet. Då fortsätter jakten på en OS-biljett.

TYSKLAND–SVERIGE 25–25 (14–13)
Tyskland: Marcel Schiller 5, Timo Kastening 4,Uwe Gensheimer 3, Kai Häfner 3, Patrick Wiencek 3, Julius Kühn 2, Hendrik Pekeler 2, Steffen Weinhold, Philipp Weber, Johannes Golla.
Sverige: Albin Lagergren 7, Lucas Pellas 5, Max Darj 4, Felix Claar 2, Linus Persson 2, Jim Gottfridsson, Fredric Pettersson, Daniel Pettersson, Jonathan Carlsbogård, Niclas Ekberg.
Målutveckling: 5 min: 3–2, 10 min: 5–5, 15 min: 9–7, 20 min: 11–9, 25 min: 12–11, 30 min: 14–13, 35 min: 14–16, 40 min: 16–18, 45 min: 18–21, 50 min: 21–23, 55 min: 22–24, 60 min: 25–25.
Utvisningar, Tyskland: 4 x 2 min. Sverige: 7 x 2 min.
Domare: Gjorgji Nachevski & Slave Nikolov, Nordmakedonien.
Publik: 0 (Max-Schmelling-Halle, Berlin).

OS 2021

Datum: 24 juli–8 augusti 2021
Plats: Tokyo, Japan
Deltagande nationer: 12 – Japan (värd), Danmark (världsmästare 2019), Argentina (vinnare i panamerikanska mästerskapen 2019), Bahrain (vinnare i Asiens OS-kval 2019), Spanien (europamästare 2020), Egypten (afrikansk mästare 2020) + sex länder från OS-kvalet 12–14 mars
Grupp 1: Danmark, vinnaren i OS-kvalgrupp 2, tvåan i OS-kvalgrupp 3, tvåan i OS-kvalgrupp 1, Spanien, Argentina
Grupp 2: Vinnaren i OS-kvalgrupp 1, vinnaren i OS-kvalgrupp 3, tvåan i OS-kvalgrupp 2, Japan, Egypten, Bahrain

OS-KVAL 12–14 MARS