Dam | Landslaget / 1 oktober 2020

Skön seger mot Polen

Det blev svensk seger till slut mot Polen i årets första landskamp. Mycket tack vare Jessica Ryde som spikade igen kassen i sin gamla hemmahall i Lund.
– Det var kul att spela idag, kommenterade Ryde till SVT efter slutsignal.

Det var en efterlängtad startvissla som ljöd i Sparbanken Skåne Arena i Lund denna torsdagskväll. Sverige med Tomas Axnér som förbundskapten kastade igång årets första landskamp mot Polen.

– Det var en häftig känsla vid nationalsången idag, menade Axnér som är ny på posten till SVT.

Dessvärre inledde man matchen tämligen svagt. Åtminstone anfallsmässigt där de inte fick hål på Adrianna Placzek i Polens kasse. Efter dryga kvarten spelad var ställningen 5–5 i Lund.

Försvarsmässigt stod svenskorna upp bra och hjälpte sina målvakter med en ära. I den 25:e minuten gav Emma Fernis hemmalaget ledningen, mycket tack vare ett fenomenalt målvaktsspel signerat Jessica Ryde.

– Det var kul att spela idag. Jag fokuserade på att jag älskar handboll. Annars kan man lätt bli nervös vid landskamp på hemmaplan, kommenterade en nöjd Jessica Ryde till SVT efter slutsignal.

Halvtidsresultatet skrevs sedermera 10–9 till Sverige som med knapp marginal var det bättre laget. Dock saknades kontringsspelet vilket även efterfrågades av Bella Gulldén i paus.

– Kan vi få lite enklare mål och kontringar så ska det nog släppa. Vi har bränt en del fina lägen. Försvarsmässigt känns det bra. Men de har långa anfall som gör att vi tappar fokus, sade Gulldén i paus till SVT.

Emma Rask, Nina Dano, Kristin Thorleifsdottir och Frida Rosell höll sig framme under kvällen och gjorde sina första mål i A-landslagströjan. Fyra blågula glädjeämnen med andra ord.

Sverige inledde andra halvlek bra och utökade sin ledning till 12–9. Men Polen svarade kort därefter med besked och vände på steken genom fyra raka mål. Gästerna gick från underläge 11–13 till ledning 15–13. Tomas Axnér valde att lämna in sitt andra time out-kort.

Sedan kopplade Blågult grepp på nytt och vände på ställningen. Fyra raka mål åt andra hållet gav Sverige ledningen med 17–15. Ett matchavgörande ryck skulle det visa sig.

Tack vare ett fint försvarsspel under slutminuterna kunde Sverige ro hem segern i lugn och ro. Slutsiffrorna skrevs 21–19 (10–9).

– Jag tycker vi kan lära oss mycket av den här matchen. Den energin vi visade i fotarbetet och duellspelet bakåt är riktigt bra. Men vi fick dåligt betalt av det i kontringsspelet. Vi ska kunna göra mer än 21 mål mot det här polska laget. Det var lite krampaktigt i anfallsspelet, kommenterade Tomas Axnér efter matchen.

Redan på lördag väntar nästa omgång mot Polen, då med Ystad Arena som spelplats. Avkast är 18.00 och returmötet sänds på SVT samt Solidsport.

SVERIGE–POLEN 21–19 (10–9)
Sverige: Carin Strömberg 3, Johanna Westberg 2, Nathalie Hagman 2, Emma Rask 2, Emma Fernis 2, Linn Blohm 2, Frida Rosell 2, Anna Lagerquist 2, Kristin Thorleifsdottir 2, Nina Dano, Hanna Blomstrand.
Polen: Kinga Grzyb 4, Joanna Drabik 4, Adrianna Gorna 3, Marta Gega 3, Monika Kobylinska 2, Joanna Szarawaga, Aneta Labuda, Natalia Nosek.
Målutveckling: 5 min: 1–1, 10 min: 3–4, 15 min: 5–5, 20 min: 5–7, 25 min: 8–7, 30 min: 10–9, 35 min: 12–9, 40 min: 13–11, 45 min: 13–15, 50 min: 18–16, 55 min: 21–18, 60 min: 21–19.
Utvisningar, Sverige: 5 x 2 min. Polen: 3 x 2 min.
Domare: Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik, Sverige.
Publik: 0 (Sparbanken Skåne Arena, Lund)