Nyheter

Ligalandslag / 4 november 2023

Även ligalandslaget vann mot Ukraina

Det var blått och gult som ställde upp på båda planhalvor i Eskilstuna när det svenska ligalandslaget på lördagen tog sig an Ukraina. I slutet av den första halvleken ryckte Sverige ifrån och laget vann sedan komfortabelt med 34–26. 

– Alla gjorde ett riktigt bra jobb och kom med bra inställning, sade högernian Jack Thurin efter segern.

Tidigare i veckan besegrade det svenska herrlandslaget Ukraina med 46–26. På lördagseftermiddagen var det ligalandslagets tur att ställas mot samma motstånd.

Med ställningen 7–7 på resultattavlan var det helt jämnt efter 15 minuters spel, men sedan kom de första pålitliga indikationerna om vart den här matchen var på väg. Mål från först Jack Thurin och därefter Jonathan Svensson betydde att Sverige var första lag att ordna ett övertag med mer än en boll. Ukraina hittade förvisso tillbaka till lika-läge när de gjorde 10–10 några minuter senare, men sedan rann det iväg fram till halvtidssignalen.

Sverige gjorde sju av den första halvlekens åtta avslutande mål, vilket betydde att det var försprång med 17–11 in i halvlek nummer två.

– Vi startade matchen lite halvtaskigt, men åt oss mer och mer in i det. På så sätt såg det lite likadant ut som i den första matchen. Ukrainas målvakt var duktig, men sedan hade vi en stabil ledning redan i halvtid, sade förbundskapten Dennis Sandberg.

När Jack Thurin resonerade kring de avgörande faktorerna som ledde fram till att laget kunde dra ifrån sina motståndare lyfte han bland annat fram Niklas Kraft:

– Dels gjorde Niklas i mål några viktiga räddningar som gjorde att vi fick kontra på dem. Sedan tror jag nog att de gick tungt på sina spelare, det här var ju deras tredje match på tre dagar. Samtidigt kunde vi byta in lite spelare som var fräscha.

Det svenska ligalandslaget hade sedan god kontroll på händelserna i den andra halvleken. Den slutliga segermarginalen skrevs till åtta bollar när Sverige vann med sammanlagt 34–26.

– Efter paus byggde vi vidare på vår ledning. De sista tio minuterna var väl inte lysande, men det kan bli så att man slappnar av lite när man leder komfortabelt. Sett över de två matcherna den här samlingen har vi spelat riktigt bra i 110 minuter, menade förbundskaptenen och fortsatte sedan med att berömma sin spelargrupp:

– De gör det så bra när de kommer hit. De tycker att det är roligt att vara här och brinner för att göra bra insatser, vilket jag tycker genomsyrar samlingarna varje gång. Det är alltid ett väldigt gött gäng och bra människor som har det roligt tillsammans.

För Thurin rundades samlingen av med att han blev utsedd till matchens främsta spelare.

– Jag är nöjd med min insats, men det viktigaste är att vi vinner. Det är kul att få spela mycket och i dag fungerade det bra där vi hittade varandra i både anfall och försvar. Att få komma hit och träffa alla gamla kompisar som man träffat i ligan och landslag genom åren är jättekul. Det är skönt att få ett litet avbrott från vardagen och det här ger en möjlighet att hämta ny kraft, sammanfattade Ålborg-spelaren.

UKRAINA–SVERIGES LIGALANDSLAG 26–34 (11–17)

Ukraina: Andrii Akimenko 5, Bogdan Cherkashchenko 4, Dmytro Tiutiunnyk 4, Zakhar Denysov 3, Ihor Turchenko 3, Yaroslav Kotiuk 2, Dmytro Artemenko 2, Danylo Osadchyi 2, Dmytro Horiha.
Sverige: Gustaf Wedberg 6, Jack Thurin 6, Fredrik Olsson 4, Ludvig Jurmala Åström 4, Elliot Stenmalm 3, Gustav Davidsson 3, Isak Persson 2, Kelvin Roberts 2, Jonathan Svensson 2, Casper Käll, Theodor Uliana Starck.
Målutveckling: 5 min: 3–3, 10 min: 5–5, 15 min: 7–7, 20 min: 8–10, 25 min: 10–14, 30 min: 11–17, 35 min: 13–21, 40 min: 15–23, 45 min: 17–26, 50 min: 19–28, 55 min: 21–32, 60 min: 26–34.
Utvisningar, Ukraina:
4 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Joakim Lindbratt & Johan Gedda, Sverige.
Publik: 184 (Stiga Sports Arena, Eskilstuna).

Text: Erik Malmqvist
Foto: Gunnar Johansson