Nyheter

Ligalandslag / 3 november 2023

Vinst mot Polen för ligalandslaget

Med 30–24 vann det svenska ligalandslaget mot Polens motsvarighet på fredagskvällen.

– En stabil seger utan att glänsa, sade förbundskapten Dennis Sandberg när han sammanfattade matchen. 

Precis som herrlandslaget tillbringar även ligalandslaget den här veckan i Eskilstuna. För de sistnämnda inleddes helgens matchande i Stiga Sports Arena med en duell mot Polens motsvarighet. Även om motståndarna var först med att sätta sig i överläge, kunde Blågult till slut stå som segrare

Drygt tio minuter in i matchen befann sig Sverige i underläge med 3–6. Därefter stämde det allt bättre och efter ytterligare fem minuters spel stod lagen lika på 7–7 efter mål av Gustav Davidsson.

– I början på matchen kom Polen ut med bra energi. Under de första sex, sju, åtta minuterna missade vi lite för mycket samtidigt som de fick en ganska bra träff. Sakta men säkert började vi dock jobba oss in i det med bra försvars- och målvaktsspel, kommenterade Dennis Sandberg matchinledningen.

Med halvlekens fem sista mål såg Sverige till att definitivt ta över kommandot. När Gustaf Wedberg kontrade in 12–11 klev laget upp i förarsätet och knappa minuten senare fyllde Edvin Aspenbäck på med 13–11. Nyss nämnde Wedberg fastställde sedan halvtidsresultatet till 14–11.

– Vi spelade sedan så som vi vill göra och gjorde det bra med kontringarna. Under den sista kvarten i första halvlek fick vi bra träff.

Efter halvtidsvilan förstärkte Sverige övertaget. Inte minst var Emil Mellegård delaktig i målskyttet med fem bollar i nät inom loppet av mindre än tio minuter. Det var sedan blågul kontroll på resten av matchen och slutresultatet skrevs till 30–24.

– I den andra halvleken tycker jag att vi styrde matchen som vi vill. Det var en stabil halvlek från vår sida där vi stod bra bakåt. Vårt försvarsspel är egentligen den största behållningen i matchen för vår del. Sedan har vi väldigt många duktiga spelare med oss här i ligalandslaget som gör individuella saker som är riktigt bra.

– Mellegård fick pris som bäste spelare och (Ludvig) Jurmala Åström gjorde det jättebra försvarsmässigt. Även Jonathan Svensson, som aldrig spelar trea bakåt, gjorde det jättebra där, precis som (Elliot) Stenmalm. Framåt var det framförallt Davidsson, Mellegård och Gustaf Wedberg som gjorde det bra om man ser till målen, men det var ganska jämnt i prestationerna. Sedan gjorde även (Simon) Möller en bra första halvlek i mål. Vi har som sagt många riktigt duktiga spelare i ligalandslaget.

Redan på lördagen väntar nästa match för ligalandslaget. Med avkast klockan 13:40 ställs de mot det Ukraina som det svenska herrlandslaget mötte på torsdagskvällen.

– Vi börjar morgondagen med frukost klockan åtta. Sedan kör vi lite gym för att komma igång med kropparna innan det är dags för match. I dag delade vi broderligt på speltiden, förutom Fredrik Olsson som inte spelade här mot Polen men som givetvis kommer göra det mot Ukraina, berättade Sandberg när han blickade framåt mot lördagen.

SVERIGES LIGALANDSLAG–POLENS LIGALANDSLAG 30–24 (14–11)

Sverige: Emil Mellegård 6, Gustaf Wedberg 4, Gustav Davidsson 4, Jack Thurin 3, Edvin Aspenbäck 3, Casper Käll 2, Jonathan Svensson 2, Ludvig Jurmala Åström 2, Theodor Uliana Starck 2, Isak Persson, Elliot Stenmalm.
Polen: Jakub Szyszko 6, Wiktor Jankowski 4, Gracjan Wróbel 4, Kacper Grabowski 2, Jakub Bedzikowski 2, Patryk Pieczonka 2, Sebastian Kaczor, Przemyslaw Urbaniak, Maciej Zarzycki, Lukasz Gogola.
Målutveckling: 5 min: 2–1, 10 min: 3–4, 15 min: 6–7, 20 min: 9–9, 25 min: 10–11, 30 min: 14–11, 35 min: 16–13, 40 min: 18–14, 45 min: 23–16, 50 min: 24–20, 55 min: 27–22, 60 min: 30–24.
Utvisningar, Sverige:
5 x 2 min. Polen: 4 x 2 min.
Domare: Joakim Lindbratt & Johan Gedda, Sverige.
Publik: 220 (Stiga Sports Arena, Eskilstuna).

Text: Erik Malmqvist
Foto: Gunnar Johansson