Nyheter

Dam | Ligalandslag / 14 september 2021

Ligalandslaget samlas i Eskilstuna

Samtidigt som damlandslaget samlas för att inleda EM-kvalet kommer 15 spelare att samlas parallellt i Eskilstuna på ett läger med ligalandslaget. 

– Det finns många spännande spelare i den här truppen som på sikt kan bli aktuella för damlandslaget, säger Tomas Axnér. 

Förra veckan blev det klart att Jesper Östlund de kommande åren kommer att leda såväl damernas ligalandslag som U19-damerna och tillsammans arbeta tätt tillsammans med damlandslagets förbundskapten Tomas Axnér.

– Det är som alltid en ära att få vara med i landslagsverksamheten och jag ser fram emot ett fortsatt bra samarbete med Tomas och Johanna Wiberg i a-landslaget. Jag får nu möjlighet att arbeta med en oerhört talangfull grupp med spelare födda 2002 och 2003 och samtidigt jobba med ligalandslaget där vi ska utbilda framtidens a-landslagsspelare. Det finns en uppsjö av spelare som kan nå riktigt långt i sina handbollskarriärer och senast i OS fick vi ett bevis på hur bra spelarna från SHE är, där mer än hälften av den svenska startuppställningen förra säsongen spelade i Sverige, sa Östlund i samband med att han presenterades som ny förbundskapten.

Till ligalandslagets samling i Eskilstuna den 6–8 oktober där ett antal träningspass kommer att genomföras är det dock Axnér tillsammans med assisterande förbundskaptenen i damlandslaget, Johanna Wiberg, som tagit ut truppen.

– Vi hade redan hunnit långt i processen när Jesper presenterades, så den här gången blev det vi som tog ut truppen, men i fortsättningen är det Jesper tillsammans med oss som kommer att göra det är också Jesper som kommer att leda träningar i Eskilstuna. Nu kommer 15 spelare som alla har potential att bli a-landslagsspelare och det är såväl spelare som har tunga och bärande roller i sina klubblag i SHE som spelare som har varit tongivande i olika u-landslag och nu får speltid i danska och franska ligorna. Det ska bli kul att följa dem i den här miljön och förbereda dem för kommande uppdrag, säger Axnér.

Nästa samling med ligalandslaget kommer att bli i vår och då är också tanken att det ska spelas matcher.

SAMLING MED LIGALANDSLAGET I ESKILSTUNA 6–8 OKTOBER

Målvakter:
Sofie Börjesson, IK Sävehof
Nora Persson, Århus United
Vänstersex: 
Linn Hansson, BK Heid
Victoria Larsson, H65 Höör
Mittsex:
Thea Blomst, IK Sävehof (bilden)
Olivia Löfqvist, Lugi HF
Högersex:  
Evelina Källhage, Önnereds HK
Ida Gullberg H65 Höör
Vänsternio: 
Tyra Axnér, Herning-Ikast Håndbold
Charité Mumbongo, Fleury-Loriet HB
Linnea Pettersson, HSG Blomberg-Lippe
Mittnio:
Thea Stankiewicz, Århus United
Elma Örtemark, Skövde HF
Högernio:
Elinore Johansson, Storhamar HE
Malin Sandberg, H65 Höör

Text: Daniel Vandor
Foto: EHF