Nyheter

Ligalandslag / 17 mars 2024

Oavgjort mot Norge för ligalandslaget

Mindre än 24 timmar efter segern mot Polen stod det svenska ligalandslaget redo för nästa match. Söndagsförmiddagens möte med det norska rekruttlandslaget var en jämn tillställning som slutade 35–35.

–  Det var en bra kämparinsats från grabbarna som inte vek ner sig, konstaterade förbundskapten Jonas Källman i sin summering av matchen.

Med tidig avkasttid tog sig ligalandslaget på söndagen an det norska rekruttlandslaget. Särskilt mycket tid för återhämtning från lördagskvällens seger mot Polen existerade inte, men Sverige hade energi från start och fortsatte på inslagen väg när de kvickt etablerade ett övertag. Exempelvis ordnade Ludvig Hallbäck en tremålsledning i den tionde spelminuten när han hittade krysset, vilket fick resultattavlan att slå om till 8–5.

– Det var liknande som i går där vi gick ut från början och verkligen stod upp och visade att vi ville vinna matchen. Vi gjorde det jättebra under de första 15–20 minuterna och visade stort hjärta, sade Jonas Källman.

– Bland annat stod (William) Bogojevic på trea och gjorde det jättebra tillsammans med (Ludvig) Jurmala, så han ska ha en eloge för den prestationen på en position som han inte är van vid.

Precis som mot Polen dröjde det inte länge förrän laget prövades i numerärt underläge. Sverige tvingades till spel med två man mindre i nästan två minuter, men hanterade den perioden på ett bra sätt.

Motståndarna hämtade ändå upp till 15–15 med fem minuter kvar av halvleken. Sverige svarade med en stark avslutning där inte minst en målfarlig Sebastian Spante var tongivande i att laget hade ett försprång med 21–18 in i halvtidsvilan.

För en stund såg den andra halvleken ut att kunna bli klart målsnålare när bägge målvakterna fick till en del räddningar. Siffrorna skulle ändå bli stora till slut och det började så sakteliga väga över till Norges fördel när de kom ikapp, kvitterade och i slutskedet även tog ledningen med uddamålet. 

– Vi missade lite där och gjorde enkla misstag. Deras målvakt räddade lite också och då kom de tillbaka in i matchen. Där borde jag kanske ha gjort något byte i anfallet och även i försvaret, så det får jag ta på mig i så fall, menade Källman.

Med tio sekunder kvar att spela var ställningen 35–35. Norge tappade då bollinnehavet och Sverige fick chansen att knipa segern, men laget fick inte riktigt till det i sista anfallet och matchen slutade oavgjort.

– Egentligen var det en jämn match från start till mål. Som mest hade vi tre mål upp på dem och jag tycker att vi spelade bra, men det var en tuff match mot ett tufft lag där vi båda tampades, sade sexmålsskytten Ludvig Lindeberg efter slutsignalen.

Resultatet betyder att Sverige kan resa hem som ett obesegrat lag där Lindeberg håller insatsen mot Norge som helgens starkaste:

– Jag tycker att dagens prestation var lite bättre. Norge är ett bättre lag än vad Polen är och jag tycker inte att polackerna stod upp lika bra som norrmännen gjorde i dag. Det smällde lite mer i den här matchen också, de är lite mer fysiska och har mer individuell kvalitet på egentligen alla positioner om man jämför med Polen. Även om vi vann i går och spelade oavgjort i dag, så var det här en bättre insats från oss.

För Källman innebar den här samlingen att han fick prova på hur det var att ha huvudansvaret för det svenska ligalandslaget när ordinarie förbundskapten, Dennis Sandberg, inte kunde följa med till Polen.

– Det har varit fantastiskt skoj att få vara med här och få chansen till större ansvar den här gången. Det är jättesynd att Dennis inte kunde vara, men jag är glad att jag fick chansen. Jag har lärt mig ofantligt mycket och kommer sätta mig ner för att summera den här samlingen för mig själv för att se vad man har gjort bra och vad man har gjort dåligt. Tillsammans med ledarteamet har det funkat hur bra som helst och spelarna har verkligen gjort en gedigen insats, summerade Källman.

NORGES REKRUTTLANDSLAG–SVERIGES LIGALANDSLAG 35–35 (18–21)

Norge: Simen Holand Pettersen 10, Sindre André Aho 5, Benjamin Håkon Hallgren 4, Mario Matic 4, August Pedersen 3, Kasper Sjursen Syversen 3, Aksel Horgen 2, Sindre Heldal 2, Sondre Gjerdalen, Ebbe Stankiewicz.
Sverige: Sebastian Spante 6, Ludvig Hallbäck 6, Ludvig Lindeberg 6, Andreas Lang 5, Fredrik Olsson 3, William Bogojevic 3, Isak Persson 2, Ludvig Jurmala Åström 2, Hampus Olsson, Edwin Aspenbäck.
Utvisningar, Norge: 4 x 2 min. Sverige: 6 x 2 min
Domare: Adam Dejna & Kamil Raszewski.

Text: Erik Malmqvist
Foto: Pawel Bejnarowicz