Det är inte bara på planen det kommer att spelas handboll i Arena Älvhögsborg i Trollhättan under fredagskvällen. Inför landskampen mellan Sverige och Montenegro tar Hand the Ball emot i entréhallen och låter alla besökare aktivera sig.
Det svenska damlandslaget spelar under fredagen den första av två landskamper inför avresan till Spanien där VM inleds nästa vecka. Det är fjärde gången de senaste fem åren som Sverige spelar i just Trollhättan inför ett mästerskap och återigen kommer det att vara fulla läktare.
Avkast är 18.30, men redan från 17.00 och en timme framåt finns det möjlighet för alla barn och ungdomar att testa någon av Hand the Balls teknikbanor i foajén.
Hand the Ball skapades för att uppmuntra rörelse och lek hos landets barn och ungdomar och fokuserar på inkludering, kommunikation, förebygga ohälsa och att ta bort prestationskraven.
– Det är ett stort fokus på att att alla ska inkluderas och att vi ska göra handbollen mer lättillgänglig i områden där inomhushandbollen inte är så stark säger Jennie Linnéll, projektledare för rörelsekonceptet Hand the Ball.
Sedan 2020 har RF-Sisu, bland annat med hjälp av Trollhättans stad, drivit projektet Street games, som liksom Hand the Ball har ett syfte att skapa inkludering och rörelse.
– Vi har skapat en mötesplats och hållit i aktiviteter i områden där få ungdomar varit aktiva i idrottsföreningar. Föreningar i Trollhättan har kommit dit och över 100 ungdomar i Kronogården testade handboll när KFUM Trollhättan kom dit på höstlovet, säger Victor Buchim, projektledare på RF-Sisu.
Under fredagen kommer de att hämta upp ett 20-tal ungdomar och köra dem till Arena Älvhögsborg där de både kan aktivera sig med Hand the Ball och sedan se landskampen mellan Sverige och Montenegro.
– Det är jättekul att det finns ett intresse och att vi kan låta dem uppleva en miljö som de inte är vana vid, men där vi hoppas att det ska känna den härliga atmosfären. Det blir en rolig upplevelse för dem, men det är också viktigt att det inte tar stopp här utan att föreningarna fortsätter att arbeta för att inkludera fler.
Emil Grönquist på KFUM Trollhättan är certifierad Hand the Ball-instruktör och ser fram emot aktiviteterna inför matchen.
– Vi har fått väldigt positiv respons när vi varit ute på skolor och på Street games. Hand the Ball är en annan form av handboll som är enklare att komma igång med och få med alla. Det är mycket rörelse och aktivitet och inget fokus på tävling, säger han.
Text: Daniel Vandor