Nyheter

Övrigt / 14 oktober 2019

Staffan Olsson inviger Sveriges första fasta streethandbollsmål

Husbygårsdsskolan blir först i Sverige med ett fast streethandbollsmål. På torsdag inviger handbollslegendaren Staffan Olsson målet och därmed introduceras denna mjukare variant av handboll i Sverige. Sporten är stor i Danmark och spelas mot ett mål med en lite mjukare boll.

• • •

Målet kommer vara inkluderat i rast- och aktivitetsmiljön på skolan med målet att få fler barn i rörelse. Bakom initiativet står organisationen Hand the Ball Sverige som stöds av Handbolls-EM, Stockholms Stad, Svenska Handbollförbundet och Stockholms Handbollförbund.

Streethandbollen är stor i vårt grannland Danmark och det som kännetecknar denna sport är att den spelas mot ETT gemensamt mål med en mjuk lite mindre boll än den som vanligtvis används i handbollen.

– Hand the Ball Sverige engagerar sig för att öka rörelse och lek hos barn och ungdomar runt om i landet. Med den gröna mjuka bollen i centrum fokuserar vi på inkludering, kommunikation och försöker ta bort pressen på prestation och resultat. Målet är att uppmuntra barn och ungdomar till fysisk aktivitet och samarbete för att förebygga ohälsa, säger Ingemar Linnéll som är projektledare för Hand the Ball samt före detta förbundskapten för herrlandslaget i handboll.

– Vi på Stockholms Handbollförbund är oerhört stolta över att få vara med och hjälpa till och stötta så att klubbar i området kommer igång med handboll för barnen som bor och lever där. Detta är ett viktigt mål för oss. Därför är det så roligt att det går så bra och att det finns ett stort intresse tack vare Hand the Ball och deras verksamhet, säger Li Ekroth Verksamhetschef Stockholms Handbollförbund.

– Hand the Ball i Sverige är ett mycket bra projekt som ligger helt rätt i tiden och som vi inom EMorganisationen följer och stöttar med stort intresse. I första hand ska projektet hjälp barn i socioekonomiskt utsatta områden i Stockholm till mer rörelse under skoltid. I förlängningen ser vi också en möjlighet till en bättre återväxt inom handbollen i områden där vi inte varit särskilt starka tidigare, säger Krister Bergström, vd, Handbolls-EM 2020.

– Projekt som Hand the ball ökar barns lekfullhet och sänker trösklarna för att testa något nytt. Det är en fantastisk möjlighet att visa att idrott är roligt och givande på fler sätt än bara prestationsinriktat. En del i arbetet med att utveckla Stockholm som en än bättre evenemangsstad är att välkomna arrangörer som på allvar satsar på hållbara och sociala utvecklingsprojekt inför och under stora idrottsevenemang. Handbollen är ett mycket bra exempel genom projektet Hand the ball och EM i handboll 2020, säger Marina Högland idrottsdirektör i Stockholms stad.

Text: Brand Communication
Bild: Hand The Ball