Nyheter

U-landslag / 4 oktober 2022

15 debutanter får chansen i U16-landslaget

Damernas U16-landslag i nästa månadsskiftet att göra sin andra landslagssamling. 15 av de 16 spelarna är nya när Scandiberico Tournament väntar i Trollhättan. 

Det blev segrar mot Färöarna, Montenegro, Slovenien och Tjeckien och förluster mot Nederländerna, Frankrike och Rumänien för de svenska U16-damerna i sin första landslagsturnering, European Open i Göteborg i somras.

Snart är det dags för nästa turnering och det är dags för tre nya motståndare. Portugal (31 oktober), Norge (1 november) och Spanien (2 november) väntar i Scandiberico Tournament i Trollhättan. Förbundskaptenen Frenne Båverud, som missade stora delar av förra samlingen efter att ha drabbats av covid-19, har tagit ut 15 debutanter. Den enda av de nu uttagna som var med i somras är Skurus högersexa Julia Ringström.

– Jag ser fram emot att få samla såväl spelare som ledare och ge en i princip helt ny trupp möjlighet till matcher och erfarenheter tillsammans i en blågul miljö. Julia, som var lagkapten under European Open, är kvar och får tillsammans med oss ledare representera kontinuitet och bistå till att vi behåller och arbetar vidare med de bra saker som togs fram. Jag har sett fram emot den här turneringen sedan jag fick åka hem i somras, säger Båverud som vid sin sida har Jennie Linnéll (bilden) som assisterande förbundskapten.

De senaste åren har såväl damlandslaget som ungdomslandslag spelat matcher och turneringar i Arena Älvhögsborg i Trollhättan.

– Vi är otroligt stolt över att vi återigen får erbjuda publiken i Trollhättan handboll i världsklass. Som en del av vår avsiktsförklaring mellan Svenska Handbollslandslaget AB, Trollhättans Stad och Arena Älvhögsborg visar vi återigen värdet av ett långsiktigt engagemang och hur vi kan maximera nyttan av att arbeta tillsammans. Det ska vi väldigt roligt att få hälsa U16-landslagen från Sverige, Norge, Spanien och Portugal välkomna till handboll, säger Christian Wendel, vice ordförande i KFUM Trollhättan Handboll.

SVERIGES TRUPP TILL SCANDIBERICO TOURNAMENT

Målvakter:
Wilma Saul, IK Sävehof, debutant
Matilda Melin, Skuru IK, debutant
Vänstersex:
Linnea Kindahl, Alingsås HK, debutant
Johanna Lilja, Eslövs IK, debutant
Mittsex:
Julia Ahlin, KFUM Kalmar, debutant
Wilda Rubin, Lödde Vikings, debutant
Alice Thomasson, IF Hallby, debutant
Högersex:
Julia Ringström, Skuru IK, 7 U-landskamper/13 mål
Felicia Westheim, IK Baltichov, debutant
Vänster- och mittnio:
Ida Boström, Skuru IK, debutant
Ida Randi Husby, Lödde Vikings, debutant
Frida Boström, Tyresö Handboll, debutant
Frida Jäderholm, Alingsås HK, debutant
Mimi Olesand, Kristianstad HK, debutant
Högernio:
Märtha Dittschlag, IFK Bankeryd, debutant
Ellen Andersson, Eslövs IK, debutant

SCANDIBERICO TOURNAMENT, U16

Plats: Arena Älvhögsborg, Trollhättan
31 oktober: Norge–Spanien (17.00), Sverige–Portugal (19.15)
1 november: Portugal–Spanien (17.00), Sverige–Norge (19.15)
2 november: Norge–Portugal (10.00), Sverige–Spanien (12.15)

Text: Daniel Vandor
Foto: Joakim Lindgren