Nyheter

U-landslag / 28 maj 2018

Thorleifsdottir har ställt om siktet

Förlusten i hennes första SM-final någonsin knäckte inte Kristin Thorleifsdottir.
Istället har hon ställt in siktet på en framgångsrik VM-turnering i Ungern med det svenska U20-landslaget.

• • •

Det dånar över våra huvuden och taket inne i Estrad Alingsås skakar nästan till, den robusta konstruktionen till trots. En sällsynt åskskur har nått staden där U20-damerna spenderar tre träningsdagar som en del av uppladdningen inför VM i Ungern.
På läktaren sitter H65 Höörs stjärnskott Kristin Thorleifsdottir och blickar ut mot planen medan hon minns tillbaka till SM-finalen mot Sävehof som slutade så abrupt och så brutalt.
– Jag tror faktiskt inte jag riktigt fattat att det hände, jag har förträngt det lite grann. Men det blev en vecka ledigt efter finalen med familjen och kompisarna för att samla energi igen. Vi har pratat om det mycket i laget och jag tror de flesta bara är revanschsugna, säger hon.
Blir det svårare eller lättare att gå vidare från en finalförlust när det blir som det blev mot Sävehof, med ett mål i slutsekunderna som skilde er åt?
– Efter slutsignalen var det nästan att jag inte fattade det, jag var i chock lite och man var nog inte riktigt mentalt förberedd. Det är svårare att förstå det när det går så fort. Jag är bra på att gå vidare, men det kanske bubblar upp till ytan någon gång (skratt).
Thorleifsdottir fick inte mycket tid att hinna ladda om innan U20-landslaget kallade. Nu är det VM som gäller och alla finalbesvikelser får läggas åt sidan.
– Jag tror jag är rätt bra på att ställa om faktiskt. Jag har sett fram emot det här jättemycket och det är så kul att träffa alla spelare och ledare igen så jag ser verkligen bara fram emot VM. Speciellt eftersom så många spelat SHE-handboll den här säsongen, det känns som att vi har en mycket bättre chans och att vi är mycket mer erfarna.
– Det var vårt fall i EM förra året, vi var inte på den nivån och hängde inte med i tempot. Det ska bli kul att se hur vi står oss den här gången.
I Hannah Flodmans frånvaro ligger ett stort ansvar hos just Kristin Thorleifsdottir att gå i bräschen, något hon gör med glädje.
– Framförallt är det synd att hon inte är med, vi kompletterar varandra jättebra. Men jag har ändå oftast spelat bättre med press på mig, så det ska bara bli kul att ha en större roll. Dessutom har vi många som verkligen utvecklats och blivit bättre. Det blir intressant att ha den rollen.
Thorleifsdottir gjorde sin första säsong i högstaligan med Höör den här säsongen, och det var nära att sluta med ett försvarat SM-guld. Själv tycker hon att hon kunde gjort mer.
– Jag har utvecklats på väldigt många plan men tycker också att jag borde ha kunnat gjort en bättre säsong. Anfallsspel och skytte framförallt, försvarsspelet är det som jag utvecklat mest. I anfallsspelet handlar det om att man möter bättre försvar och målvakter, det smäller hårdare och man har en sekund mindre på sig i alla situationer. Där gäller det att ha självförtroendet med sig, man kan inte göra något halvdant i SHE.
Vad tar du med dig från din debutsäsong i SHE till ett VM?
– Framförallt tempot, det är enorm skillnad. Och allt går snabbare även i försvaret, man måste vara mer förberedd.
Även om dom inte spelar i SHE så tenderar Rimbo HK ändå att dominera svensk damhandboll så smått just nu. Kristin Thorleifsdottir har en nyckelroll i U20, Cassandra Tollbring debuterar i a-landslaget mot Makedonien och Färöarna och efter det är det debutdags för Jenny Södrén som Alexandra Bjärrenholt med det “stora” landslaget (resten av truppen offentliggörs inom kort).
Alla har dom ett förflutet i den lilla klubben utanför Norrtälje.
– Det handlar mycket om handbollsfamiljen i Rimbo, det är kul att spela där! Man har tränare som är väldigt engagerade i Rimbo, mycket ligger nog i det, säger Kristin med ett skratt.
– Själv växte jag upp utanför Rimbo och det var min pappa som sa till mig att jag borde testa handboll när jag var tio år. Då var det bara fotboll som gällde för mig. Men jag testade och kom in i det ganska snabbt, från att inte ens veta om på första träningen att man kunde studsa bollen (skratt). Jag fastnade direkt.
Med en debutsäsong i SHE och ett VM vid dörren känns framtiden för Kristina Thorleifsdottir vidöppen. Själv säger hon att hon är en sådan som inte gärna planerar för långt fram i tiden. Eller planerar alls, om vi ska vara ärliga.
– Jag är inte den där framtidstypen utan mer “vilka möter vi imorgon”. Jag är en person som inte har så mycket koll, kan vi säga, haha! Det är skönt på något sätt, nu möter vi det här laget och tar nästa match. Jag glider med lite.
Så du har inga långsiktiga planer och mål kring din karriär?
– Ja alltså mamma och pappa är ju på mig mycket om det där och frågar mycket vad jag vill. Men först och främst vill jag göra det bra i SHE och vara en bärande spelare där. Sedan får vi se hur det går efter det. Det är klart man vill utomlands och bli så bra som möjligt, men just nu fokuserar jag på att växa i Höör och bli så bra som möjligt där.
Text och foto: Marcus Löfström