Nyheter

Dam / 29 maj 2018

Signell: ”Har full respekt för situationen"

I morgon spelar de svenska damerna den näst sista matchen i EM-kvalet. Makedonien tar emot i Skopje och förutsättningarna är är enkla – svensk poäng och det blir EM-spel i Frankrike i vinter. 
– Vårt uppdrag är att kvala in till EM och vi har gett oss själva goda chanser till det, säger förbundskaptenen Henrik Signell. 

Efter 32 år i IK Sävehof – de senaste två åren i kombination med att vara förbundskapten – avslutade Henrik Signell för några veckor sedan sin tid i Partilleklubben med ett SM-guld tillsammans med damlaget.
Numera är han heltidsanställd som förbundskapten har därmed möjlighet att arbeta mer långsiktigt. Om två veckor åker han till exempel med 16 spelare till en inbjudningsturnering i Sydkorea (truppen presenteras på måndag) och han är också ansvarig för ett nytt talangprojekt på damsidan som involverar sex stycken spelare.
Mittsexan Alma Skretting (nu i HK Ankaret/nästa säsong i H65 Höör), högersexan Hannah Scheuer Larsson (Skuru IK) samt niometersspelarna Malin Sandberg (Önnereds HK), Cornelia Dahlström (Gustavsbergs IF/Skuru IK), Isabelle Andersson (Spårvägens HF/Skuru IK) och Nina Dano (Torslanda HK) är de sex spelarna som kommer att få extra stöttning av Signell och övriga ledarteamet.
– Det är sex spelare som vi tror mycket på i framtiden och som kommer vi kommer kunna ha med på vissa A-landslagsläger. Långsiktigt är det oerhört viktigt för landslaget att vi kan börja arbeta med stora talanger i ett tidigt stadium, säger Signell.
Landslagschefen Lasse Tjernberg skriver under på det.
– Äntligen har vi möjlighet att jobba med talangprojekt på både dam- och herrsidan tack vare RF-medel. I Henriks uppdrag ingår att jobba med damtalangerna och jag är säker på att det kommer att ge utdelning långsiktigt, säger Tjernberg.
Alla sex spelare befinner sig för övrigt i Alingsås just på läger med U20-landslaget. Scheuer Larsson är ordinarie medlem i det landslaget, övriga fem är födda på 2000-talet och är aktuella för sommarens U18-EM.
Signell själv anlände i dag till den makedonska huvudstaden Skopje där Sverige i morgon spelar EM-kval. Serbien har grepp om gruppsegern och behöver tappa poäng för att Sverige ska ha en möjlighet att sluta etta, men även tvåan får en biljett till handbollsfesten i Frankrike i vinter. Minst en poäng krävs för att Sverige ska bli EM-klart i morgon.
– Vi har i färskt minne en bortamatch mot ett Balkanlag (förlust mot Serbien i mars) och har full respekt för situationen även om vi gjort det bra mot dem tidigare. Vi behöver fortsatt ligga på en hög nivå, säger Signell, som har 17 spelare med sig till Makedonien.
Vem som ställs utanför matchtruppen på 16 spelare bestäms senast i morgon förmiddag.
– Jag tycker att vi har haft bra intensitet på träningen i Malmö i går och den i Makedonien i dag. Alla visar att de är sugna på att spela.
Text: Daniel Vandor
Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån