Nyheter

U-landslag / 5 augusti 2018

Bekväm svensk seger mot värdnationen

Sveriges U18-killar avslutade Scandiberico Tournament som vinnare. Man slog värdnationen Portugal i den sista matchen med solklara 31–24 (14–9).

• • •

Dennis Sandberg, förbundskapten, var såklart väldigt nöjd med att vinna enkelt mot Portugal.
– I 53 minuter var det jättebra. Men sedan är ju jag som jag är, jag blir lite grinig över att vi inte kan hålla ihop det hela vägen ut. De sista sex-sju målen vi släpper är onödiga. Men annars var det bra och vi blev bättre och bättre mot varje match. Mindre bra mot Norge, bättre mot Spanien och nu hade Portugal inte en chans. Och dom slog ändå Norge och spelade jämnt mot Spanien.
Det blev en betydligt mer bekväm seger mot Portugal på söndagen än den mot Spanien på lördagen. Sverige satt i förarsätet från minut ett, mycket tack vare en Ludvig Hallbäck på rejält spelhumör.
– Det är en fantastisk handbollsspelare offensivt. Sedan har han inte fått spela så mycket försvarsspel, det är många byten framåt och bakåt i klubblaget och det kommer ta ett tag innan det sitter. Men vi får hoppas han och flera andra får spela lite mer försvar i klubblagen, för här vill vi inte ha byten anfall/försvar. Dom ska utvecklas i båda riktningarna, slår Dennis Sandberg fast.
När Simon Lindberg gjorde 8–4 till Sverige efter en kvart i första halvlek var det avgörande rycket redan mer eller mindre ett faktum. I andra halvlek växte ledningen mer och mer, som mest ledde Sverige med elva bollar, innan Portugal kunde snygga till slutsiffrorna något i slutminuterna.
– Dom spelar en jäkla märklig handboll, lite smuggelhandboll som om vi hade gjort allt rätt hade inneburit att vi släppt in ännu färre mål. Men vi skötte det bra.
Efter två segrar och en förlust i Scandiberico Tournament ställer nu Dennis Sandberg och hans gäng in siktet på EM i Kroatien. Premiären spelas mot Slovenien på torsdag, 14.30.
– I Partille Cup vann vi alla matcher med tio bollar och fick bra träff, men spelarna måste lära sig att det inte finns några lätta matcher i EM! Man får stryk om man inte är där till hundra procent. Det är något vi verkligen måste förstå, och kanske kom vi in med lite för högt huvud här i Scandiberico. Varje match i EM kommer kosta jäkligt mycket.
Tyvärr har Dennis Sandberg fått ett negativt besked inför EM. Viktor Ljungqvist skadade sig mot Norge och kommer inte spela. I hans ställe får Kasper Käll chansen. Sedan tidigare missar William Andersson Moberg EM med en skada.
– Jag tycker synd om Viktor, det är en jäkla bra kille som haft lite otur på sistone. Men sådan är sporten och både Viktor och William har en morot i VM nästa år istället.
PORTUGAL-SVERIGE 24–31 (9–14)
Portugal: Martim Costa 6, Salvador Salvador 4, Filipe Morais 3, Miguel Neves 3, Tiago Suosa 2, Joao Reis 2, Joao Ribeiro 1, Goncalo Nogueira 1, Alfredo Torres 1, Tiago Costa 1.
Sverige: Ludvig Hallbäck 10, Valter Chrintz 5, Simon Lindberg 4, Eric Johansson 4, Isak Persson 3, Oskar Joelsson 2, Emil Berlin 1, Alexander Regen 1, Erik Sääf 1.
Utvisningar, Portugal: 1 x 2 minuter. Sverige: 3 x 2 minuter.
Publik: 120 (Municipal da Meda).
SCANDIBERICO TOURNAMENT
Fredag 3 augusti (Pinhel): 
Sverige–Norge 31–33 Referat
Portugal–Spanien 27–28
Lördag 4 augusti (Figueira de Castelo Rodrigo): 
Spanien–Sverige 26–27 Referat
Portugal–Norge 27–26
Söndag 5 augusti (Meda): 
Norge–Spanien 29–27
Portugal–Sverige 24–31
Slutställning: 1) Norge 4 p, 2) Sverige 4 p, 3) Spanien 2 p, 4) Portugal 2 p. 
Text: Marcus Löfström
Foto: Portugisiska Handbollförbundet