Nyheter

U-landslag / 4 augusti 2018

Zetterlund hjälte när Sverige slog Spanien

Målvakten Kristian Zetterlund blev stor svensk hjälte när de blågula knep en uddamålsseger, 27–26, mot Spanien i Scandiberico Tournaments andra match.

• • •

Det var bara fem sekunder kvar på matchen och det svenska laget hade kämpat sig till en ledning på ett beundransvärt sätt under matchens sista tio minuter.
Spanien fick ett helt rent läge från linjen, ett läge som bara skulle innebära kvittering, men då klev Redbergslids Kristian Zetterlund fram med en av flera fina räddningar och säkrade en svensk uddamålsseger.
– Inställningsmässigt såg jag absolut det jag ville se, vi hade en vilja att vinna idag på ett helt annat sätt än igår. Det var en jäkla taggning i laget, även om vi fortfarande har lite problem med försvar- och målvaktsspelet. Där har vi inte riktigt fått till det än, men vi höll det under 30 insläppta idag och då har man alltid chansen att vinna, säger Dennis Sandberg.
I övrigt gjorde Sverige en stabil första halvlek där man visade prov på bättre attityd och vilja än vad som var fallet mot Norge på fredagskvällen. Framförallt Eric Johansson, Eskilstuna Guif till vardags, visade vägen med sin fina offensiv och tvåmålsledningen i paus var rättvist.
– Eric gör en jättebra match både framåt och bakåt. Jag vet vad han kan men Eric är lite blyg och det här är hans debut. Men en väldigt fin insats, säger Sandberg.
Men andra halvlek höll på att bli rena mardrömmen för Sverige, när plötsligt spelet låste sig fullständigt i båda riktningar.
Dennis Sandberg tog sin andra timeout i halvleken efter 50.27 och underläge 22–25, och där började vändningen för Sverige. Ett framgångsrikt 3-2-1-försvar och lyckat spel med målvakten utplockad gav effekt och när Miguel Mbumba kontrade in sitt tredje mål för dagen innebar det ledning 27–26.
Spanien fick sedan chans till kvittering två gånger om, men först nöp Kristian Zetterlund en straff och sedan blev han stor hjälte i slutsekunderna.
– Vi fick träff i båda riktningar efter timeouten. Sju mot sex hade vi inte tränat innan, bara pratat lite om det och vi lyckas göra mål i princip varje anfall med en man mer. Det är jäkligt bra gjort av killarna. Det blir en ganska konstig match mot Spaniens väldigt offensiva försvar, det gör det jobbigt att spela handboll. Tycker kanske vi ger deras målvakt några räddningar i andra men ändå skapar vi lägen att göra fler mål.
Dennis Sandberg var nöjd med många saker i dagens match.
– Våra kantspelare, när dom kommer in i banan, gör det väldigt bra. Både Valter Chrintz och Simon Lindberg, dom gör att Spanien inte riktigt vet var dom ska ta vägen. Sedan har vi en sådan som Miguel Mbumba sista tio minuterna, han är helt orädd och det är det man vill se.
SPANIEN-SVERIGE 26–27 (13–15)
Spanien: Eduardo Redondo 6, Mamadou Sumare 4, Alexa Gracia 3, Ander Labaien 3, Domingo Mosquera 3, Alberto Botet 2, Oscar Garcia Sanchez 2, Alvaro Ramos 2, David Rodriguez 1.
Sverige: Eric Johansson 8, Ludvig Hallbäck 6, Valter Chrintz 5, Miguel Mbumba 3, Kasper Larsson 2, Erik Sääf 2, Emil Berlin 1.
Utvisningar, Spanien: 1 x 2 minuter. Sverige: –.
Publik: 100 (Desportos FC Rodrigo).
SCANDIBERICO TOURNAMENT
Fredag 3 augusti (Pinhel): 
Sverige–Norge 31–33 Referat
Portugal–Spanien 27–28
Lördag 4 augusti (Figueira de Castelo Rodrigo): 
Spanien–Sverige 26–27
Portugal–Norge 27–26
Söndag 5 augusti (Meda): 
Norge–Spanien (12.00)
Portugal–Sverige (17.00)
Svenska tider
Länk till livestreaming

Text: Marcus Löfström
Foto: Portugisiska Handbollförbundet