Nyheter

U-landslag / 2 juli 2024

Bra blågul start på European Open

Fyra matcher har hunnits med på de två första dagarna i European Open för våra svenska U16-damer. Laget står på tre vinster och får därmed avancera till turneringens huvudrunda.

– Det är härligt att vara igång och jag tycker att vi tar kliv för varje match, sade förbundskapten Caroline Friberg efter att gruppspelet var färdigspelat.

Klockan 10:00 på måndagen var det dags för U16-damerna, ledda av Caroline Friberg och Frenne Båverud, att spela deras allra första match för det svenska landslaget. Några direkta premiärnerver syntes inte till och två poäng säkrades med en gång när Polen stod för motståndet.

– Det är en jättehärlig grupp att jobba med. De har ganska snabbt känts lugna och trygga, både med oss ledare och med varandra, kommenterade Friberg.

– Det är coola tjejer vi jobbar med. De har fullt fokus på uppgiften och det har kommit naturligt för dem.

Största segermarginalen kom i efterföljande möte med Turkiet. Övertag med 14–9 i paus stannade sedan vid vinst med 25–12. Ytterligare två poäng säkrades därefter mot Portugal i det som visade sig vara den dittills tuffaste uppgiften.

– Vi har pratat om hur vi vill spela och jag tror att det ger en trygghet i att vi håller det väldigt enkelt och väldigt tydligt. Tjejerna är extremt duktiga och vi har en väldig bredd på truppen. Det är olika spelare som kliver fram olika mycket i olika matcher, så det är tacksamt att vi har en ganska homogen grupp på det sättet.

Gruppspelets enda blågula förlust kom i den avslutande matchen mot Frankrike som tidigt ledde med 4–1. Sverige jobbade sig tillbaka till 10–10 och även ledning med 11–10 innan motståndarna slutligen vann med 17–13.

– Det var en jättehärlig match med mycket folk på läktarna som lade till en liten extra touch. Frankrikes klack drog verkligen igång i början och sedan hakade Sverige på litegrann, så det var en fin inramning, sade Friberg om stämningen i Valhalla innan förbundskaptenen kom in på det spelmässiga:

– Vi visste om att det skulle vara ett snäpp upp, men vi blev kanske lite överraskade i matchinledningen. Ganska snabbt jobbade vi oss ändå in i det och jag tycker att vi matchade dem jättebra. Dock är det såklart aldrig kul att förlora, men vi tog kliv framåt även i matchen mot Frankrike.

Som tvåa i gruppen kvalificerade sig laget för vidare spel i huvudrundan. Där korsas Sverige med de två bästa lagen från grupp 4. Det betyder att i onsdagens första match väntar obesegrade Ungern klockan 13:30 i Lundenhallen, medan kvällsmatchen bjuder på en duell i Valhalla mellan Sverige och Spanien.

– Även om det är svårt att sia hur bra de är i förhållande till lagen vi mött tidigare, så tänker jag att nivån stegras nu igen. Vi fokuserar på oss och ska utgå från vår senaste match, där vi ska se vad vi kan göra lite bättre. Alla i laget är spelsugna igen!

EUROPEAN OPEN I GÖTEBORG U16-DAM

GRUPPSPEL:
Sverige–Polen 23–18 (13–6)
Svenska målskyttar: Isabella Herlitz 4, Ebba Olsson 4, Clara Lund 3, Maja Ström 3, Nora Linder 3, Alva Ahlgren 2, Nora Cederkvarn, Lisa Elmblad, Elsa Bergkvist, Siri Karlsson.

Turkiet–Sverige 12–25 (9–14)
Svenska målskyttar: Clara Lund 5, Ebba Olsson 3, Olivia Rosenqvist 3, Maja Ström 3, Nora Linder 3, Isabella Herlitz 2, Isabella Åström 2, Elin Holmstedt, Alva Ahlgren, Siri Karlsson, Hanne Högquist.

Portugal–Sverige 13–16 (6–8)
Svenska målskyttar: Ebba Olsson 5, Elsa Bergkvist 3, Isabella Herlitz 2, Clara Lund 2, Maja Ström 2, Elin Holmstedt, Siri Karlsson.

Sverige–Frankrike 13–17 (8–10)
Svenska målskyttar: Clara Lund 3, Elsa Bergkvist 3, Ebba Olsson 2, Nora Linder 2, Elin Holmstedt, Alva Ahlgren, Nora Cederkvarn.
Tabell: 1) Frankrike, 8 poäng // 2) Sverige, 6 poäng // 3) Portugal, 4 poäng // 4) Polen, 2 poäng // 5) Turkiet, 0 poäng

HUVUDRUNDA:
3 juli, 13.30: Ungern
3 juli, 18.00: Spanien

Text: Erik Malmqvist
Foto: Viktor Källberg