Nyheter

U-landslag / 24 maj 2017

Eslöv besegrade U17-landslaget

Vårt yngsta landslag på damsidan, U17 (födda 2000/01)  är inne på sin första säsong av totalt fyra och det stora målet denna sommar är U17-EM i Michalovce i Slovakien 10–20 augusti. I dagarna finns laget i Lund för en första samling över tre dagar med några träningspass och tre matcher mot Team Eslövs IK:s SHE-lag, Ystads IF:s division 1-lag och Kristianstad HK:s SHE-lag. Första matchen spelades i Sparbanken Skåne Arena i Lund på onsdagen och då vann Team Eslöv över U17-landslaget med 26–22 efter U17-ledning i paus med 14–12.

•••

I morgon, torsdag, väntar två matcher i Ystad Arena, kl. 14.00 mot Ystads IF och kl. 19.00 mot Kristianstads HK för förbundskaptenen Niklas Harris (bilden) och hans trupp.

– Jag tycker vi gjorde en väldigt bra och fin prestation, samtliga nitton spelare som deltog, menade förbundskaptenen Niklas Harris på telefon från Lund.
– Vi är väldigt nöjda med prestationen. Vi hade en träning i morse där vi pratade om den spelidé vi har, och som vi jobbar vidare på sedan i höstas och fullföljer. Vi provade bland annat 7–6-spel, vi provade även 6–5 naturligtvis, och håller oss till den spelidé vi lagt.
–  I det är spelarna kreativa, och det tycker jag är häftigt. Jag tycker i dag speciellt att Josefine Hultberg-Dahlghren (Sorunda) i mål var väldigt duktig i första halvlek. Vi har Sanna Pettersson (Sorunda) på vänstersex som är väldigt duktig och blev bästa målskytt (fem bollar). Och både Nina Dano (högernia från Torslanda) och Isabelle Andersson (niometers från Sorunda) är bra.
– Alla de fyra spelarna har ju varit med under året och det glädjer mig väldigt mycket att de tar ett så stort ansvar.
SVERIGE U17–TEAM ESLÖV IK 22–26 (14–12)
Sverige: Sanna Pettersson (Sorunda) 5, Nina Dano (Torslanda) 4, Ebba Wallenberg (Lugi) 3, Tova Alm (H 43 Lund) 2, Isabelle Andersson (Sorunda) 2, Moa Boqvist (Önnered) 2, Tindra Sundin (Silwing/Troja), Amanda Sjöstrand Hallman (Kungälv), Kajsa Dahlberg (Lugi), Lina Cardell (RP Linköping).
Eslöv: Rebecca Isaksson 7, Lina Wessberg 5, Inez Svensson 4, Filippa Sarenbrant 4, Emma Olsson 2, Emelie Lindvall 2, Maja Svensson 2.
Utvisningar, Sverige U17: 1×2 minuter. Eslöv: 3×2 minuter.

TRUPPEN UNDER LÄGRET I LUND
Målvakter:
Johanna Brejding, HK Silwing/Troja
Tilda Espling-Ek, HK Aranäs
Josefine Hultberg-Dahlgren, Sorunda IF
Vänstersex:
Sanna Pettersson, Sorunda IF
Tindra Sundin, HK Silwing/Troja
Mittsex:
Hildur Eriksson, Gustavsbergs IF
Amanda Sjöstrand Hallman, Kungälvs HK
Alma Skretting, HK Ankaret
Högersex:
Lina Cardell, RP IF Linköping
Ebba Wallenberg, Lugi HF
Vänster- och mittnio:
Tova Alm, H43 Lund
Elise Andersson, HK Silwing/Troja
Isabelle Andersson, Sorunda IF
Kajsa Dahlberg, Lugi HF
Cornelia Dahlström, Gustavsbergs IF
Anna Heed, HK Aranäs
Emma Jönsson, H43 Lund
Alexandra Wallin, IK Sävehof
Högernio:
Moa Boqvist, Önnereds HK
Nina Dano, Torslanda HK
Spelartruppen skall inför EM bantas till 16 spelare

Ledare:
Niklas Harris, förbundskapten
Joel Tulldahl, förbundstränare
Bodil Norrbom, målvaktstränare och material
Sofie Ohlsson, sjukgymnast

U17-EM i SLOVAKIEN
I gruppspelet i U17-EM i Slovakien väntar för Sveriges del matcher mot i tur och ordning Tjeckien, Rumänien och Frankrike. De två främsta lagen i fyralagsgruppen avancerar till huvudrundan och placeringarna 1–8. Här samtliga deltagande nationer:
Grupp A: Ryssland, Nederländerna, Tyskland och Österrike.
Grupp B: Danmark, Ungern,  Kroatien och Montenegro.
Grupp C: Frankrike, Sverige, Rumänien och Tjeckien.
Grupp D: Norge, Spanien, Serbien och Slovakien.

Laget deltog i oktober 2016 i sin första internationella turnering, Scand Iberico Tournament i Portugal och Sverige  blev tvåa efter 26–21 mot Portugal, 19–25 mot Norge och 23–23 mot Spanien. Norge vann. Och i år är det alltså EM i Slovakien som blir den stora händelsen.

Text: Björn Persson