Nyheter

U-landslag / 1 juli 2019

Felfri premiärdag i Göteborg för U17-herrarna

Sverige har fått en strålande start på årets upplaga av European Open i Göteborg. Måndagens andra seger blev verklighet efter 29–13 mot Schweiz.

• • •

Precis som i måndagens första match var Sverige det lag som inledde bäst. Tidigt gick laget upp i en 3-0-ledning och det var mycket som såg bra ut. Elias Hall fortsatte att vara säker från sju meter och längst bak var det Mattias Wighall som den här gången fick förtroendet från start i målet. Som tack för förtroendet visade han upp snabba reflexer och stoppade dessutom ett rent friläge. För att fortsatt understryka förbundskapten Tomas Axnérs ord efter Rysslandsmachen om den starka målvaktsuppsättningen kom Oscar Sävinger in och plockade en straff.
– I dag blev det en räddning, konstaterade Sävinger.
– Det är mycket hjärna och då kanske man blir lite för långsam ibland, men i dag gick det bra. När man går så pass långt ut så blir de obekväma, fortsatte han och syftade på den straff som senare i matchen tog i ribban och ut.
Sverige ledde med 11–2 redan efter en kvart och den stabila defensiven kombinerades alltså med en offensiv som gav önskad utdelning. I halvtid var det fortsatt nio mål som skiljde lagen åt, med ställningen 16–7.
– Det var riktigt bra. Vi var på plats direkt och stod för en jättefin insats bakåt. Wighall fick tag på jättemycket i början. Vi knäckte dem nästan där på tio minuter. Vi visste att de skulle spela väldigt aggressivt och tog udden av det spelet, sedan visade vi att vi har bättre handbollsspelare på alla positioner, sade förbundskapten Tomas Axnér.
Marcus Lennernäs var spelaren som fick fart på målskyttet i den andra halvleken. Han inledde målskyttet efter tre mållösa minuter och visade hög nivå även senare. Från högerposition fick han då möjlighet att komma inåt i banan, tajmade ett perfekt upphopp innan han behärskat placerade in bollen otagbart i krysset.
Sveriges defensiv visade sig vara robust matchen igenom och segern var aldrig hotad. Det svenska U17-landslaget fortsatte att spela disciplinerat över matchens samtliga 50 minuter och lyckades vinna med 29–13. Att spelet har fungerat så pass bra i det här tidiga stadiet är något Axnér gläds över.
– Vi har inte haft mer än tre träningar och jag är förvånad att de har kunnat ta åt sig så mycket. Det var mycket korvstoppning de dagarna. Sedan har vi valt spelöppningar som de flesta spelar i sina klubblag också – vi har några RIK-spelare, några sävehofare men vi har också börjat splittra på de formationerna så att vi inte behöver vara beroende av att vissa speciella behöver spela med varandra.
Med två vinster på två matcher är det nu läge att blicka framåt mot resten av turneringen och det går även att urskilja initiala tendenser i vilka lag som kommer vara med långt fram när medaljerna ska delas ut.
– Jag är jättenöjd med vad vi stått för hittills, såklart. Jag har sett var ribban ligger i den här turneringen och den kan nog ligga ganska högt. Färöarna och Ungern såg väldigt bra ut, Spanien såg hyfsat bra ut men sedan har jag inte sett lagen i Rumäniens grupp ännu. För att komma långt behöver vi dock utveckla vårt spel ytterligare.

SVERIGE–SCHWEIZ 29–13 (16–7)
Sverige: Elias Hall 7, Oskar Davidsson 5, Elliot Stenmalm 5, Felix Möller 3, Marcus Lennernäs 2, Erik Pedersen 2, Axel Skoog 2, Anton Celander, Malte Celander, Alvin Siren.
Schweiz: Gian Attenhofer 4, Gian-Luca Bühlmann 2, Noam Leopold 2, Jan Reichmuth 2, Ömer Koc, Lukas Osterwalder, Andrin Schneider.
Utvisningar, Sverige: 4 x 2 min. Schweiz: 7 x 2 min.
Domare: Ivo Bosnjak & Josip Maric, Bosnien.
Publik: 600 (Valhalla, Göteborg).

EUROPEAN OPEN, U17, GRUPP A
1 juli: 
Tjeckien–Schweiz 23–20
Luxemburg–Storbritannien 29–13
Sverige–Ryssland 28–21
Tjeckien–Storbritannien 44–8
Ryssland–Luxemburg 23–14
Sverige–Schweiz 29–13
2 juli: 
Ryssland–Tjeckien (14.30)
Schweiz–Storbritannien (14.45)
Sverige–Luxemburg (15.00)
3 juli: 
Luxemburg–Tjeckien (13.30)
Ryssland–Schweiz (13.45)
Sverige–Storbritannien (14.00)
Ryssland–Storbritannien (19.30)
Luxemburg–Schweiz (19.45)
4–5 juli: Placeringsmatcher
Tabell:
1) Tjeckien, 4 p, +39
2) Sverige, 4 p, +23
3) Luxemburg, 2 p, +7
4) Ryssland, 2 p, +2
5) Schweiz, 0 p, –19
6) Storbritannien, 0 p, –52
Livestreaming
Matcher, tabeller, resutat
Text: Erik Malmqvist
Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån