U-landslag / 24 juli 2017

Förlust mot Slovenien – Tyskland väntar i åttondelen

Sverige kan summera gruppspelet i U21-VM med två segrar och tre förluster. Efter en svängig första halvlek handlade resten mer om Sloveniens fart och anfallstryck, 28–31 till slut.

• • •

– Det var mer energi i spelet i dag (än mot Danmark) och vi tar med oss ganska mycket bra saker. Samtidigt har vi för mycket bom i anfallsspelet när vi spelar oss till bra lägen, sade Ulf Nyström.

Avancemanget var redan klart och fjärdeplatsen gick inte att förbättra, blågult spelade mer eller mindre en förberedelsematch. Slovenien kunde göra mer åt sitt slutspelsöde och gav tävlingskänsla till förmiddagsuppgörelsen i Algeriet.
Inget lag lyckades rycka med mer än två bollar före paus där Slovenien bemötte vänsternian Alfred Jönsson med lyftkransmetoden och dubbel bevakning. En målvakt som snappade upp linjeavsluten höll siffrorna nere.
– Det finns en anledning till att han (Urh Kastelic) spelar i Zagreb, sade Nyström.
När Anton Hagvall en kort period spikade igen åt andra hållet gick Sverige upp i ledning för första gången. Mittsexan Marcus Sjöbrink arbetade hårt och öppnade yta för Jönsson när han inte fick motståndare utvisade.
Ansvaret för avsluten hamnade ändå oftast hos Emil Hansson på högerkanten, den bästa svenska målskytten hade blandad utdelning.
– Vi gör kloka spelval men möter ett otäckt 5–1-försvar som gillar att luras. Det är vi inte jättevana vid.
När Slovenien låg över var kontringsspelet betydligt säkrare än det svenska, å andra sidan fick motståndet sota för klart fler tvåminutare som tajtade till igen.
Åtminstone i första halvlek (15–15). Slovenien drog isär, utmanade via utsida två och gjorde Erik Pettersson som tagit över tämligen utsatt mellan stolparna.
Om chansen fanns kvar med 26–23 inför sista tio försvann den snabbt med frustrerat stångande i upphakade anfall och tre raka mål för Slovenien. Vänstersexan Johan Dahlin hyfsade siffrorna utan vittring mot slutet.
– Vi har gjort en riktigt dålig match, mot Danmark. Annars har vi skött oss bra med mycket goda intentioner och bra försvarsspel. Men målvaktsspelet måste hålla nivån om vi ska hålla jämna steg.
Senare under måndagen spelar Norge och Tyskland en avgörande match om segern i grupp A. Vinnaren där blir Sveriges motståndare i åttondelen på onsdag (preliminärt 17.15).
– Ska vi komma någonstans måste vi spöa en gruppetta, här eller i kvarten spelar mindre roll, sade Ulf Nyström.
SLOVENIEN–SVERIGE 31–28 (15–15)
Målskyttar, Slovenien: Gal Marguc 8 (4), Rok Cvetko 6, Aleks Vlah 4, Tilen Strmljan 4, Luka Kikanovic 3, Matic Kotar 3, Grega Krcic, Jan Bevec, Tilen Sokolic alla 1.
Sverige: Emil Hansson (Guif) 8 (5), Johan Dahlin 5, Alfred Jönsson 4, Marcus Sjöbrink 2, Adam Tumba 2, Oliver Wigmark 2, Anton Hallbäck 2, Jonathan Edvardsson, Oskar Cosmo & Niclas Paradis alla 1.
Utvisningar, Slovenien: 6 x 2 min. Sverige: 4 x 2 min.
Domare: Svavar Petursson & Aranar Sigurjonsson, Island.