Nyheter

U-landslag / 6 november 2021

Första segern för U17-herrarna

Helgens spel i Scandiberico Tournament avrundades med vinst mot Portugal med 28–24. I den tredje matchen kom därmed äntligen första segern för de svenska U17-herrarna.

– Jag är väldigt stolt över grabbarna i dag och glad över att vi åker hem med en vinst i sista matchen, sade förbundskapten Björn Sätherström.

I likhet med fredagens match klev Sverige på ifrån start och var i ledning fram till det att Portugal utjämnade efter drygt tio minuter. Alexander Rolandsson replikerade förvisso omgående, men där och då hade portugiserna hittat momentum som gjorde att de senare även tog sig målmässigt förbi.

– I slutet på första halvlek hackade vårt anfallsspel. Vi blev för individuella, tappade bolltempo och då var vi lättfångade, sade förbundskapten Björn Sätherström om den tappade ledningen.

Till halvtidsvila såg motståndarna ut att kunna ta med sig en bekväm tremålsledning, men när Linus Gustavsson och Noah Martinsson tätt efter varandra hittade rätt, skiljde det helt plötsligt endast en boll igen.

– Det var såklart superviktigt och gjorde så att vi sedan fick en fin start på den andra halvleken med de två målen i ryggen, belyste lagkapten Pelle Segertoft.

Därefter fortsatte Sverige på den inslagna vägen och efter paus blev det fullträff. Noll insläppta och fem gjorda mål var facit på halvlekens sex inledande minuter och sedan var det god kontroll in på slutsignalen.

– Jag tycker att vi gjorde en betydligt bättre försvarsinsats sett över 60 minuter i dag. Vi stod tillsammans och hjälpte varandra på ett bra sätt, precis så som vi vill spela försvarsspel. Tidigare har det också sett bra ut, men den här gången höll vi ihop det bättre genom hela matchen, menade Sätherström.

Slutresultatet skrevs till 28–24 och efter två inledande förluster fick U17-herrarna äntligen jubla över första segern i den blågula tröjan.

– Det var riktigt gött faktiskt! Vi har haft två tuffa och sega matcher där vi har varit med länge men tappat på slutet. Den här gången visade vi hur bra vi är och nu vann vi till slut, sade Segertoft efter slutsignalen.

Förbundskapten Sätherström kan nu blicka tillbaka på lagets första turnering och dra några inledande slutsatser utifrån det han fått se.

– Sett över hela turneringen har vi gått runt på samtliga spelare och jag tycker att vi har fått bra svar. Gruppen har fungerat väldigt bra tillsammans och vi har haft en rolig vistelse där vi utvecklats både på och utanför banan. Förhoppningsvis tar vi lärdom av det vi behöver bli bättre på och nu ska vi gå hem och träna igen inför nästa samling, berättade han.

PORTUGAL–SVERIGE 24–28 (13–12)
Portugal: Tiago Sousa 5, Ricardo Rocha 4, Nuno Oliveira 4, Antonio Machado 4, Miguel Oliveira 3, Gabriel Cavalcanti 2, Eduardo Leite, Ruben Calunga.
Sverige: Linus Gustavsson 7, Albin Hägglund Junler 5, Jonathan Andersson 2, Noah Martinsson 2, Rasmus Thomsen 2, Isaac Biel Nilsen 2, Pelle Segertoft 2, Love Sundewall 2, Olle Gransten, Isak Borg, Alexander Rolandsson, Marcus Björkman.
Utvisningar, Portugal: 6 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Manuel Mohedano Fernandez & Vicente Peris Orts, Spanien.
Publik: – (Quijote Arena, Ciudad Real, Spanien).

SCANDIBERICO TOURNAMENT, U17-HERRAR

4 november:
Norge–Portugal 29–27
Spanien–Sverige 29–22
5 november:
Sverige–Norge 32–33
Spanien–Portugal 41–28
6 november:
Portugal–Sverige 24–28
Spanien–Norge
Tabell:
1) Spanien, 4 poäng, +20
2) Norge, 4 poäng, +3
3) Sverige, 2 poäng, –4
4) Portugal, 0 poäng, –19

Text: Erik Malmqvist
Foto: Spanska 
Handbollförbundet