Nyheter

U-landslag / 20 juli 2018

Hämtade sig inte från dålig första halvlek

Sverige gjorde ett tappert försökt i andra halvlek mot Island, men underläget från en svag första halvlek var för stort. Därför blev det förlust 33–35 (12–19) i EM:s andra match.

• • •

– Det är klart vi är oerhört besvikna över prestationen, inte minst första halvlek. Dom gör mål på de saker vi pratat om, spelar försvar som vi pratat om och det är de individer vi tittat på som kliver fram. Men vi förlorar på sämre vilja och attityd, vi är inte beredda att betala priset som krävs för att vinna, säger en mycket besviken Jerry Hallbäck.
– Vi kräver mer av den som drar på sig en blågul tröja, det är ett som är säkert.
I princip ingenting fungerade för svenskarna i den första halvleken, medan nästan allt gjorde det för Island som kom ifrån en storförlust mot Rumänien och säkerligen var ute efter revansch.
Snabba isländska ben, tungt skytte och en bra målvakt var klassen bättre än Sverige under alla de första 30 minuterna där Jerry Hallbäck tvingades ta två timeouter. Den andra, efter 16.06 och underläge 5–11, användes till att ryta ifrån ordentligt.
– Det var inget mot hur det lät i paus kan jag säga. Vi är inte beredda att betala priset och har inte bestämt oss för hur det ska se ut där ute. Vi faller på det som sitter i huvudet. I andra fanns det i alla fall vilja, glöd och attityd. Vi var lite mer desperata även om vi släppte för många mål.
Även andra halvlek började katastrofalt för Sverige som inte gjorde sitt första mål förrän efter sju minuter och nio sekunder. Lämpligt nog kom det från Oskar Sunnefeldt som tillsammans med Gzim Salihi var de som släpade tillbaka Sverige in i matchen under andra halvlek.
– Jag känner ju att jag trivs med ansvar och var inte alls nöjd med min första halvlek. Jag ville visa att jag, och laget, är bättre än så, säger Sunnefeldt.
Uppryckningen var riktigt nära i att sluta med en poäng till Sverige när man bara var ett par bollar bakom Island. Men någon kvitteringschans lyckades man inte kriga sig till, istället kunde Island hålla undan och vinna med två mål.
– I första fallerar vi totalt, det är helt enkelt alldeles för dåligt. Den andra är väl det positiva i det hela, där spelar vi jättebra och gör vår grej, säger Sunnefeldt.
I och med förlusten är det bara seger i söndagens avslutande gruppspelsmatch mot Rumänien som gäller, om Sverige ska ta sig vidare i turneringen.
SVERIGE-ISLAND 33–35 (12–19)
Sverige: Gzim Salihi 10, Oskar Sunnefeldt 8, Andreas Windahl 3, Samuel Lindberg 3, Ludvig Jurmala 2, Marcus Thorbjörn 2, Anton Karlsson 1, Axel Morand 1, Karl Wallinius 1, Tobias Sandberg 1, David Sandberg 1.
Island: Orri Thorkelsson 8, Arnar Gudmundsson 6, Birgir Birgisson 6, Sveinn Johansson 4, Daniel Griffin 4, Sveinn Sveinsson 3, Ellidi Snaer Vidarsson 2, Birgir Jonsson 1, Petur Hauksson 1.
Utvisningar, Sverige: 8 x 2 minuter. Island: 7 x 2 minuter, 1 rött kort.
Publik: 250 (Sportna Dvorana Golovec).
GRUPP A
19 juli
Tyskland-Sverige 22–22
Island-Rumänien 19–29
20 juli
Rumänien-Tyskland 25–30
Sverige-Island 33–35
22 juli
Tyskland-Island (13.00)
Sverige-Rumänien (15.00)
Alla resultat i EM
Sveriges trupp
Text: Marcus Löfström
Foto: Slavko Kolar