Nyheter

U-landslag / 22 juli 2018

Missat a-slutspel trots seger mot Rumänien

Sverige får spela B-slutspel i U20-EM. Det blev klart redan när Island och Tyskland kryssade tidigare på söndagen och då hjälpte det inte att Sverige slog Rumänien med 40–31 (17–16) i matchen därpå.

• • •

Island fixade ett dramatiskt kryss mot Tyskland med sista målet bara sekunder från full tid. Därmed kunde inte Sverige nå a-slutspel i EM då inbördes möten gick först för lag på samma poäng, och Sverige hade som bekant redan förlorat mot Island.
– Det var inbördes möten som gällde, det visste vi ledare men bara några få spelare. Det blev ju klart i den andra matchen precis innan vi klev in här. Men vi har bara oss själva att skylla, vi för en bedrövlig första halvlek mot Island och det är den som fäller oss i slutändan, säger förbundskapten Jerry Hallbäck besviket.
Matchen mot Rumänien blev därmed av mer akademisk betydelse men svenskarna ville såklart göra en bra match ändå och få vinna en gruppspelsmatch.
– Vi tar med oss poängen vi har in i b-slutspelet nu och det är ju bra, någonstans. Men det känns totalt sett väldigt surt, även om det var bra idag. Många spelare klev fram och visade vad dom går för. Andreas Windahl, Gzim Salihi och Karl Wallinius (bilden) exempelvis.
Första halvlek var jämn i princip hela vägen. Sverige kopplade ett litet grepp med ledning så stor som tre bollar men några utvisningar i slutet av halvleken gjorde att Rumänien kom ikapp.
I andra däremot, visade svenskarna att man är ett bättre lag än motståndet. Satsningarna framåt var rejäla och målvaktsspelet från först Måns Landgren och sedan Erik Hvenfelt var storartat. Sakta men säkert drog man ifrån i målprotokollet och segern var till sist helt odiskutabel.
– Även om vi gjorde en bra match har spelarna svårt att se det nu, såklart. För vår del kommer det handla om utbildning nu, med matcher mot Norge som vi mött många gånger innan och Israel som vi aldrig mött. Det är erfarenheter vi ska samla på oss, säger Jerry Hallbäck.
Gzim Salihi gjorde på nytt en bra match, men var såklart väldigt nedstämd efter matchen.
– Det är en halvlek vi gör pissdåligt och den åker vi på. Idag spelar vi så mycket bättre handboll och visar vad vi kan.
Visste du om förutsättningarna innan matchen?
– Nej, det handlade bara om att gå in och köra, vinna matchen och visa stolthet över att bära den svenska tröjan. Vi ville stå upp för varandra och för Sverige.
Hur tar ni er an placeringsmatcherna som är kvar?
– Det är klart vi vill få en så bra placering som möjligt. Vi ska visa vad vi går för och krossa alla lag.
SVERIGE-RUMÄNIEN 40–31 (17–16)
Sverige: Karl Wallinius 9, Andreas Windahl 8, Anton Karlsson 5, Oskar Sunnefeldt 5, Gzim Salihi 5, Jack Thurin 4, Marcus Thorbjörn 2, David Sandberg 1, Samuel Lindberg 1.
Rumänien: Calin Cabut 5, Daniel Pop 5, Alexandru Ionescu 5, Dragos Hantaru 4, Andrei Dragan 3, Iosif Buzle 3, Ionut Broasca 2, Alexandru Andrei 1, Teodor Pintoiu 1, Zsolt Mihaly 1, Daniel Susanu 1.
Utvisningar, Sverige: 7 x 2 minuter. Rumänien: 2 x 2 minuter.
Publik: 200 (Sportna Dvorana Golovec).
GRUPP A
19 juli:
Tyskland–Sverige 22–22 Referat
Island–Rumänien 19–29
20 juli:
Rumänien-Tyskland 25–30
Sverige-Island 33–35 Referat
22 juli:
Tyskland–Island 25–25
Sverige–Rumänien 40–31
Tabell: 1) Tyskland 4 p, +5 // 2) Island 3 p, –8 // 3) Sverige 3 p, +7 // 4) Rumänien 2 p, –4
MELLANRUNDA, GRUPP 2
Sverige–Rumänien 40–31
Israel–Norge 30–25

24 juli:
Rumänien–Norge (17.00)
Sverige–Israel (19.00)
25 juli: 
Norge–Sverige (17.00)
Israel–Rumänien (19.00)
Tabell: 1) Sverige 2 p, +9 // 2) Israel 2 p, +5 // 3) Norge 0 p, –5 // 4) Rumänien 0 p, –9
Alla resultat i EM
Sveriges trupp
Text: Marcus Löfström
Foto: Slavko Kolar