Nyheter

U-landslag / 17 mars 2020

Jesper Östlund ny förbundskapten för U18-landslaget

Herrarnas U18-landslag har fått en ny förbundskapten. Jesper Östlund tar över efter Tomas Axnér, som från och med i sommar kommer att basa över det svenska damlandslaget. 

– Det är en ära att få leda ett landslag, säger 29-åringen som den här säsongen gjort stor succé med IF Hallby i Handbollsligan.

För två veckor sedan stod det klart att Tomas Axnér kommer att ersätta Henrik Signell som förbundskapten för det svenska damlandslaget efter OS i Tokyo i sommar. Axnér har parallellt fram till nu lett Lugi HF i Handbollsligan och varit förbundskapten för det svenska U18-landslaget på herrsidan (födda 2002 och 2003), två uppdrag som han lämnar.

Ersättaren i U18-landslaget är nu klar och det är Jesper Östlund som kommer att leda laget framöver. Första utmaningen blir årskullens mästerskapsdebut, EM i Slovenien i augusti.

– Jag tvekade inte en sekund när frågan kom utan ser det här som en jätterolig utmaning. Jag får ett stort ansvar för framtiden för svensk handboll med utbildning och utveckling av unga talanger. Det är en ära att få leda ett landslag och någonting jag drömt om sedan jag blev tränare, säger Östlund spelade på elitnivå med såväl moderklubben Skånela IF som OV Helsingborg.

Skador satte stopp för den aktiva karriären, men redan som 23-åring tog han över Skånelas herrlag i allsvenskan och förra säsongen tog han över IF Hallby, som han redan direkt förde upp i Handbollsligan. Där har nykomlingen varit en av seriens positiva överraskningar och laget slutade på en tiondeplats.

Östlund har också jobbat med Axnér i U18-landslaget och har därmed järnkoll på åldersgruppen. Till sin hjälp får Östlund Calle Tagesson, som också varit med i ledarstaben sedan starten, som assisterande förbundskapten.

– Jag har följt de här killarna i flera år, från Sverigecupen och genom riksläger och fram till i dag. Varit med på läger och matcher som assisterande till Tomas, så det ska bli riktigt roligt och extremt utvecklande för mig att få jobba vidare med det Tomas börjat med. Jag har lärt mig jättemycket från honom och vi har pratat nästan dagligen om allt i handbollssvängen, såväl landslaget som Handbollsligan där vi tagit hjälp av varandra. Det är en riktigt duktig tränare som inspirerat mig mycket, säger Östlund.

Förra sommaren spelades de första landskamperna för årskullen och det blev en finalplats i European Open i juli och seger i Scandiberico Tournament i november.

– Jag har stora förhoppningar på det här gänget. Det är ett spännande lag med många olika spelartyper och jag tror att vi har stora möjligheter att hävda oss på den högsta nivån i den här ålderskullen. Många av de här spelarna har också fått chansen i Handbollsligan under säsongen.

Text: Daniel Vandor
Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån