Nyheter

U-landslag / 1 juli 2021

Ny uddamålsförlust i Vendsyssel

Även dag två av Scandinavian Open i danska Vendsyssel slutade i förlust med 25–26 för de svenska U19-damerna. Den här gången var det Norge som drog det längsta strået efter ett sent segermål.

Efter onsdagens uddamålsförlust mot Danmark laddade de svenska U19-damerna om för möte med Norge i Scandinavian Open på torsdagen. Slutresultatet blev identiskt, det vill säga förlust med 25–26, men vägen fram skiljde en del.

Den här gången var det svenskt underläge med fyra bollar i paus och sedan jobbade sig laget upp jämsides med norskorna. Avslutningen blev dramatisk när blott ett mål skiljde lagen åt efter 59 minuters spel. Med tjugo sekunder kvar kvitterade Thea Blomst på straff för Sverige, men motståndarna hann få in en sista boll när det inte återstod mer än ett par sekunder.

– I halvtid pratade vi om att känna oss trygga med oss själva och att vi skulle ta hjälp av varandra. Sedan tycker jag att vi lyfte oss ordentligt i andra halvlek, analyserade förbundskapten Patrik Svarvén och menade att Nina Koppang bidrog starkt i upphämtningen.

– Nina var väldigt bra och lyfte oss i början av andra halvlek. Sedan åkte hon på en liten smäll så hon var inte med under de sista tio minuterna.

Precis som mot Danmark fungerade det uppställda försvaret fint, framförallt i den första halvleken. En som utmärkte sig i defensiven den här dagen var Charité Mumbongo, som var tillbaka i spel efter att ha stått över Danmarksmatchen.

– Hon spelade mestadels försvar och tillsammans med Thea är hon med och bildar ett fantastiskt bra trea-par. I slutet spelade Charité även anfall och gjorde det väldigt, väldigt bra.

På fredagsförmiddagen avslutas turneringen med match mot Ungern. Då hoppas Svarvén bland annat få se ett anfallsspel som flyter på lite bättre.

– Jag vill se att vi blir mer distinkta i vårt anfallsspel. Det är lite hackigt och känns stundtals som att vi är lite osäkra.

– Sedan vill jag se att vi fortsätter spela försvar som vi har gjort. Vi kommer även fortsätta gå runt på flera spelare, meddelade förbundskaptenen.

NORGE–SVERIGE 26–25 (12–8)
Norge: Rikke Midtfjeld 6, Sofie Celius 5, Frida Andersen 3, Martine Andersen 3, Camilla Hennig-Olsen 2, Fanny Skindlo 2, Lone Sandvik 2, Eline Steen 2, Henriette Larsen 1.
Sverige: Nina Koppang 6, Thea Blomst 6, Charité Mumbongo 5, Tyra Axnér 3, Vanja Andersson 1, Kajsa Lindberg Blohm 1, Elsa Åsberg 1, Ofelia Shoai Hallberg 1, Jennifer Johansson 1.
Utvisningar, Norge: 2 x 2 min. Sverige: 0 x 2 min.
Domare: Lars Hansen & Thomas Kalisz Nielsen, Danmark.
Publik: 100 (Idrætscenter Vendsyssel, Vendsyssel, Danmark).

SCANDINAVIAN OPEN CHAMPIONSHIP

Onsdag 30 juni: Norge–Ungern 25–23, Danmark–Sverige 26–25.
Torsdag 1 juli: Norge–Sverige 26–25, Danmark–Ungern (18.30).
Fredag 2 juli: Sverige–Ungern (11.00), Danmark–Norge (13.00).
Tabell: 1) Norge, 4 p, +3, 2) Danmark, 2 p, +1, 3) Sverige, 0 p, -2, 4) Ungern, 0 p, -2.

Text: Erik Malmqvist