Nyheter

U-landslag / 1 juli 2021

Sista landskamperna för U21-herrarna

Tanken var att det skulle spelas SOC i Norge men karantärsreglerna satte stopp för det. I stället väntar två vänskapsmatcher borta mot Danmark för herrarnas U21-landslag – de sista landskamperna på U-nivå för spelarna födda 2000 och 2001. Förbundskapten Dennis Sandberg summerar kort det som varit, berättar vad som väntar i helgen och blickar framåt.

Hur känns det för dig inför sista samlingen med gänget?

– Roligt men också lite ledsamt. Roligt att träffa gänget, eller delar av gänget, en sista gång. Lite ledsamt då vi har haft en härlig resa med det här gänget, men det blir bra att vi får avsluta med två matcher så att vi får ses en sista gång tillsammans.

EM-guldet 2018 sticker ut antar jag, vad har du för minnesbilder från det mästerskapet?

– Vi började med att vinna European Open i Göteborg, det var året innan EM. Det var väldigt mycket folk på matcherna och vi kände att vi var bra mot internationellt motstånd och fick även det bevisat i den turneringen. Matchen mot Spanien man minns mest och bäst från EM, där vi är tvungna att vinna för att gå vidare. Vi låg under med ett mål med 30–35 sekunder kvar av matchen, men vi lyckades göra två mål, vända matchen och gå vidare i turneringen.

Hur känns det att det bara blev ett mästerskap på grund av covid-19?

– Alla har förståelse för att det är en pandemi, Det är jäkligt trist att det blev så, men man måste ta sitt ansvar i den situation som har varit. Det var nödvändigt men såklart tråkigt att det var tvunget att ställas in.

Några minnen som etsat sig fast utöver EM-guldet?

– Alla riksläger, alla träningsdagar, allt är ju goda minnen! Alla spelare har tyckt det varit jäkligt kul och vara med i den här gruppen. Det har varit en god tillfredställese för mig och mina kollegor i ledarstaben att alla vill ställa upp. Jag har lärt känna många under åren vi har haft om det här landslaget.

Du släpper fram två debutanter i de avslutande landskamperna, vad finns att säga om Zoran Bozic och Albin Selin?

Albin Selin har inte varit med tidigare, bara på någon träningsdag tror jag. Han tog ett jäkla ansvar när Anton Hallén blev skadad i IFK Kristianstad, Zoran har fått spela mer och mer på slutet i IFK, han har gjort det bra även här och är väl värd chansen. Zoran har varit med på hela resan med rikssläger och träningsdagar men han har inte kommit med på de matcherna vi har spelat förrän nu. Det är en jäkla konkurrens på nio meter där man får lämna många bra spelare hemma varje gång.

Nu väntar två matcher mot Danmark, hur tänkte du kring matchandet av laget?

– Alla ska ju få spela, vi vill ju gärna vinna de här två matcherna, men alla kommer att få speltid.

Danmark som motståndare, kommentar kring det motståndet?

– Det ska bli roligt att se hur vi står oss mot dem, man vet ju inte hur bra något lag är nu egentligen. Har inte sett Danmarks trupp, så vet inte vilken trupp de kommer med. Mina spelare har jag ju sett spela i Handbollsligan, men när det gäller våra motståndare vet man inte vilka som har tagit störst kliv på de här åren.

I er trupp är det många med ”stora” roller i sina klubblag, bland annat ettan (Isak Persson) och tvåan (Eric Johansson) i Handbollsligans skytteliga. Hur mycket tycker du det satsas på de unga i ligan? Har något hänt under de åren du haft ansvar för den här årskullen?

– Klubbarna har varit nog varit tvungna att satsa på unga spelare mer, dels på grund av ekonomiska skäl och att vissa spelare blir proffs tidigare nuförtiden vilket ger de större chans att ta plats i trupperna. För mig har det varit bra att få ha spelare som har stora roller i sina klubblag, det är även jäkligt bra för svensk handboll i stort att de har det.

Framtiden för de här grabbarna ser onekligen ljus ut, nio stycken var med dig och Glenn Solberg på Playitas nyligen. Vad tror du själv om deras framtid?

– Vi har en jäkla bra bredd i den här årskullen, nu är frågan hur stor är toppen är? 98/99-laget lyckades kanske inte i mästerskap, men bland annat Alfred Jönsson och Oskar Sunnefeldt har blivit riktigt bra spelare. Det kan säkert komma ett gäng från den här som kan bli A-landslagsspelare. Det var ju ett blandat U21- och ligalandslag som var nere i Spanien nyligen. Klubbarna gör ett riktigt bra jobb med att utveckla spelare i Sverige.

Avslutningsvis, någon hälsning till Handbollssverige?

– Lycka till i OS! Jag hoppas och tror det kan gå riktigt bra där, Solberg har fått till en riktigt bra grupp där!

LANDSKAMPER MOT DANMARK

2 juli, 17.30: Danmark (i Kalundborg)
3 juli, 12.00: Danmark (i Kalundborg)
Målvakter:
Kristian Zetterlund, Redbergslids IK, 23 U-landskamper/1 mål
Simon Möller, IK Sävehof, 16/0
Fabian Norsten, IFK Skövde, 14/0
Vänstersex: 
Sebastian Spante, IK Sävehof, 10/17
Tobias Svantesson, HK Aranäs, 7/16
Mittsex: 
Johan Palm, OV Helsingborg, 17/14
Adam Blanche, IK Sävehof, 14/31
Högersex: 
Isak Persson, Lugi HF, 20/54
Albin Selin, IFK Kristianstad,
Vänsternio: 
Oskar Joelsson, Redbergslids IK, 17/15
Erik Johansson, Eskilstuna Guif, 10/39
Mittnio:
Ludvig Hallbäck, Ystads IF, 17/132 (bilden)
Casper Käll, Lugi HF, 9/15
Zoran Bozic, IFK Kristianstad, debutant
Högernio: 
Theo Übelacker, Lugi HF, 10/26
Edwin Aspenbäck, Elverum Håndball, 7/12

Text: David Sundgren
Foto: Recsome Media