Nyheter

U-landslag / 27 juni 2024

Placeringsmatcher väntar i U20-VM efter förlust mot Nederländerna

Det blir tyvärr inget spel om medaljer för Sverige i U20-VM. Torsdagskvällens kvartsfinal mot Nederländerna slutade i förlust med 21–25.

– På förhand såg vi den här matchen som en 50/50-duell, så vi är självklart väldigt besvikna just nu, berättade förbundskapten Jesper Östlund kort efter slutsignalen.

Med fyra vinster av fem möjliga från de inledande gruppspelen hade Blågult kvalificerat sig för slutspelsfasen i U20-VM. Som ett av turneringens åtta bästa lag väntade obesegrade Nederländerna i kvartsfinalen, där det blev en tuff start för det svenska landslaget.

Från ställningen 3–3 gjorde motståndarna fyra raka mål och överlag hade Sverige det svårt i skyttet efter att enbart ha hittat nätet vid åtta tillfällen i den första halvleken. Halvtidsresultatet skrevs till 14–8 i orange favör.

Båda lagen hade bekymmer med att överlista respektive motståndarförsvar efter paus. Mellan Sveriges stolpar gjorde Ella Johansson det bra, men trots att hon inte släppte något förbi sig under de sju inledande minuterna av den andra halvleken, hade laget enbart hämtat in en boll under den perioden.

Nederländerna kopplade sedan ett ännu starkare grepp om semifinalplatsen när de med drygt tjugo återstående minuter gjorde 17–9. Sverige skulle dock närma sig och med sju återstående minuter var differensen nere på fyra. 

– Vi chansade hejvilt och gick upp i ett offensivare försvarsspel, kontrade på allt och spelade sju-sex i anfallen, sade Jesper Östlund.

– Vi greppade efter halmstrån och försökte driva upp tempot i matchen.

Spelet svängde fram och tillbaka, vilket hade kunnat leda fram till ordentligt med gung och dramatik i den absoluta slutfasen. Istället höll Nederländerna undan och vann med 25–21.

– Vi lyckades inte alls i vårt anfallsspel i kväll. I sex-mot-sex lyckades vi inte med våra spel som vi använt tidigare under turneringen. Framförallt gjorde vi inte mål på skyttet, vilket gjorde att deras treor inte behövde splitta upp sig, så vi kände att vi behövde prova olika sju-sex-varianter för att skapa bättre lägen, sammanfattade Sveriges förbundskapten innan han fortsatte sin summering:

– Defensivt tycker jag ändå att vi gjorde en rätt så bra match, även om vi hade problem med deras dubbla växlar i första halvlek. Deras målvakt fick blomsterkvasten (som matchens bästa spelare) efter 57% i första halvlek, vilket såklart är alldeles för högt.

Resultatet innebär att Sverige får avsluta mästerskapet med att spela matcher om plats fem till åtta. Den första placeringsmatchen spelas på fredagskvällen innan U20-VM sedan rundas av på söndag.

– Vi ska självklart försöka få en framskjuten placering och kommer stöta på starka nationer i placeringsmatcherna, vilket jag hoppas att vi kan dra lärdom av, sade Östlund inför avslutningen.

KVARTSFINAL I U20-VM I NORDMAKEDONIEN

NEDERLÄNDERNA–SVERIGE 25–21 (14–8)

Nederländerna: Romée Maarschalkerweerd 7, Alieke van Maurik 6, Lois van Vliet 4, Daphne Luchies 3, Donna Bakker 2, Judith van der Helm, Jalisha Loy, Rozemarijn Alderden.
Sverige: Stina Wiksfors 5, Emma Mihailovic 4, Hilma Cantby 4, Sophie Johansson 3, Isabel van Kerkvoorde 3, Michelle Holgersson, Felicia Granat.
Utvisningar, Nederländerna: 4 x 2 min. Sverige: 1 x 2 min.

Text: Erik Malmqvist
Foto: IHF / Kolektiff / Jure Banfi