Nyheter

U-landslag / 25 juni 2024

U20-damerna ställs mot Nederländerna i VM-kvartsfinal

Den svenska insatsen i världsmästerskapets huvudrunda summeras med vinst mot Tyskland och förlust mot Frankrike. Resultaten innebär att U20-damerna går vidare i turneringen och spelar kvartsfinal på torsdag.

Från det inledande gruppspelet fick Sverige med sig full pott. Således bar laget med sig två poäng in i huvudrundan där match mot först Tyskland och därefter Frankrike skulle avgöra vilken väg som Jesper Östlunds landslag skulle vandra vidare på i världsmästerskapet.

Sverige öppnade huvudrundan med pondus och befann sig i ledning med 14–10 efter 30 spelade minuter mot tyskorna. Övertaget skulle sedan växa sig ännu större där resultattavlan visade 25–17 med drygt tio återstående minuter. Någon bekväm resa mot två poäng skulle det dock inte bli. Motståndarna närmade sig nämligen med stormsteg och i slutändan var det enbart uddamålet som skiljde. Emma Mihailovic ordnade det matchavgörande 26:e blågula målet för eftermiddagen, men allra störst matchhjälte var Stina Littorin som stod för ett par magnifika räddningar när det behövdes som allra mest.

– Det är en match jag sent kommer glömma, konstaterade förbundskaptenen efteråt.

– Vi gjorde en briljant insats i 45 minuter där allt fungerade och som mest hade vi ett åttamålsövertag mot en riktigt stark motståndare. Sedan övergick det i ett haveri av stora mått. Vi höll på att skänka bort en poäng, men Stina Littorin lyckades rädda oss och säkra kvartsfinalplatsen. Det var en prestation utöver det vanliga som hon stod för.

Segern betydde att Sverige redan i det skedet var klara för kvartsfinal. Gruppfinalen mot Frankrike på tisdagen skulle sedan avgöra kommande motståndare i den första utslagsmatchen.

Den här gången skulle Frankrike visa sig bli en för svår uppgift och i paus var det underläge med 11–14. Även om Sverige både kunde kvittera och gå upp i ledning en bit in i den andra halvleken, blev det förlust med 22–28.

– Jag tycker att vi gjorde en väldigt bra match. Frankrike är en av guldkandidaterna i den här turneringen och har inte många svaga punkter. Vi valde att låta spelare som spelat mindre i turneringen få chansen i större utsträckning, vilket flera av dem verkligen tog tillvara på. Vi gick om Frankrike till 17–16 en bit in i andra, men tappade sedan tyvärr kommandot för snabbt, sammanfattade Östlund.

Efter matcher både måndag och tisdag väntar en matchfri onsdag innan det är dags för kvartsfinal. På torsdag klockan 18:00 ställs Sverige mot Nederländerna som tog maximala sex poäng i huvudrundan i en grupp beståendes av Schweiz, Rumänien och Egypten.

– Vi är glada och stolta över våra prestationer hittills i turneringen. Sedan samlingen i Paris i april har vi tagit älgkliv framåt. Nu hoppas vi kunna avancera till semifinal! Det viktigaste för oss blir nu att återhämta oss och sätta en bra analys och taktik till kvartsfinalen.

HUVUDRUNDAN I U20-VM I NORDMAKEDONIEN

SVERIGE–TYSKLAND 26–25 (14–10)

Sverige: Stina Wiksfors 7, Emma Mihailovic 5, Madeleine Rehnberg 3, Thea Kylberg 3, Elise Lönnegren 2, Felicia Granat 2, Hilma Cantby 2, Isabel van Kerkvoorde, Sophie Johansson.
Tyskland: Lara Sandra Däuble 7, Ida Petzold 5, Nieke Kühne 3, Ariane Pfundstein 3, Magdalena Barbara Leonie 2, Matilda Ehlert, Gianina Estella Bianco, Lotta Röpcke, Leni Ruwe, Sabrina Tröster.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Tyskland: 1 x 2 min

SVERIGE–FRANKRIKE 22–28 (11–14)

Sverige: Thea Kylberg 5, Elise Lönnegren 4, Felicia Granat 2, Hilma Cantby 2, Ebba Leo 2, Michelle Holgersson, Emma Mihailovic, Sophie Johansson, Madeleine Rehnberg, Isabel van Kerkvoorde, Moa Wallin, Elin Österwall.
Frankrike: Manon Errard 5, Nina Perret 5, Nina Dury 4, Alice Monteillet 4, Lylou Borg 3, Assa Sissoko Dabo 2, Lina Colinot 2, Lilou Pintat 2, Louane Texier.
Utvisningar, Sverige: 1 x 2 min. Frankrike: 2 x 2 min

Tabell: 1) Frankrike, 6 poäng  //  2) Sverige, 4 poäng  //  3) Tyskland, 0 poäng  //  4) Kina, 0 poäng.
Den avslutande matchen i huvudrundan mellan Tyskland och Kina var ej färdigspelad i samband med publicering.

Text: Erik Malmqvist
Foto: IHF / Kolektiff / Sasa Pahic Szabo