U-landslag / 16 juli 2019

Säker seger mot Sydkorea i U21-VM

Sverige U21-landslag på herrsidan inledde VM-äventyret i Vigo, Spanien med att besegra Sydkorea på tisdagseftermiddagen.

• • •

Direkt fick åskådarna se en målvaktsräddning på straff från Sveriges Gustaf Banke. Just en-mot-en i lägen med sydkoreanska spelare från sju meter var något som skulle bli en vana för Banke och kollega Erik Hvenfelt under framförallt matchens första halva.
Framåt var det Gustav Davidsson som levererade Sveriges första mål på ett genombrott bara sekunder efter den tidiga svenska straffräddningen. Davidsson kom sedan att ha en genomgående stark prestation där han noterades för fem mål på fem avslut och dirigerade det svenska spelet. Efteråt utsågs han till matchens bästa spelare.
Något tidigt ryck skulle dock varken han eller någon av lagkamraterna stå bakom. Målmässigt höll lagen jämna steg med varandra under hela den första halvleken där ställningen slutade 16–16. Något som kom att sätta prägeln på de första 30 minuterna var annars de många svenska utvisningarna och straffkasten som dömdes emot.
– Det var hur mycket som helst. Halva halvleken fick vi spela med en man kort i princip. Sedan gjorde vi jobbet lite bättre i andra, stod för lite bättre satsningar och även de fick fler utvisningar då, sade Sveriges förbundskapten Jerry Hallbäck.
Ännu ett sydkoreanskt straffkast var det som fick igång målskyttet i halvlek nummer två. Även om det dröjde fem minuter in i halvleken innan Sverige gjorde mål, var det blågult som så småningom växlade upp. Jack Thurin stod för den fullträffen och ett måls ledning blev sedan två, tre, fyra och fem innan den sydkoreanska ledarstaben ansåg det vara läge att begära timeout. Hotad skulle det svenska övertaget aldrig bli och till slut blev segermarginalen sex bollar efter att slutresultatet fastställts till 34–28.
– Vi hade inte mött eller sett dem spela innan och det är alltid svårt när man inte gjort det. I andra när vi fått bättre koll så ändrade vi om lite.
– De hade en (Jaeseop Shin) som gjorde sju i första så vi såg till att få lite mer höjd på honom och fick leva med att ge upp kantlägen istället. Det skapade även mer stabilitet överlag defensivt.
Två poäng i en premiär är alltid vad som önskas och nu riktas blickarna mot onsdagens möte med Australien.
– Vi får ta en match i taget. I morgon möter vi Australien och de fick stryk med en hel del mot Egypten men det behöver inte betyda så mycket. Vi vill placera oss så högt som möjligt och höja våra prestationer successivt, avslutade Hallbäck.
SVERIGE–SYDKOREA 34–28 (16–16)
Sverige: Karl Wallinius 6, Gustav Davidsson 5, Samuel Lindberg 4, Jack Thurin 4, Axel Morand 3, Ludvig Högberg 3, Ludvig Jurmala Åström 3, William Höghielm 2, David Sandberg 2, Gustaf Wedberg 1, Gzim Salihi 1, .
Sydkorea: Jaeseop Shin 11, Jinyoung Kim 6, Rakchan Kim 5, Tan Kang 3, Cheoljin Kim 2, Yoseb Li 1.
Utvisningar, Sverige: 6 x 2 min. Sydkorea: 3 x 2 min.
Domare: Novica Mitrovic & Miljan Vesovic, Montenegro.
Publik: 80 (As Travesas Sports Hall, Vigo).