Nyheter

U-landslag / 16 juli 2019

Förlust mot Montenegro i U19-EM

En första svensk seger i U19-EM närmar sig, men tisdagens möte med Montenegro slutade i förlust.
– Det var den sista lilla kylan som behövdes när det skulle avgöras, konstaterade förbundskapten Joel Tulldahl.

• • •

Det bjöds på en relativt målsnål start på matchen där Montenegros främsta väg fram att göra mål på var från sjumetersmarkeringen. Sverige hade återigen trögt med målskyttet i matchens inledning och efter tolv minuters spel stod laget noterat för endast en boll i nät. Detta gjorde att motståndarna kunde springa iväg till en flermålsledning tidigt och hade ledningen med 5–1.
Att det fanns en vilja i laget att förhindra en till förlust stod dock klart. Exempelvis snodde Jackie Moreno påpassligt åt sig bollen framför både en och två Montenegro-spelare när den låg fri. Det öppnade för ett friläge som tyvärr missades. Hon skulle dock få revansch några minuter senare när hon satte dit 5–4 i fritt läge och såg till att Sverige närmade sig. Differensen på ett mål stod sig sedan halvleken ut där det var knapp fördel för motståndarna med 9–8.
– Vi visste hur de spelar, det var mycket tryck på spelarna och de slet på bra bakåt. Vi kom till en del situationer i första som vi skulle sätta dit men fastnade lite och hade svårt att hitta speldjup. När vi löste det så fick vi bättre tryck på bollen och släpp och kom till de lägen vi skulle vara i, sade Sveriges förbundskapten i mästerskapet Joel Tulldahl.
Sverige fick en tidig chans till kvittering i andra, men det var ändå Montenegro som fick bäst utdelning i halvlekens inledning. Istället för att komma upp jämsides, rann det iväg och underläget växte till hela sex bollar. En tuff start och det som var på väg åt rätt håll vändes snabbt till en ny uppgift att försöka klara av en ny målmässig uppförsbacke.
– Vi var inte riktigt beredda precis när det startade i andra. De fick göra lite för enkla mål i starten och i samma situation missade vi ett par lägen, gjorde tekniska fel och stod för felpass.
Sverige gav sig inte och med tre minuter kvar att spela var laget endast ett mål bakom. En missad montenegrinsk straff på det och kvitteringsmöjligheten var tillbaka. Någon svensk poäng skulle det dock inte bli den här gången heller. Sverige fick ett frikast med 60 minuter på matchklockan men Ida Eriksson lyckades inte förvalta det svåra läget och det blev förlust med uddamålet 19–20.
– Det var många steg framåt, men det gav inte resultatet som vi ville ha i dag heller.
– Första halvlek var i mångt och mycket väldigt bra. Sexminutersperioden i början på andra, där de gick ifrån, hämtade vi igen och gav oss chans att ta poäng. Kanske kunde vi tagit båda två, där vi var i underläge med ett och kunde gå förbi. I sista situationen gick vi bort oss bakåt när vi blev lite för ivriga.
På onsdagen avslutas mellanrundan med match mot Österrike på programmet.
MONTENEGRO–SVERIGE 20–19 (9–8)
Montenegro: Nikolina Knezevic 9, Nikolina Vukcevic 3, Nada Corovic, 2, Marija Bozovic, Marija Radovic, Milica Raicevic, Milica Trifunovic.
Sverige:
 Isabelle Andersson 5, Malin Sandberg 4, Jackie Moreno 3, Cajsa Sällström 2, Ebba Wallenberg 2, Maja Fredén, Wilma Schelin, Amanda Sjöstrand Hallman.
Utvisningar, Montenegro: 1 x 2 min. Sverige: 0 x 2 min.
Domare: Tatjana Prastalo & Vesna Balvan, Bosnien.
Publik: 200 (Audi Györ Arena).
U19-EM, GRUPP D
11 juli:
Norge–Sverige 33–16 Referat
Rumänien–Portugal 28–26
12 juli:
Portugal–Norge 27–30
Sverige–Rumänien 20–30 Referat
14 juli:
Norge–Rumänien 30–25
Sverige–Portugal 19–24 Referat
Tabell:
1) Norge, 6 p, +26
2) Rumänien, 4 p, +7
3) Portugal, 2 p, 0
4) Sverige, 0 p, –33
MELLANRUNDAN, GRUPP 2
14 juli:
Portugal–Sverige 24–19
Österrike–Montenegro 23–18
16 juli:
Montenegro–Sverige 20–19
Österrike–Portugal 28–24
17 juli:
Sverige–Österrike (14.30)
Portugal–Montenegro (16.30)
Tabell: 
1) Österrike, 4 p, +9
2) Portugal, 2 p, +1
3) Montenegro, 2 p, –4
4) Sverige, 0 p, –6
19–20 juli: Placeringsmatcher (9–16)
Matcher, tabeller och resultat
Livestreaming
Text: Erik Malmqvist
Foto: EHF