Nyheter

U-landslag / 14 juli 2019

Fortsatt tungt i U19-EM

Sverige föll med 19–24 mot Portugal i den tredje gruppspelsmatchen och tar därmed inte med sig några poäng in i nästa fas.

• • •

På söndagseftermiddagen spelades den tredje och avslutande gruppspelsmatchen i U19-EM. Sverige ställdes mot Portugal och bägge lagen var på jakt efter sina första poäng i mästerskapet.
Både stolpe och ribba hindrade Sverige från att vara första lag att ta ledningen. Även Portugal hade svårt att hitta nätet inledningsvis vilket gjorde att den mållösa ställningen stod sig nästan fem minuter. I det läget var det till slut motståndarna som spräckte nollan.
Åtta minuter skulle det ta för Sverige att lyckas göra det samma när Isabelle Andersson stod för en fin prestation. Då hade Portugal inte hunnit med fler än två fullträffar så det fanns fortfarande alla förutsättningar att komma ikapp och förbi. Kvitteringen skulle också komma fram till 3–3, vilket Amanda Sjöstrand Hallman såg till att ordna.
Sedan såg Portugal ut att rycka ifrån när de skaffade sig ett tremålsövertag. Efter 30 spelade minuter visade resultattavlan dock 8–8 efter att blågult metodiskt jobbat sig tillbaka och där det sista målet gjordes av Catrin Axelsson. Målvakten tvekade inte när målet på andra sidan var öppet – och när bollen gick stolpe in var det extra skönt efter ramträffarna i matchens början.
– Första halvlek är väl försvarsmässigt det bästa vi presterat här nere, menar Joel Tulldahl som är förbundskapten i mästerskapet.
– Då spelade vi som vi ville, var nära, stod kompakt och hjälpte varandra i situationerna. Vi höll dem på åtta vilket är väldigt bra försvarsspel. Anfallsmässigt hade vi svårt med deras 3-2-1 och 6-0, 3-2-1 klarade vi bättre men 6-0 hade vi svårt med och kom inte in i situationerna och trodde inte riktigt på det. Nånstans hamnade vi mittemellan i vårt anfallsspel där.
Förhoppningar om att fortsätta på den inslagna vägen fanns således, men i starten på halvlek nummer två var det återigen dags för portugisiskorna att gå upp i en tremålsledning.
– Vi hade en go känsla när vi klev in och ut ur omklädningsrummet i paus. Första halvan hade vi gjort bra, men sedan vek vi av och blev lite stressade i våra valsituationer och gjorde fel.
– I halvlek hade vi pratat om att det krävs samma arbetsinsats bakåt och samma närvaro att sätta dit våra lägen. Ändå blev det den här olyckliga starten på andra. Det blev lite glest bakåt och vi blev lite otrygga i den situationen.
För det var också ett övertag som sedermera växte med ytterligare två bollar innan Sverige tillfälligt kunde sätta stopp. Och det var tyvärr bara tillfälligt för närmare än så kom laget inte denna gång. När matchen summerades skiljde det just fem mål mellan lagen och Sverige fick därmed sätta punkt för gruppspelet utan inspelade poäng.
– Det är absolut inte det här vi hade tänkt oss när vi åkte ner hit. Det är klart att det är en tuff situation att vara i, men processen över de här tre matcherna har stegvis gått framåt, säger Tulldahl och pekar på att en majoritet av Rumänien-matchen såg bra ut efter den inledande förlusten mot Norge och att det även togs kliv åt rätt håll mot Portugal.
Han är inne på att det inte är själva handbollskvaliteten som saknas, snarare att hitta rätt mentalt och att nå mer av den potential som finns i laget.
– Spelarna här kan spela handboll men börjar fundera, tveka lite och då låser det sig. Nånstans där är vi just nu. Det sitter i huvudet, för handboll kan de spela.
Resultaten hittills i EM betyder att det inte blir något spel om de högsta placeringarna i mästerskapet. Närmast väntar nu i stället spel i mellanrundan för de svenska U19-damerna.
SVERIGE–PORTUGAL 19–24 (8–8)
Sverige: Isabelle Andersson 6, Cajsa Sällström 3, Amanda Sjöstrand Hallman 2, Maja Fredén 2, Louise Rundcrantz 2, Catrin Axelsson, Lina Cardell, Jackie Moreno, Elma Örtemark.
Portugal: Joana Resende 8, Beatriz Fabiana Sousa 8, Sandra Ramos 2, Ines Duarte 2, Eulalia Silva 2, Leonor Goncalves, Beatriz Figueiredo.
Utvisningar, Sverige: 1 x 2 min. Portugal: 4 x 2 min.
Domare: Marko Boricic & Dejan Markovic, Serbien.
Publik: 400 (Audi Györ Arena).
U19-EM, GRUPP D
11 juli:
Norge–Sverige 33–16 Referat
Rumänien–Portugal 28–26
12 juli:
Portugal–Norge 27–30
Sverige–Rumänien 20–30 Referat
14 juli:
Norge–Rumänien 30–25
Sverige–Portugal 19–24 Referat
Tabell:
1) Norge, 6 p, +26
2) Rumänien, 4 p, +7
3) Portugal, 2 p, 0
4) Sverige, 0 p, –33
MELLANRUNDAN, GRUPP 2
14 juli:

Portugal–Sverige 24–19
Österrike–Montenegro 23–18
16 juli:
Montenegro–Sverige (14.30)
Österrike–Portugal (16.30)
17 juli:
Sverige–Österrike
Portugal–Montenegro
Tabell: 
1) Portugal, 2 p, +5
2) Österrike, 2 p, +5
3) Sverige, 0 p, –5
4) Montenegro, 0 p, –5
19–20 juli: Placeringsmatcher (9–16)
Matcher, tabeller och resultat
Livestreaming
Text: Erik Malmqvist
Foto: EHF