U-landslag / 2 augusti 2019

Storseger mot Spanien för U17-damerna

Två nya poäng säkrades i U17-EM när Sverige besegrade Spanien med 34–23 på fredagseftermiddagen. Detta innebär att laget är vidare till nästa runda.

• • •

När Spanien stod för matchens tre första mål var det inte den start som det svenska landslaget önskat. Precis som i premiären mot Norge skulle det krävas en stark insats för att få med sig något i den här kampen och kort senare kom även det blågula målskyttet igång. Hanna Wedenby stod för ett riktigt viljemål och Sverige jobbade sig också tålmodigt ikapp. Efter tio spelade minuter var kvitteringen till 5–5 på plats och ännu en gång var det Wedenby som kom med avslutet. Hon hade sannerligen fått ett övertag på sin motståndare ute till höger dit hon gärna sökte sig och landade till slut på sju gjorda mål i matchen, efteråt utsågs hon även till planens bästa spelare.
– Jag tycker att det är många som gör det jättebra såklart, men jag vill framförallt nämna Hanna Wedenby. Hon gjorde ett bra försvarsjobb, stod för ett grovjobb i anfallet, gick för det för fullt samtidigt som hon tog och gav mycket stryk, berömde förbundskapten Patrik Svarvén.
Elsa Åsberg var den spelare som såg till att ge laget ledningen för första gången i matchen och efter det började övertaget växa. Tyra Axnér var briljant även denna gång när hon stod för sju mål i första (tio totalt) och Mona Saffari fick bland annat komma in från bänken och lyckades rädda den straff hon hade som uppdrag att stoppa. Efter 30 minuters spel var det istället Sverige som hade ett försprång på tre bollar när resultattavlan i Celje visade 16–13. Helt nöjd med prestationen i halvleken var förbundskaptenen dock inte.
– Vi inledde lite tafatt, hade mycket tekniska fel och vann inte kamperna i försvaret. Jag tycker inte vi kommer upp i nivå i försvarsspelet, samtidigt som det är mycket slarv.
– Vi gjorde mycket mål men släppte också in på tok för mycket. Man måste kriga i försvaret och det gjorde vi inte då.
Nivån skulle alltså behöva höjas och det gjorde den också. I halvlek nummer två handlade det mycket om hur stor luckan ner till Spanien skulle bli snarare än om motståndarna från den iberiska halvön skulle kunna komma ifatt. De svenska spelarna kom ofta till snabba avslut, var effektiva i utförandet och släppte in färre bakåt. Till sist förvandlades övertaget på tre bollar till en marginal på elva i och med seger 34–23.
– Det var en scenförändring i andra. Vi hade haft problem i zon två i försvaret och det löste sig till slut. Där fick de väldigt mycket straffar och utvisningar när vi hamnade för lågt och var inte tillräckligt aggressiva.
– Som helhet är jag såklart ändå jättenöjd. Jag är glad att tjejerna vinner matchen och det är vad det handlar om. Vi vinner och är vidare i gruppen, nu har vi klarat vårt första delmål!
Trots den framgångsrika starten på mästerskapet finns det tyvärr en del tråkiga nyheter att rapportera om. Nina Koppang, som ofta står för fina prestationer och är viktig för laget, reser tillbaka till Sverige med en fotskada. I fredagens match saknades även Jennifer Johansson, hon har en skena på handen och de närmaste dagarna kommer det göras tester för att se hur den skadan läker.
Nu vänds blickarna mot den avslutande gruppspelsomgången. Där är det Kroatien som väntar på söndag med avkast klockan 15.00.
SVERIGE–SPANIEN 34–23 (16–13)
Sverige: Tyra Axnér 10, Hanna Wedenby 7, Thea Blomst 3, Elsa Åsberg 3, Ida Sembe 2, Johanna Östblom 2, Kajsa Lindberg Blohm 2, Ofelia Shoai Hallberg 2, Kaja Stojilkovic 2, Vanja Andersson 1,
Spanien: Raquel More Martinez 7, Julia Nuez Vila 3, Adriana Mallo Diaz 3, Barbara Pineira Calero 3, Kenya Casia Castro 2, Zaira Benitez Gomez 2, Aileen Ripa Sarries 1, Almudena Gutierez Mora 1, Alma Jaen Loro 1.
Utvisningar, Sverige: 5 x 2 min + 1 rött kort. Spanien: 3 x 2 min.
Domare: Ozren Backovic & Mirko Palackovic, Slovenien.
Publik: 150 (Dvorana Zlatorog, Celje).