Nyheter

U-landslag / 1 augusti 2019

Strålande premiär i U17-EM

De svenska U17-damerna stod för en utmärkt insats när EM i Slovenien inleddes på torsdagseftermiddagen. Norge besegrades med klara 31–19.

• • •

Direkt i första anfallet fick åskådarna en indikation på hur den här matchen skulle se ut. Sverige lyckades göra mål genom Ida Sembe och det var ingen tvekan om saken. Laget åkte på en tidig tvåminutersutvisning, men utan att släppa in mål visade även defensiven att den kunde stå upp fint. Som följd av detta kunde Sverige ta kommandot i matchen och ha ett par bollars marginal ner till norskorna. Premiärnerverna syntes knappt till, även om förbundskapten Patrik Svarvén menar att de kanske fanns där trots allt.
– Det var de nog, men vi pratade mycket om att ta varje kamp och inte se till hela matchen utan att bara vinna varje kamp hela tiden. Tjejerna gjorde det väldigt bra och var inställda på att de skulle gå segrande ur varje kamp. Det gjorde att det kändes tryggt när det funkade redan i början, förklarade förbundskaptenen.
Efter 13 minuters spel kom Norge dock upp jämsides igen. Ställningen var 5–5, men att matchbilden skulle ändras var det dock inte tal om. Snarare förstärktes den i perioden direkt efter. För Sverige återtog det målmässiga försprånget kort efteråt och målet som ledde fram till 9–6 stod Vanja Andersson för. Efter tjugo minuters spel skiljde det fyra mål mellan lagen och då tog den norska bänken timeout.
När Norge drabbades av två utvisningar i halvlekens slutskede kom Sverige till enkla lägen och kunde utöka ytterligare. Charité Mumbongo avslutade målskyttet under de första 30 minuterna när hon prickade in 16–10 från egen planhalva.
I andra var norskorna förvisso första lag att hitta nätet, men det var blågult som höll hårt i taktpinnen och gjorde sedan de efterföljande tre målen. Samtidigt stod Hanna Popaja i målet för en trygg insats och till slut blev det seger med 31–19 i en mycket lyckad premiär.
– Det här kändes jättebra såklart. Vi har mött Norge två gånger tidigare utan att ha vunnit, så vi gick in och hade bestämt oss för att ge dem en ordentlig fight åtminstone. Det tycker jag vi gjorde och det gick över förväntan. De gjorde väl inte sin bästa insats genom tiderna heller, men det här var en bra start för oss, sade Svarvén och pekade på att assisterande Mattias Johansson lagt upp en bra analys av motståndet samtidigt som spelarna följde planen utan att krångla till det.
Tyra Axnér noterades för åtta fullträffar och utsågs till matchens bästa spelare. Efter en sådan här match finns det även fler som förtjänar lite extra beröm.
– Jag tycker alla gjorde en bra insats. Vår mittsexa och trea i försvaret, Thea Blomst, skulle jag lyfta lite extra. Hon gjorde en riktig krigarinsats och höll ihop försvarsspelet som var en stor nyckel till framgången.
– Tyra gjorde också en jättebra insats. Hon spelade enkelt, gjorde ett antal saker som hon är bra på och i dag gjorde hon de sakerna ofta.
En som olyckligtvis inte kunde vara med i matchen var högernian Nina Koppang som tidigare under dagen stukade foten. I skrivande stund är det oklart hur allvarligt det är och vad det innebär inför fortsättningen.
U17-EM fortsätter på fredagen när Svarvéns landslag ställs mot Spanien.
– Vi försöker ta en match i taget och även ta varje kamp i taget i själva matcherna. Det är ett steg i taget som gäller och vi måste kriga för att ta poäng, den fighten ska vi alltid ta.
– Alla lag här är duktiga på handboll, är individuellt skickliga och har bra samarbeten, så det är viktigt att ha en väldig attityd. Det kommer räcka långt hoppas jag.
NORGE–SVERIGE 19–31 (10–16)
Norge:
 Silje Alvestad 5, Mina Pauline Gregersen 4, Rikke Midtfjeld 3, Sofie Winther-Hansen 2, Sofie Celius 2, Martine Karigstad Andersen 1, Fanny Skindlo 1, Sanne Lokka Hagen 1.
Sverige: Tyra Axnér 8, Jennifer Johansson 5, Kaja Stojilkovic 4, Vanja Andersson 3, Charité Mumbongo 3, Kajsa Lindberg Blohm 2, Thea Blomst 2, Elsa Åsberg 2, Ida Sembe 1, Hanna Wedenby 1.
Utvisningar, Norge: 5 x 2 min. Sverige: 6 x 2 min.
Domare: Stefan Ivanovic & Marko Vujisic, Montenegro.
Publik: 100 (Dvorana Zlatorog, Celje).
Text: Erik Malmqvist
Foto: EHF