Nyheter

U-landslag / 2 juli 2018

Svensk seger mot Tyskland i VM-premiären

De svenska U20-damerna fick en fin start på VM i ungerska Debrecen. Efter dramatik på slutet blev det seger med 19–18.
– Nervöst med VM-premiär, men vi fick en bra start där vi fick hål på den på en gång, säger svenska målvakten Irma Schjött.

• • •

Det är sista mästerskapet på U-sidan för Erik Larholms landslag. Det är VM som gäller och Sverige spelar i en grupp som också innehåller Tyskland, Spanien, Frankrike, Kroatien och Egypten.
Tyskland stod för motståndet i premiären i kväll och Sverige fick en kanonstart på både matchen och turneringen.
Lagkaptenen Olivia Löfqvist gjorde matchens första mål och Sverige gjorde fem av de sex första i matchen. 5–1 blev till 8–4 och senare till 10–5 efter 22 minuters spel. Då har Skurus Hannah Scheuer Larsson gjort fyra av målen och hon gjorde också Sveriges elfte efter att Tyskland dessförinnan gjort tre raka.
– Vi åkte på en del utvisningar sedan och matchbilden blev lite hackig. De gick också upp på ett ganska högt 5–1-försvar och jag måste erkänna att vi blev lite största av det, säger Erik Larholm som har damlandslagets förbundskapten Henrik Signell som assisterande under VM.
Bland annat tvingades Sverige till flera byten, delvis på grund av att Julia Olsson fick två utvisningar i första halvleken.
– Vi vågade inte spela henne bakåt efter det eftersom hon är så viktig i vårt anfallsspel, säger Larholm.
Tyskland kunde reducera till 10–12 innan halvtidsvilan och gjorde sedan andra halvlekens två första mål, vilket innebar kvittering 12–12, innan Sverige gjorde ett nytt ryck med tre raka mål genom Frida Rosell, Victoria Larsson och Olivia Löfqvist.
Tyskland repade sig aldrig efter det, även om de bjöd på spänning på slutet genom att hålla tätt de sista åtta minuterna och göra matchens tre sista mål. De fick också möjligheten att kvittera i matchens sista anfall, men det svenska försvaret redde ut situationen.
Den gången behövde inte Irma Schjött ingripa, men målvakten från VästeråsIrsta, som debuterade i A-landslaget under Sydkoreaturneringen för två veckor sedan, var en av planens bästa spelare.
15 räddningar på 31 skott blev det, vilket gav finfina 48 i räddningsprocent. Bland annat räddade hon samtliga Tyskland sju kantavslut.
– Jag tycker att det gick bra. Vi hade gjort upp en bra matchplan inför och vi stod jättebra bakåt och höll oss till den, då blev det tacksamma skott, säger hon ödmjukt.
Redan i morgon är det ny match för svenskorna. Spanien står då för motståndet klockan 20.00.
TYSKLAND–SVERIGE 18–19 (10–12)
Tyskland: Mia Zschocke 5, Lisa Antl 5, Selina Kalmbach 3, Lena Degenhardt 3, Louisa de Bellis, Annika Lott.
Sverige: Hannah Scheuer Larsson 6, Victoria Larsson 4, Olivia Löfqvist 4, Frida Rosell 2, Julia Olsson, Clara Lerby, Johanna Flygelholm.
Utvisningar, Tyskland: 5 x 2 min. Sverige: 6 x 2 min.
Domare: Mathias Fabian Sosagordalina & Cristian Sebastian Lemesmartinez, Uruguay.
Publik: 200 (Hodos Imre, Debrecen).