U-landslag / 8 augusti 2017

Sverige knäckte Norge i VM-premiären

Underläge med tre bollar och VM-premiären var på väg att glida U19-landslaget ur händerna. Då kom en lysande sista kvart med målvaktsshow och full klaff framåt till 23–20 mot Norge.

• • •

Det var en del premiärnerver i Tbilisi, Sverige mönstrade nio spelare som kommit in i blågult först efter fjorårets EM.

Dessutom några anfall där det grötade ihop sig och planen inte hade nått fram till alla aktörer.
Framförallt började allt med riktigt starka försvarsminuter som bjöd upp till kamp i den skandinaviska duellen.
Norge vann genrepet med tre bollar, en betydligt mer målrik historia. På plats i mästerskapet hade spelare som Jonathan Svensson centralt i defensiven och målvakten Gustaf Banke mycket att säga för matchutvecklingen, 8-6 efter 20 minuter.
Framåt satte Sverige tryck med sina ytternior fick med sig mål och dessutom kom båda kanterna igång när ytorna öppnade sig. Den starka öppningen kom av sig något, gick över i mer ställningskrig och fram till paus hann det ebba ut.
Ett fint initiativ av Marcus Ekman när han med låg tyngdpunkt kom igenom och fick både mål och en tvåminutare med sig rättade till siffrorna, men Norge låg knappt över i paus.
I det numerära överläget på andra sidan halvtidsvilan gick Sverige om och fick mer energi när Måns Landgren hoppade i och stoppade en straff från Sindre Heldal (sex mål i första halvlek).
Dessvärre fick Norge de flesta energitillskotten minuterna som följde, Sverige fick slita sig igenom anfall långt ut i skottsektorn och lägen.
Med kvarten kvar var marginalen större än någon gång tidigare, 15–18 men kampviljan gav utdelning när Axel Morand sex minuter senare ordnade 18 lika och strax därefter ledning med ett av få svenska kontringsmål.
Måns Landgren hade stor show i målet, spikade igen så länge det behövdes bland de norska nerverna.
Marcus Ekman stod för kreativitet i anfallen medan Jack Thurin gick för säkra skott och Jonathan Svensson vräkte in sitt enda mål i matchen till avgörande 21–18.

SVERIGE–NORGE 23–20 (10–11)
Målskyttar, Sverige: Oskar Sunnefeldt 5, Axel Morand 4,  Karl Wallinius 3, Jack Thurin 3, Markus Thorbjörn 3 (1), Marcus Ekman 2, Ludvig Jurmala-Åström, Jonathan Svensson & Anton Persson alla 1.
Norge: Sindre Heldal 6 (3), Fabian Sandven 5, Preben Egeli 2, Andreas Horst Haugseng 2, Sander Lövlie Simonsen, Sander Wennberg Linnerud, Rassin Haugseng, Olaf Richter Hoffstad, Thomas Horneland Boilesen alla 1.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Norge: 5 x 2 min.
Domare: Dmitry Kiselev & Alexey Kiyashko, Ryssland.

U19-VM (grupp A) 8 augusti
Frankrike–Bahrain 42–20
Danmark–Egypten 29–28
Sverige–Norge 23–20

Text: Fredrik Hasselgren

Bilden: Redbergslidspelaren Markus Thorbjörn gjorde tre av de svenska målen i premiären i U19-VM. Tre mål blev också segermarginalen mot Norge. Foto: Stéphane Pillaud/IHF.