Nyheter

U-landslag / 9 augusti 2018

Sverige övertygade i EM-premiären mot Slovenien

De svenska U18-herrarna fick en drömstart på EM-äventyret i Kroatien. Man var klassen bättre än Slovenien i 60 minuter och vann med solklara 29–21 (17–11).

• • •

Förbundskapten Dennis Sandberg kunde konstatera att en bättre start på EM än vad Sverige fick mot Slovenien knappast var möjlig.

– Mest är jag nöjd med att vi fick igång försvar- och målvaktsspelet. Men också att grabbarna kunde ta till sig taktiken. I Scandiberico fokuserade vi mer på oss själva men här pratade vi en hel del om Slovenien också och det tog grabbarna till sig på bästa sätt. Man ska ha med sig att det är ett jäkligt duktig lag vi möter, men vi får verkligen träff på det vi pratat om och följde planen fullt ut, säger en nöjd Sandberg.

– Det var klasskillnad i slutändan och det kändes både tryggt och bra.

Efter fem minuter och 39 sekunder hade Sverige visat Slovenien vilka som bestämde. Adam Blanche och Emil Berlin hade gjort två mål vardera för ledning 4–1 och tvingade Slovenien till en tidig timeout. Efter det ökade man bara. Framförallt var det en solid defensiv, framför en storspelande Fabian Norsten i mål, som satte de största avtrycken. Ledningen med sex bollar i paus kunde varit ännu större.

Ledningen blev också större strax efter paus. Ludvig Hallbäck och Adam Blanche såg till att öka på till 20–11 i svensk favör via några snabba mål och återigen fick Slovenien ta timeout. I det läget började slovenerna spela ett allt mer aggressivt 5-1-försvar som satte griller i huvudet på svenska spelare men efter Dennis Sandbergs timeout när Slovenien krypit fram till 18–23, var det inget snack om saken. Sverige rann ifrån på nytt och segern var i slutändan självklar.
– Vi får tre-fyra utvisningar i rad mot oss där Slovenien kan knapra in några mål men när vi väl är fulltaliga igen är det ingen snack om saken. Fabian Norsten behövde inte rädda så mycket i första halvlek men i andra visar han verkligen hur bra han är.
Hur viktigt var det att vinna, och just på det här sättet?
– Det känns framförallt väldigt skönt att vinna direkt. Vi hade varit tvingade att vinna andra matchen annars. Nu såg vi en jäkla bra insats från killarna där många levererade, det var roligt att se.
I målet storspelade alltså Fabian Norsten, Tyresö. Speciellt under de sämre perioderna av andra halvlek var det Norsten som höll emot bäst, bland annat släppte han inte in en enda av de fyra straffar han fick emot sig.
– Verkligen en skön seger. Vi går in med inställningen om att det är ett jäkla bra lag vi möter idag och alla var redo från start. Vi visste vad vi ställdes emot och löser några av deras specialare i offensiven väldigt fint. Vi är otroligt inlästa på dom och det underlättar såklart för mig i målet när försvarsspelet fungerar så bra, säger Norsten blygsamt.
Under andra halvlek fick han däremot visa sig på styva linan flera gånger när svenskarna fick sitta på botbänken.
– Vi har en jobbig period med några mål i tom kasse men kommer ur det och spelar hem matchen på ett bra sätt. Det var skönt att ha de där målen att gå på i slutet när man vet att slutspurten kommer.
Du var inte med i Scandiberico men visste att du skulle vara med i EM ändå, kände du dig rostig från start?
– Nej, snarare tvärtom faktiskt. Jag var på träningslägret i Malmö, sedan har jag haft ett på hemmaplan också så jag kände mig redo.
Visste du att du skulle stå redan i första matchen?
– Nej, sånt vet man inte förrän laguttagningen. Men jag har pratat med ledarna, med ”Kocken” (Patrik Karlsson, målvaktstränare) och vet att dom har högt förtroende för mig.
SLOVENIEN-SVERIGE 21–29 (11–17)
Slovenien: Nik Cirovic 6, Matic Kosec 5, Teo Jezernik 3, Jernej Drobez 2, Lan Grbic 2, Anze Blagotinsek 1, Tilen Grobelnik 1, Filip Rakita 1.
Sverige: Ludvig Hallbäck 8, Adam Blanche 4, Valter Chrintz 4, Miguel Mbumba 3, Eric Johansson 3, Kasper Larsson 2, Emil Berlin 2, Simon Lindberg 2, Jesper Jensen 1.
Utvisningar, Slovenien: 4 x 2 minuter. Sverige: 7 x 2 minuter.
Publik: 250 (City Sports Hall Varazdin).
U18-EM I KROATIEN 9–19 AUGUSTI
Grupp D:
9 augusti:

Slovenien–Sverige 21–29
Island–Polen (16.30)
10 augusti:
Polen–Slovenien (14.30)
Sverige–Island (16.30)
12 augusti:
Slovenien–Island (14.30)
Sverige–Polen (16.30)
Matcherna spelas i Varazdin. 
Övriga grupper: 
Grupp A: Kroatien, Serbien, Portugal, Israel (spelas i Koprivnica)
Grupp B: Frankrike, Danmark, Norge, Rumänien (spelas i Koprivnica)
Grupp C: Tyskland, Spanien, Ryssland, Ungern (spelas i Varazdin)
De två bästa lagen från varje grupp går vidare till huvudrundan. A korsas med B, C korsas med D. Trean och fyran i varje grupp vidare till placeringsmatcher. 
Text: Marcus Löfström
Foto: EHF