Nyheter

U-landslag / 10 augusti 2018

Klasskillnad när Sverige tog första VM-segern

Det blev som väntat en bekväm seger för Sveriges U18-damer när man mötte Chile på fredagseftermiddagen. 31–19 efter 17–13 i paus talade sitt tydliga språk.

• • •

Niklas Harris kunde andas ut när domarna förkunnade att Sverige stod som segrare, med bred marginal, mot Chile.
– Två poäng var det viktigaste med tanke på starten och allt vad den inneburit. Vi har gått på knäna energimässigt och spelet har hackat, men vilodagen vi fick igår var skön. Vi gjorde en stentuff träning och hade även ett bra pass idag innan matchen. Det glöder i tjejernas ögon, säger den svenska förbundskaptenen som inte räknade med något gratis mot Chile:
– Vi möter ett lag som är häftigt att spela emot, med en helt annan struktur och helt annat spel än vad vi är vana vid. Vi hade lite problem med dom i början men var konsekventa i vårt tryckspel och vände till slut.Det tog ett tag innan svenskorna fick igång sitt spel ordentligt. Chile var väl så bra, ibland bättre, än Sverige under matchens första kvart innan blågult satte sitt försvarsspel och tryckte dit chanserna.
Snart började man sakta men säkert rycka ifrån Chile boll för boll och i paus var ledningen fyra bollar stor, trots att man ett par gånger låg under med två.
I andra halvlek var det mer eller mindre bara ett lag på banan och det var Sverige. Jackie Moreno och planbästa Isabelle Andersson såg till att öka på 20–14 efter fem minuter och där gick tåget för Chiles del. Mot slutet handlade det bara om hur stora segersiffrorna skulle bli i Sveriges första seger under VM-turneringen.
– Lag från andra kontinenter brukar spela på ett annat sätt och Chile gör det jäkligt bra med flera räknefel mot oss. Det är klart det är skönt att vinna, även om det är ett lag som vi ska slå. Sättet vi gör det på är bra, det är komfortabelt och vi glider ifrån tidigt. Vi behövde det här som grupp, säger Niklas Harris.
Enda smolken i glädjebägaren för  Harris och hans lag var skadan på storskytten Nina Dano i första halvlek. Men de första rapporterna är glädjande.
– Det var bara ett blåmärke på ovansidan av knäet. Hon krockade med stolpen men var bara lite stel. Spelar hon inte mot Kroatien imorgon, gör hon det mot Egypten i matchen därpå.
Det blev fyra mål den här gången från spelmotorn Cornelia Dahlström.
– Vi har ju mött Sydkorea innan och även Portugal, vilket gett oss en föraning om hur Chile skulle spela. Framförallt var det vårt försvar som satte stopp idag, det var verkligen det vi fokuserade på i den här matchen. Sedan kommer anfallsspelet automatiskt och idag fick vi igång vår andrafas bra.
Hur ser du på VM hittills för din del?
– Det är väldigt roligt! På många sätt är det ett nytt lag, ungefär åtta spelare är nya sedan EM förra året så det har tagit lite tid för oss att spela ihop oss. Men känslan har hela tiden varit att det är ett bra gäng som kommer bli bra med mer tid tillsammans.
SVERIGE-CHILE 31–19 (17–13)
Sverige: Isabelle Andersson 9, Ebba Wallenberg 5, Cornelia Dahlström 4, Jackie Moreno 3, Malin Sandberg 3, Tova Alm 2, Amanda Sjöstrand-Hallman 2, Wilma Schelin 1, Kajsa Dahlberg 1, Emma Wahlström 1.
Chile: Pia Pacheco 5, Fernanda Alvarez 4, Sofia Alarcon 3, Francisca Parra 2, Valentina Sepulveda 2, Antonia Rebolledo 2, Evelyn Ramirez 1.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 minuter. Chile: 3 x 2 minuter.
Publik: 100 (Hall Legionow).
U18-VM I POLEN 7–19 AUGUSTI, GRUPP B
7 augusti: 
Danmark–Kroatien 29–21 (18–13)
Ungern–Sverige 29–24 (15–12) Referat
Egypten–Chile 12–23 (6–10)
8 augusti: 
Sverige–Danmark 23–32 (12–16) Referat
Chile–Ungern 13–42 (6–20)
Kroatien–Egypten 31–24 (15–11)
10 augusti: 
Ungern–Kroatien 27–21 (13–9)
Danmark–Egypten 24–15 (11–10)
Sverige–Chile (14.00)
11 augusti: 
Danmark–Chile (16.00)
Egypten–Ungern (18.00)
Kroatien–Sverige (20.00)
13 augusti: 
Chile–Kroatien (10.00)
Egypten–Sverige (12.00)
Ungern–Danmark (14.00)
Livestreaming via IHF.info och arrangören.
ÖVRIGA GRUPPER
Grupp A: Brasilien, Angola, Slovakien, Tyskland, Rumänien, Polen
Grupp C: Kina, Nederländerna, Argentina, Norge, Ryssland, Japan
Grupp D: Tunisien, Kazakstan, Montenegro, Sydkorea, Frankrike, Spanien
Text: Marcus Löfström
Foto: IHF