Nyheter

U-landslag / 10 augusti 2018

Sverige nere på jorden igen efter förlust

Efter den fina segern mot Slovenien på torsdagen, fick Sverige det betydligt tuffare mot Island på fredagen. Två måls underläge i paus blev till förlust 24–29.

• • •

Nej Sverige lyckades inte rida vidare på framgångsvågen man startade med premiärsegern i EM mot Slovenien. Det såg Island till genom att knäppa svenskarna på näsan under fredagen.
– Jag är oerhört besviken på att vi inte kan hålla oss kvar på samma nivå som vi spelade på mot Slovenien igår. Vi pratar mycket inför matchen om att vara på tå mot Island för dom kämpar och krigar som sjutton, men tyvärr är vi inte beredda där. Det är möjligt att vi trodde vi var bättre än vad vi var idag, det vet jag inte. Det vi var bra på igår, att stoppa Slovenien där dom är farliga, var vi dåliga på idag. Vi släpper allt som Island är bra på, säger en mycket besviken förbundskapten i Dennis Sandberg.
Hur jobbade ni för att ändra det under matchens gång från bänken?
– Det är svårt att vända det när det väl börjat. Man kan bara snacka om att vi ska höja oss, men tyvärr blir det inte så ändå. Såhär är det i EM, har man inte hundra procent inställning i varje match så slår man inte motståndet och det är något vi verkligen pratat mycket om innan vi åkte hit.
– Sedan tycker jag inte vi ska ta ifrån Island något alls, dom gör en fantastiskt bra match men kommer heller inte med något vi inte visste om på förhand.
Under större delen av den första halvleken gick lagen knappt att skilja åt målmässigt. Man bytte i princip mål mellan varandra och såväl Simon Möller som hans kollega i Islands mål stod för flera fina parader.
Efter elva spelade minuter av den andra halvleken var Sverige ikapp på nytt via ett viljemål av Ludvig Hallbäck som innebar isländsk timeout och ställningen 18–18. Efter det taktiksnacket sprang Island ifrån.
Bland annat bommade Sverige en straff under en sekvens är Island tog ledningen med fyra mål, 20–24, vilket föranledde en timeout från Dennis Sandberg. Ett högre, aggressivt försvarsspel gav till en början visst resultat men inte tillräckligt för att hindra Island från att segla iväg till segern.
– Egentligen tycker jag inte vi är så bra i första halvlek heller, där är det Simon i mål som räddar oss med några fina räddningar. Vi är uppe i likaläge 18–18 men går sedan på ytterligare en grej vi pratat om. Även här var det skillnad mot Slovenien-matchen, där hade vi bara fokus på vårt egna men nu lade vi lite för mycket fokus på domare och annat.
Tror du det är bra med spelledigt på lördag för att rensa skallarna lite?
– Ja, det kan det nog kanske vara. Eller så vill man ut och spela med en gång, det är lite olika det där. Men som jag ser det har vi ändå en bra chans att gå vidare men då måste vi slå Polen, och det gör vi inte om vi inte är där till hundra procent.
SVERIGE-ISLAND 24–29 (12–14)
Sverige: Eric Johansson 6, Ludvig Hallbäck 5, Casper Käll 5, Erik Sääf 3, Adam Blanche 2, Kasper Larsson 1, Emil Berlin 1, Valter Chrintz 1.
Island: Haukur Thrastarson 8, Arnor Snaer Oskarsson 6, Tumi Steinn Runarsson 5, Einar Örn Sindrason 4, Dagur Gautason 3, Torleifur Rafn Adalsteinsson 1, Eirikur Guoni Thorarinsson 1, Stiven Tobar Valencia 1.
Utvisningar, Sverige: 4 x 2 minuter. Island: 6 x 2 minuter.
Publik: 250 (City Sports Hall Varazdin).
U18-EM I KROATIEN 9–19 AUGUSTI
Grupp D:
9 augusti:

Slovenien–Sverige 21–29 (17–11) Referat
Island–Polen 25–20 (11–9)
10 augusti:
Polen–Slovenien 22–32 (10–17)
Sverige–Island 24–29 (12–14)
12 augusti:
Slovenien–Island (14.30)
Sverige–Polen (16.30)
Matcherna spelas i Varazdin. 
Övriga grupper: 
Grupp A: Kroatien, Serbien, Portugal, Israel (spelas i Koprivnica)
Grupp B: Frankrike, Danmark, Norge, Rumänien (spelas i Koprivnica)
Grupp C: Tyskland, Spanien, Ryssland, Ungern (spelas i Varazdin)
De två bästa lagen från varje grupp går vidare till huvudrundan. A korsas med B, C korsas med D. Trean och fyran i varje grupp vidare till placeringsmatcher. 
Text: Marcus Löfström
Foto: EHF