Nyheter

U-landslag / 17 augusti 2017

Sverige utslaget efter förlängning

Killarna i U19 har tagit sig längst av de blågula landslagen i sommarens mästerskap. Efter en nagelbitare till kvartsfinal, 25–27 inklusive förlängning mot Kroatien försvann dock chansen till VM-medalj.

• • •

– Försvarsmässigt mer än godkänt, men i anfallet har vi mer att jobba på, sade Jerry Hallbäck efteråt.
Tillägg på tio minuter efter ordinarie speltid och en liten marginal mellan lagen var logiskt. Sverige och Kroatien var bra på att bemöta varandras styrkor och matchen fick tidigt en väldigt tajt och tät profil.
Kroatien ställde upp ett 5–1-försvar och minskade därmed Oskar Sunnefeldts betydelse i den blågula offensiven i början.
– Vi får lära oss att använda kanterna när vi möter utgrupperat försvar, hitta lösningar så att vi klarar av man-man. Jag tycker ändå att vi tar små steg i den här turneringen och klarar av fler lägen.
Sverige behövde dock inte att regenten på nio meter markerade sig särskilt ofta i målprotokollet för att hålla jämna steg före paus.
Åtta olika spelare stod för de tio första målen, högersexan Markus Thorbjörn var smått förväntat framträdande men när det började lossna lite med ett ryck alldeles före halvtid kunde bland annat en orädd Viktor Hedin trycka in ett par bollar.
I utslagsmatcherna, när insatsen blivit högre har landslaget också svarat med en helt annan hårdhet och genomgående jämnare spel över full tid.
Få svackor gällde också i kvartsfinalen, den enda och så när matchavgörande tvingade in Sverige i tungt underläge trots tre måls ledning när andra halvleken drog igång. 12-9 blev 12-14 med brist på rörelse framåt och motståndarmålvakten Ivan Panjan var bäst på planen.
Måns Landgren kom in när Kroatien gjorde mål i varje anfall och höll kvar Sverige i en tung period av matchen. Den entusiastiske målvaktens gester skickade visserligen honom till botbänken för ”snack”, men nu var hela laget både bättre balanserat och tänt.
– I förra mästerskapet åkte vi med två målvakter och fick en skadad. Nu kör vi med tre och går runt mer, sade Hallbäck om det ständigt ombytliga målvaktsvalet.
Chansen att hota på allvar igen uppenbarade sig efter 55 minuter och en makalös Landgren-blockad på retur men Kroatiens keeper upprepade räddningen.
Sista chansen? Nej, ytterligare en benparad från Landgren ordnade givande sekunder i slutskedet, klockan stod på 59.59 när Oskar Sunnefeldt fixade fram 23–23 och förlängning.
– Vår bästa spelare, oerhört nyttig i både försvar och anfall, sade Hallbäck med beröm för upphämtningen.
– Fantastiskt, vi chansar med 4-2 och tar ut målvakten. Tyvärr tar de taktpinnen igen i förlängningen, fortsatte han.
Sunnefeldt tog mer ansvar under extratiden, Kroatien sågs dock ofta hacket före. Ett anfall på 90 sekunder nära slutet gav alltför stor lucka till de rödvitrutiga och Vito Bahtijarevic vräkte in ett ointagligt försprång med två mål.
Medaljmöjligheten rök men Sverige har två matcher kvar i Georgien och kan nå en meriterande femteplats som bäst.
Ni tar er till kvartsfinal, hur rimmar det med målsättningen?
– Vi visste att det var en tuff grupp och var glada över att vi lyckades vinna åttondelen. Vi hade kanske inte kapaciteten för att slåss längst fram, men försöker visa attityd, vi har kämpat och slitit, sade Hallbäck till sist.
SVERIGE–KROATIEN 25–27 e.fl. (24–24, 23–23, 12–9)
Målskyttar, Sverige:  Oskar Sunnefeldt 6, Markus Thorbjörn 4 (1),  Karl Wallinius 3, Axel Morand 2, Jonathan Svensson 2, Viktor Hedin 2, Marcus Ekman 2 (1), Anton Persson,  Jack Thurin, Ludvig Jurmala-Åström & Melker Norrman alla 1.
Kroatien: Halil Jaganjac 7, Ivan Martinovic 7 (1), Leon Strbad 4, Vito Bahtijarevic 3, Darijo Raguz, Tin Lucin, Nikola Grahovac, Daniel Vusic, Filip Turcic & Filip Vistorop alla 1.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Kroatien: 6 x 2 min.
Domare: Novica Mitrovic & Miljan Vesovic, Montenegro.