Nyheter

U-landslag / 1 juli 2022

U16-landslaget redo för EOC

På måndag 4 juli inleds European Open Championship i Göteborg. För de debuterande U16-tjejerna väntar en landslagsvecka fylld av spänning, kamratskap och glädje. 

– Det viktigaste för mig och mina övriga ledarkollegor är att vi skapar en miljö där man trivs, säger förbundskapten Frenne Båverud.  

Precis som tidigare landslagskullar gör årets U16-tjejer debut i European Open Championship i Göteborg. Turneringen, som anordnats sedan 2005, spelas i samband med Partille Cup. Spelplatser är Valhalla sporthallar och Scandinavium.

Fokus från den svenska ledarstaben ligger främst på utbildning inför kommande landslagssamlingar och U17-EM nästa år. Förbundskapten Frenne Båverud betonar vikten av att skapa en välkomnande och trivsam landslagsmiljö.

– Det viktigaste för mig och mina övriga ledarkollegor är att vi skapar en miljö där man trivs och känner sig trygg. Spelarna ska känna att man vågar att lyckas och misslyckas. Förhoppningsvis sträcker alla upp handen efteråt och säger att de vill vara med på nästa landslagssamling också. Den känslan tror jag renderar i fint handbollsspel, säger Båverud, som får sällskap på tränarbänken av assisterande tränare Jennie Linnéll.

16 spelare födda 2006 är uttagna till EOC. Båverud förklarar trupputtagningen på följande sätt:

– Vi har framförallt kollat på prestationerna i Sverigecupen samt de olika rikslägren. I USM var våra kullar utspridda på två slutspel. 06:orna spelade med dem som var ett år äldre. medan 07:orna spelade med dem som var ett år yngre. Därför har vi inte stiftat bekantskap med 07:orna än. De ingår också i det här landslaget.

Sverige ställs i tur och ordning mot Färöarna, Nederländerna och Montenegro i gruppspelet. Första matchen spelas på måndag klockan 10.15 i Valhalla. Matcherna i gruppspelet spelas i 2 x 25 min.

Efter det inledande gruppspelet delas EOC upp i två mellanrundor. Oavsett position i första gruppen väntar nytt gruppspel på onsdagen och torsdagen. Men endast de lag som slutar etta, tvåa eller trea i det inledande gruppspelet har möjlighet att avancera till fredagens final i Scandinavium.

Totalt deltar 17 nationer i turneringen.

– Vi har inga resultatmål alls. Vi har ingen aning om hur de andra länderna spelar eller hur mycket de har tränat, menar Båverud.

Uppladdningen sker under två träningsdagar i Trollhättan, 2-3 juli.

– Fokus är på att få ihop gruppen och se vad det kan leda till. Vi ska lära känna varandra och spelarna ska känna på hur det är att bo med andra personer flera dagar i sträck, avslutar förbundskaptenen.

SVERIGES TRUPP TILL EOC

Målvakter: 
Cecilia Samuelsson, Skånela IF
Anna Danielsson, HF Karlskrona

Vänstersex: 
Nea Bratt, IF Hallby HK
Emma Rudqvist, IK Sävehof

Mittsex: 
Isabelle Rydén, Önnereds HK
Tilda Redzic, Skövde HF
Tindra Ahlqvist, Eslövs IK

Högersex:
Julia Ringström, Hammarby IF HF
Elsa Ilvell, HF Karlskrona

Niometer:
Klara Bergling, IF Hallby HK
Ebba Börjesson, Lugi HF
Amelia Jarnborg, RP Linköping
Hanna Lundvall, Skuru IK
Cassandra Mielke, Eskilstuna Guif
Tintin Holmgren, Mörrum GOIS
Astrid Löf, KFUM Lundagård

EUROPEAN OPEN CHAMPIONSHIP

Datum: 4–8 juli, Göteborg
Grupp 1: Frankrike, Rumänien, Slovenien, Lettland, Estland
Grupp 2: Färöarna, Sverige, Montenegro, Nederländerna
Grupp 3: Island, Portugal, Polen, Norge
Grupp 4: Finland, Schweiz, Tjeckien, Spanie

Sveriges gruppspelsmatcher:
4 juli, 10.15:
Färöarna
4 juli, 16.15: Nederländerna
5 juli, 10.30: Montenegro

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån