Nyheter

VM 2023 / 1 juli 2022

Lottning till handbolls-VM i Sverige

I morgon, lördag, lottas gruppspelet till handbolls-VM 2023 i polska Katowice. Mästerskapet spelas 11–29 januari 2023 i fem svenska och fyra polska städer – med finalspel på Tele2 Arena i Stockholm.

Totalt 32 nationer deltar i handbolls-VM som inleds med ett gruppspel (preliminary round) med åtta grupper om vardera fyra lag. Därefter går de tre bästa lagen vidare till det andra gruppspelet (main round) som består av fyra grupper – och de två bästa lagen i huvudrundan går sedan till kvartsfinal.

Det är alltså det första gruppspelet som lottas lördag 2 juli. Grupperna ska spela i Göteborg, Malmö, Kristianstad och Jönköping, samt i polska Katowice och Krakow. De polska städerna kommer att ha två grupper per stad.

Inför lottningen har samtliga nationer placerats i en ”pott”. Eftersom det afrikanska VM-kvalet inte är färdigspelat ännu så benämns de fem som kvalificerar sig från det kvalet med ”Afrika” och ett nummer efter.

Seedningsgrupp 1: Danmark, Sverige, Spanien, Frankrike, Norge, Island Tyskland, Afrika 1.
Seedningsgrupp 2: Qatar, Kroatien, Belgien, Brasilien, Portugal, Polen, Montenegro, Nordmakedonien.
Seedningsgrupp 3: Serbien, Ungern, Argentina, Bahrain, Saudi-Arabien, Afrika 2, Chile, Afrika 3.
Seedningsgrupp 4: Uruguay, Afrika 4, Afrika 5, Iran, Sydkorea, USA, Nederländerna, Slovenien.

Redan innan lottningen har ett lag placerats ut i varje grupp enligt följande: Spanien i grupp A (Krakow), Polen i grupp B (Katowice), Sverige i grupp C (Göteborg), Island i grupp D (Kristianstad), Tyskland i grupp E (Katowice), Norge i grupp F (Krakow), Kroatien i grupp G (Jönköping) och Danmark i grupp H (Malmö).

Sveriges förbundskapten Glenn Solberg kommer att följa lottningen på plats i The Concert hall of the Polish National Radio Symphony Orchestra i Katowice. De svenska och polska handbollslegendarerna, Magnus Wislander och Slawomir Szmal kommer att vara med och förrätta lottningen – som sänds live på Viaplay på lördag med start kl. 17:00.


För mer info eller för köp av biljetter till VM 2023 besök www.handball23.com