U-landslag / 4 augusti 2019

U17-damerna obesegrade i gruppspelet

Platsen i huvudrundan var säkrad sedan tidigare och de svenska U17-damerna lyckades befästa sin position högst upp i grupp A genom att besegra Kroatien med 28–21 i den avslutande gruppspelsmatchen.

• • •

Efter klara vinster mot Norge och Spanien var det match mot gruppjumbon Kroatien som skulle avrunda gruppspelet i damernas U17-EM. I senaste matchen var starten inte den bästa, men här visade Patrik Svarvéns landslag att koncentrationen var på plats redan från avkast.
Johanna Östblom lyckades göra matchens första mål efter tre minuters spel och sedan klev Sverige raskt upp i en 3–0-ledning. Laget spelade utan broms, var bra med i försvarsspelet när kroaterna försökte ställa om och fick god utdelning offensivt. Blott tre insläppta mål efter drygt halva den första halvleken var förbundskaptenen förstås nöjd med.
– Jag tycker vi fick en riktigt, riktigt bra start och gjorde allt jobb på ett bra sätt. Vi var noggranna, sade han.
Sedan kom motståndarna något bättre in i matchen, lyckades få hål på Agnes Åseskog i högre utsträckning och kröp således närmare rent målmässigt. Trots det skiljde det sex mål mellan lagen när matchklockan nått 30 minuter.
– Efter inledningen började vi slarva i framförallt i försvaret. Vi stod inte upp som vi hade bestämt och vi tappade försvarsfokuset där. Resultatmässigt kändes det ändå tryggt och lugnt efter vår start men jag är inte nöjd med försvarsspelet stundtals och det finns mycket att göra där.
Halvlekens fyra sista mål för blågult gjordes av Tyra Axnér som efter matchen utsågs till planens bästa spelare för andra gången i mästerskapet.
– Tyra är duktig i dag och vi hade många bra spelare i matchen. Sett till anfallsspelet gjorde hon en riktigt bra match, kanske fattades det något i försvaret men hon kom igång bra och jag har stor tillit till henne, förklarade Svarvén.
14–8 till Sverige var ett fint kvitto och under den andra halvleken låg försprånget ofta kring just de där sex målen. Stundtals i den andra halvleken var försprånget större, stundtals mindre och till sist var det sju bollars differens, med 28–21 på resultattavlan.
– Som helhet var det väl ingen jättesnygg match direkt, det var mycket grovjobb. Vi gjorde lite väl många felbeslut även i anfallet, men som helhet är jag självklart nöjd. Matchen vinner vi och alla tjejer som är inne gör stundtals bra prestationer, men vi vill ha bra prestationer hela tiden.
– Vi var egentligen klara gruppsegrare redan innan matchen, sådant ska inte spela in men det gjorde det. Alla visste om förutsättningarna och då kanske man inte har det sista, lilla extra.
Trots noll tappade poäng i gruppspelet finns det alltså mer att hämta. Svarvén försäkrar att de har koll på var utvecklingspotentialen finns och att de är på rätt väg när de svenska U17-damerna nu börjar förbereda sig inför huvudrundan som inleds på tisdag.
– Det ska bli kul! Ungern, som vi kommer möta, är ett väldigt bra lag. De vann European Open förra sommaren och har ett otroligt samspelt lag med några individuellt bra spelare, bland annat en fantastiskt skicklig mittnia.
– Vi har redan börjat analysera dem och ska fortsätta med det, jag tror att vi kommer vara väl förberedda taktiskt sett. Vi ska få upp inställningen att vilja vinna varje situation, varje boll och vinna mer yta hela tiden för att till slut vinna matchen.
Sveriges kommande match spelas på tisdag klickan 19.00, motståndare då är Ungern som också vann sina tre matcher med totalt 30 plusmål i sin grupp. Matchen går att se på Handbollslandslaget.se.
SVERIGE–KROATIEN 28–21 (14–8)
Sverige: Tyra Axnér 9, Elsa Åsberg 4, Charité Mumbongo 3, Johanna Östblom 3, Thea Blomst 2, Kajsa Lindberg Blohm 2, Kaja Stojilkovic 2, Vanja Andersson 1, Eline Liljeros Heikka 1, Hanna Wedenby 1.
Kroatien: Bruna Zrnic 4, Klara Birtic 3, Dora Petkovic 3, Josipa Josipovic 2, Sara Krizmanic 2, Mihaela Nemcic 2, Margarita Skaric 2, Lucija Krezo 1, Ines Pifar 1, Hannah Vuljak 1.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Kroatien: 7 x 2 min.
Domare: Michail Mertinian & Evangelos Syrepisios, Grekland.
Publik: 150 (Dvorana Zlatorog, Celje).