Nyheter

U-landslag / 28 juli 2017

Danmark hade bäst fart i grannfejden

Danmark tryckte upp tempot, Sverige kom så när ikapp men fick slita framförallt i försvaret när U19-herrarna öppnade SOC i norska Langhus med förlust 30-33.

• • •

– Vi är inte nöjda med första halvlek, springer bort oss mycket i deras växelspel. Sedan gör vi vissa justeringar och kommer mer rätt, sade förbundstränare Marcus Lindgren.

En trippel av träningsmatcher ramar in helgen som förberedelse för sommarens höjdpunkt, EM i Georgien om bara en dryg vecka. I den första stod ett fartfyllt  Danmark för motståndet.
Känslan under de första 20 minuterna var entonig. När Sverige gjorde mål svarade Danmark med högt tempo på avkast och när de blågula bommade var det ännu högre fart i planens längdriktning med bra utdelning i kontringsfas.
Gzim Salihi hade bra skyttesatsningar från höger, Oskar Sunnefeldt en likaledes bra förmåga att hitta målet när han var inne och styrde upp.
I ärlighetens namn hade Sunnefeldt från Sävehof utdelning framåt och styrka bakåt för mer speltid. Men träning är något annat än tävling.
– I skarpt läge hade han visst spelat mer, men vi får blunda för det vid de här tillfällena. Vi vill ge alla matchtempo inför VM, ikväll förtjänar han mer och en annan gång är det någon annan, sade Lindgren.
Det var i andra riktningen det brast, Sverige hade problem med utspelen till Jeppe Favrholt Hauskov på högerkanten (nio mål före paus) och i fick allmänhet ta emot attackerna utan att vara samlat och alert på egen planhalva.
Danmark gjorde 16 mål på 20 minuter innan det ebbade ut lite, fyra mål skiljde i paus.
Hur beredda var ni på anstormningen med hög fart?
– Vi har inget material på dem så det var svårt att veta vad som väntade, men det är ju hyfsat ömsesidigt. I inställning ambition och engagemang är vi med, sen får vi jobba med detaljer, sade Lindgren.
Sverige höll jämna steg, med försök att närma sig men saknade den sista precisionen i bland annat inspel till linjen. Salihi hade bättre träff från distans, Sunnefeldt fortsatte stabilt och försvaret hängde med i förflyttningarna och tillät plötsligt målvaktsbriljans från Erik Hvenfelt när de täckte ytor.
– Han får göra några bra räddningar, på det hela taget pressar vi Danmark bättre efter paus.
Tobias Sandberg gjorde två mål inom loppet av tio sekunder med krafter kvar, Sverige var hetare i slutskedet men också lite väl ivrigt i vissa beslut och kom aldrig närmare än uddamålet innan Danmark fick marginal igen.
– Vi var nära, det är småsaker som skiljer när vi bränner två straffar i viktiga lägen och drar på oss tekniska fel. Jag känner ändå att vi gör ett bra jobb.
Norge (lördag 18.00) och Polen (söndag 10.00) är kommande motståndare i SOC som spelas i STIL Arena söder om Oslo.
Ett namn som förpliktigar, men det är först i mästerskapet som Sverige ska plocka fram sin bästa form.
Då återtar förbundskapten Jerry Hallbäck huvudansvaret för laget. Hallbäck är för närvarande upptagen med att sätta igång försäsongen i sin nya klubb Ystads IF, Marcus Lindgren och överledaren Lasse Olsson är matchcoacher under helgen i Norge.
 
SVERIGE–DANMARK 30–33 (15–19 )
Målskyttar, Sverige: Oskar Sunnefeldt 7, Gzim Salihi 6, Tobias Sandberg 5, Markus Thorbjörn 4 (1), Jonathan Svensson 3, Viktor Hedin 2, Anton Persson, Marcus Ekman, Melker Norrman alla 1.
Danmark:
Utvisningar, Sverige: 6 x 2 min. Danmark: 2 x 2 min.