Nyheter

U-landslag / 6 augusti 2019

U19-herrarna föll i VM-premiären

Sverige inledde U19-VM med att åka på en 29–32-förlust mot Egypten på tisdagseftermiddagen.

• • •

Efter fina resultat i Scandinavian Open Championship i slutet av juli, var det på tisdagen äntligen dags för det svenska landslaget att kliva in i U19-VM i Nordmakedonien. Mästerskapet inleddes med match mot Egypten och det var motståndarna som inledde bäst. Snabbt skaffade de sig en 3–0-ledning innan Victor Ljungqvist smällde in Sveriges första mål. Därefter kom laget bättre in i matchen och lyckades så småningom kvittera till 4–4.
Kort senare skulle även ledningen bli svensk efter att Isac Wallin satt dit 6–5 från straffkastlinjen. Antalet insläppta mål minskade drastiskt under den efterföljande perioden och gapet ner till egyptierna växte sig allt större. Fyra bollars marginal var det som gällde efter drygt halva den första halvleken och det tycktes finnas kontroll. Då tog motståndarna timeout för att försöka hitta tillbaka till det som fungerat inledningsvis, men det verkade inte ge effekt för Sverige ökade på till en sexmålsledning.
– Första 20 minuterna är väldigt, väldigt bra från vår sida. Vi spelade bra handboll, fick träff bakåt och ledde med 15–9 som mest där, konstaterade förbundskapten Dennis Sandberg.
Som bekant kan det dock svänga snabbt i handboll. Med minuten kvar att spela av de inledande 30 minuterna skiljde det helt plötsligt bara ett mål. Tre anfall hanns med på den återstående tiden och där lyckades Egypten sätta sina två lägen medan Sverige bommade sitt i ribban. Detta innebar att Egypten ledde med 16–15.
– Vi tappade energin, fick övertro på oss själva och man vinner inga matcher med 22 tekniska fel, som vi hade totalt sett. Vi trodde att vi kunde göra saker svårare än vad de är och gör man det så blir man straffad.
– Egypten bjöd upp lite till spel där i början med mycket spring och kontringar. Sedan drog de ner på tempot, var större och de gjorde mål i stort sett varje anfall. Det löste vi inte och de gjorde 9–0 under en period.
För i början av andra lyckades Egypten återta den tremålsledning de skaffat sig tidigt i matchen. Det svenska landslaget fick aldrig den riktigt nära kontakten i matchens slutskede och vid slutsignalen stod det klart att U19-VM inleddes med förlust 28–32.
Något som gjort att uppladdningen inte varit optimal är att det svenska landslaget inte fått allt material och utrustning levererat ner till Nordmakedonien. Matchställ och skor var det som var på plats i tid till avkast. Detta har medfört att inga träningar har kunnat genomföras på plats ännu, men förhoppningsvis löser det sig så snabbt som möjligt. Någon ursäkt för förlusten är det dock inte, slår Sandberg fast.
– Det är inget att skylla på, Egypten är ett bra landslag och gjorde det bra.
– Försvarsmässigt hade vi problem. Killarna har fått lite läxa här i kväll och ska i grupper få redovisa lite grejer som kan bli bättre och det som var bra, för det finns positiva saker också.
Redan i morgon, onsdag, finns chans att plocka första poängen istället när det är möte med Kinesiska Taipei som står på programmet.
SVERIGE–EGYPTEN 29–32 (15–16)
Sverige: Isak Persson 8, Marcus Norrbrink 4, William Andersson Moberg 4, Isac Wallin 3, Tim Hilding 3, Victor Ljungqvist 2, Theo Übelacker 2, Sebastian Spante 1, Alexander Regen 1, Albin Broman 1.
Egypten: Hassan Walid Ahmed 6, Ahmed Hesham Elsayed 6, Saif Hany Salaheldin 5, Mazen Reda Abdelfatah Osman 4, Omar Ahmed Hamdy Lotfy 4, Ibrahim Elsayed Abdelhamid Kamel 3, Mohab Mohamed Abdelhak 2, Yasser Mohammed 2.
Utvisningar, Sverige: 1 x 2 min. Egypten: 4 x 2 min.
Domare: Alexei Covalciuc & Igor Covalciuc, Moldavien.
Publik: – (SC Jane Sandanski, Skopje).