Nyheter

U-landslag / 6 augusti 2019

Första förlusten för U17-damerna

Huvudrundan i U17-EM inleddes med förlust för det svenska landslaget. Ungern skapade sig en lucka i den andra halvleken och vann till slut med 26–22.
– Vi ska försöka att inte deppa för mycket, vi har en otroligt viktig match i morgon (onsdag), sade förbundskapten Patrik Svarvén efteråt.

• • •

Rent resultatmässigt kom det svenska U17-landslaget in i huvudrundan från ett fläckfritt gruppspel. Tre matcher och tre vinster var facit som även Ungern bar med sig in till mötet med Sverige och en tuff utmaning var därmed att vänta.
Förbundskapten Patrik Svarvén har tidigare i mästerskapet tryckt på vikten att få till en hårt arbetande defensiv. Här visade hans spelare upp ett starkt försvarsspel i första attacken från motståndarna, men det kom att bli många mål åt båda håll med start bara några sekunder senare.
För det var jämna och målrika första tio minuter åskådarna fick se. Hanna Wedenby var aktiv i starten med två av Sveriges tre första mål och antalet mål i matchen var fler än antalet spelade minuter under lång tid. Efter knappa tjugo var Ungern första lag att bryta sig loss. De tog ledningen med 12–9 och Sverige bestämde sig för att prata igenom situationen i en timeout.
– Vi visste vad som skulle hända och det hände. Vi fajtades bra för att stoppa det, men ibland räckte vi inte till. Det är synd men jag tycker att vi räckte till ganska mycket i den här matchen, förklarade Svarvén.
Ett tekniskt skickligt nummer signerat högersexan Kajsa Lindberg Blohm fram till 11–13, en härlig straffräddning från Agnes Åseskog och till slut en kvittering av Kaja Stojilkovic gjorde att blågult var tillbaka på lika-läge. Ungern skulle dock göra halvlekens två sista mål och ledde med 17–15 när lagen gick in i omklädningsrummen för vila.
Målskyttet rullade sedan inte alls på i samma takt som det hade gjort i första. Med drygt en kvart kvar att spela hade det endast rapporterats in två blågula mål ytterligare.
– Vi mötte ett lag som har en bra målvakt, för vi kom till en hel del bra lägen som borde kunnat vara mål. Sedan gjorde vi lite för många tekniska fel, framförallt i slutet. Det blev lite stressat när vi ville utnyttja att de låg högt och det är inget bra. Det får man inte gör i sådana här fajter.
Förvisso kom inte heller ungerskorna upp i samma effektivitet i andra, men de lyckades etablera en distans på fyra mål ner till Sverige som med tiden visade sig vara ointaglig denna tisdagskväll. Efter 60 spelade minuter var ställningen 22–26 och mästerskapets första förlust var tyvärr en realitet.
– Jag är jättenöjd med tjejerna. De krigade hela vägen in i kaklet och ska ha en stor eloge. De följde den taktik vi hade satt upp och det var små marginaler som var skillnaden, ansåg förbundskaptenen.
Efter slutsignalen var han mån om att poängtera vikten av onsdagens möte med Österrike och att det är fullt fokus som gäller.
– Vi ska försöka få bra koll på dem och inte släppa något åt slumpen, vi ska var väldigt bra förberedda. Jag tror också att tjejerna redan är väldigt revanschsugna. Det fanns en glöd i ögonen hos dem som visade att det här inte ska upprepas, vi ska inte hamna i den här situationen igen.
Matchen mot Österrike spelas på onsdag klockan 17.00 och går att se på Handbollslandslaget.se.
SVERIGE–UNGERN 22–26 (15–17)
Sverige: Hanna Wedenby 5, Kajsa Lindberg Blohm 4, Kaja Stojilkovic 4, Thea Blomst 3, Tyra Axnér 2, Charité Mumbongo 2, Vanja Andersson 1, Elsa Åsberg 1.
Ungern: Petra Koronczai 7, Blanka Kajdon 4, Johanna Farkas 4, Viktoria Woth 3, Mira Vamos 2, Luca Farago 1, Greta Juhasz 1, Laura Kürthi 1, Anna Kukely 1, Maja Merai 1, Lotti Rittlinger 1.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Ungern: 4 x 2 min.
Domare: Malgorzata Lidacka & Urszula Lesiak, Polen.
Publik: 250 (Dvorana Zlatorog, Celje).
U17-EM, GRUPP A
1 augusti:
Norge–Sverige 19–31 Referat
Spanien–Kroatien 25–25
2 augusti:
Kroatien–Norge 27–39
Sverige–Spanien 34–23 Referat
4 augusti:
Norge–Spanien 26–22
Sverige–Kroatien 28–21 Referat
Sluttabell:
1) Sverige, 6 p, +30
2) Norge, 4 p, +4
3) Spanien, 1 p, –15
4) Kroatien, 1 p, –19
Alla resultat, tabeller och matchfakta
HUVUDRUNDA, GRUPP 1
1 augusti:
Sverige–Norge 31–19 Referat
2 augusti: 
Ungern–Österrike 33–23
6 augusti: 
Norge–Österrike 30–27
Sverige–Ungern 22–26
7 augusti: 
Österrike–Sverige (17.00)
Ungern–Norge (19.00)
Tabell: 
1) Ungern, 4 p, +14
2) Sverige, 2 p, +8
3) Norge, 2 p, –9
4) Österrike, 0 p, –13
Matcherna kan ses på Handbollslandslaget.se
Text: Erik Malmqvist
Foto: EHF