U-landslag / 10 augusti 2017

U19: Orken tröt mot Egypten

Sverige släppte Egypten till klar pausledning. U19-landslaget kom förvisso tillbaka och kvitterade men det kostade energi. Till slut behöll motståndet sin förmåga att hitta målet oftast, 24–26 till slut.

• • •

– Dubbelutvisningen när vi precis kommit ikapp blir ödesdiger, sade Jerry Hallbäck efteråt.

Det såg förvisso lovande ut från start. Valet att behålla förra matchens klassmålvakt Måns Landgren mellan stolparna gav övertag på skyttarna och goda möjligheter att vända spelet.
Landgren räddade fyra bollar första tio, släppte bara in tre och Markus Thorbjörn kontrade in 6–3 med en snygg lobb direkt ur målvaktens hand.
De kommande 20 minuterna innehöll ett annat scenario, Sverige gick för mycket i sidled och brast i tålamodet i det uppställda spelet och när det gick snabbt kom onödigt slarv på köpet. Samtidigt var Egypten bra på att sätta varann i lägen, spelade fram till favoritytor och Landgren hamnade i tidsnöd.
Sex raka baklängesmål och en match som gick åt fel håll. Blågult stoppade en del av flödet men hade också en del att diskutera, första halvlek var sammantaget svag i planens båda ändar.
– De får lite för enkla mål på oss, vi hamnar i ett jobbigt underläge, sade förbundskaptenen.
Sverige behövde vara mer på alerten, få med sig vilja och driva på för straffar som Markus Thorbjörn kunde sätta. Dessutom få tag i bollen för några lätta mål, så såg iallafall andra halvleken ut inledningsvis.
Att Måns Landgren hindrade ett skott med huvudet gjorde inte saken sämre. En liten näve kom i luften, kvitteringen kom närmare.
Jonathan Svensson som hade mer offensiv kraft med sig än senast slog till med 18–18 precis före slutkvarten.
– Bra attityd, han vill verkligen göra mål och bidrar med tyngd och kraft, sade Hallbäck som landade vid första kvarten efter paus för matchens blågula behållning.
– Moralen när vi ligger under, att inte ge upp tycker jag är starkt.
I slutfasen fick dock Sverige slita med utvisningar, med utjämnat på tavlan började det gå utför igen med stress och misstag.
En klassiker när ni utjämnar men tappar direkt?
– Nja, dubbelutvisningen när vi precis kommit ikapp blir ödesdiger, sade Hallbäck sedan domaren sett en knuff och en tröjdragning.
– Den ena kanske såg tveksam ut men vi fick säkert med oss en del tidigare som de reagerar på.
Svensson ordnade sista chansen med fullt påslag i slutminuterna men Ahmed Mohamed Rady gjorde flera av målen som höll Egypten klart före.
Frankrike är enda lag med full pott efter två matcher, Sveriges nästa motståndare Danmark står med en pinne och startar fredagsmatchen i jaktläge.
– De kommer garanterat slåss för sitt liv, vinner de inte snart spelar de ju bort sig, sade Jerry Hallbäck.
EGYPTEN–SVERIGE 26–24 (15–10)
Målskyttar, Egypten: Ahmed Mohamed Rady 8, Shehab Abdalla 4, Khaled Walid Ibrahim 4 (1), Omar Khaled Hassanein 3 (2), Moamen Mohammed Zaki Badwy 2 (1), Mohsen Ramadan Mohamed, Mohamed Zeinelabdin Aly, Ahmed Hany Abdelfatah, Galal Ayman Abdelmoneam, Abdelaziz Ehab Abdelhmeed alla 1.
Sverige: Markus Thorbjörn 7 (2), Jonathan Svensson 7, Marcus Ekman 3, Jack Thurin 2, Oskar Sunnefeldt 2, Axel Morand, Simon Örtelind & Ludvig Jurmala-Åström alla 1.
Utvisningar, Egypten: 2 x 2 min. Sverige: 4 x 2 min.
Domare: Marcin Piechota & Bartosz Leszczynski, Polen