U-landslag / 20 augusti 2017

U19: Sverige avslutade med seger

Prestigen i den sista placeringsmatchen märktes tydligt när Sverige och Ryssland pressade varandra och turades om i ledning. Sverige fick dock sista ordet och femteplatsen med en stark slutforcering och ett måls marginal, 26-25.

• • •

– Vi tar femteplatsen med mersmak, sade Jerry Hallbäck.
Inför turneringen fick vi två sena avhopp på bärande spelare (Gzim Salihi&Tobias Sandberg), de som har ersatt har gjort det bra och vi kan vara stolta över vår prestation där vi är nära semifinal.
Sverige tog sig vidare till utslagsmatcherna som inofficiellt 14:e lag med tanke på poäng och målskillnad. Sedan pekade formpilen mer uppåt, tre segrar av fyra möjliga gav topp fem i rankingen.
– Vi klarar oss bra tack vare att vi orkar vara strukturerade och kan hålla oss till ett visst tänk. Där ligger svenska spelare väl framme, sade Hallbäck som nu lämnar över truppen till respektive klubblag igen.
Med viss förbättringspotential till nästa samling och EM kommande sommar.
– Vi har hittat bra grunder i försvarsspelet. Anfallsmässigt måste vi lära oss hantera farten och spelet mot utgrupperat försvar och man-man både defensivt och offensivt. Det kan vi trycka mer på i ungdomsleden, fortsatte förbundskaptenen som ledde laget i en svängig upplösning.
Sverige fick en skjuts när Karl Wallinius kom in framåt och ytterligare när Oskar Sunnefeldt tryckte till och fick hål på Ryssland i andrafas.
Första halvleken innehöll också en sevärd målvaktskamp, Måns Landgren eggade de svenska utespelarna med sina räddningar, Maksim Popov svarade utan att få riktigt samma effekt i de ryska attackerna, 13-9 i paus.
Sverige fick dock inte behålla greppet särskilt länge i andra halvlek, ledde med fem bollar innan Ryssland fick mer klaff i anfallet och började få resultat på sitt fysiska försvarsspel.
– Det är en period på fem minuter när vi inte är beredda att göra jobbet. Vi får offra två timeouter för att blåsa på ordentligt och efter det får vi styr på det lite bättre.
Med tio minuter kvar hade Ryssland vänt med två plusmål, Markus Thorbjörns påpasslighet från kanten borgade för spänning till slutet och Oskar Sunnefeldts förmåga att hitta lösningar var lika bra som tidigare i turneringen.
– Genomgående vår bästa spelare, bra både i försvar i anfall, sade Hallbäck om Sunnefeldt.
– Han gör alltid jobbet fullt, oavsett hur han känner sig eller mår är han alltid där.
Magsjuka gjorde delar av truppen kantstött i den sista matchen, målvakten Gustaf Banke stannade till exempel kvar på hotellet. Där samlas också laget i lugn och ro i väntan på hemresa söndag natt, något speciellt firande motiverar femteplatsen inte.
De sista skälvande VM-minuterna fick landslaget dock visa att nio VM-matcher förbättrat samarbetet väsentligt.
Sunnefeldt hade hjälp av flera lagkamrater som banade väg för hans löpning till 24-23, Wallinius fyllde på med några hårda skott från vänster. Ryssland fick en kvitteringschans men skickade bollen över sidlinjen.
SVERIGE–RYSSLAND 26–25 (13–9)
Målskyttar, Sverige: Oskar Sunnefeldt 9, Karl Wallinius 7, Jack Thurin 4, Markus Thorbjörn 3, Simon Örtelind 2, Jonathan Svensson 1.
Ryssland: Nikolaenkov 8 (2), Viktor Dolinin 4, Kosorotov 3, Nikita Kamenev 3, Oleg Spasenov 2, Andrei Gordeev 2, Andrei Beliaev 2, Ruslan Khabibov 1.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Ryssland: 4 x 2 min.
Domare: Davor Loncar & Zoran Loncar, Kroatien