Nyheter

U-landslag / 12 juni 2024

U20-damerna tar steg i rätt riktning inför världsmästerskapet

De svenska U20-damerna har på onsdagen avslutat lagets sista samling innan avresan till VM i Nordmakedonien om en knapp vecka. Dagarna i Karlstad summeras med vinst mot Norge på onsdagen, medan det i måndags blev förlust mot Danmark.

I fem dagar har det svenska U20-landslaget svetsats samman i Karlstad. Matcher i Scandinavian Open Championship mot Danmark och Norge har bland annat kombinerats med teoripass för att så mycket som möjligt av grunderna ska vara genomarbetat inför det stundande världsmästerskapet i Nordmakedonien.

Inledningsvis fick laget dock jobba i uppförsbacke efter att enbart ha gjort en handfull mål i den första halvleken mot Danmark. Den offensiva utdelningen blev bättre efter paus, men måndagens förlustsiffror på 22–30 var ändå tydliga.

– Egentligen var det inget som fungerade särskilt bra för oss i den matchen. Det var någon period där försvarsspelet fungerade lite bättre och en kort period med sju-sex som fungerade bra. Annars var det inte mycket som fungerade mot Danmark, sade förbundskapten Jesper Östlund innan han fortsatte sitt resonemang om matchen:

– Det kanske inte är så konstigt när man bara haft två dagar ihop med det här gänget. Det tar tid att sätta tajming, rytm och avtal, men samtidigt missade vi otroligt mycket och deras målvakt hade 70 procent i den första halvleken. Det är inte godkänt av våra skyttar. Som sagt så var det mycket som inte var särskilt bra och efteråt hade vi en lång videogenomgång.

Den blågula insatsen var desto bättre på onsdagsförmiddagen när Norge besegrades med 29–24.

– Allting fungerade bättre mot Norge. Både vårt anfall och försvar var en nivå högre än mot Danmark. Det kändes som att vi hade tagit till oss lite av det vi hade gjort fel i den tidigare matchen, så det var skönt att få avsluta samlingen med den här matchen, för vi kände inte igen oss själva mot Danmark. Känslan är att vi nu har satt vårt försvarsspel och jag tror att det är där som vi kommer att ha våra styrkor. Samtidigt finns det fortfarande förbättringspotential, framförallt i vårt spel på offensiv planhalva. Vi gjorde en del tekniska fel och slarvade vid en del tillfällen där.

Från spelarhåll var det uppenbart att de inte ville upprepa den prestation som ledde fram till förlusten mot Danmark när det väl var dags att avsluta samlingen med matchen mot Norge.

– Vi drog ner axlarna lite och bara körde, sade högersexan Madeleine Rehnberg

– Alla i laget hade en väldig revanschlust från Danmarks-matchen. Det skulle inte bli en sådan stor skillnad som det var i den matchen, så den här gången gick alla in med en helt annan inställning.

Hela matchen mot Norge spelades tyvärr aldrig klart. Lagen valde att avbryta matchen i den 58:e spelminuten efter att Ketsia Mumbongo olyckligt drabbats av en knäskada där vård inne på plan var nödvändig. Vid det tillfället visade resultattavlan 29–24 till Sverige, vilket fick gälla som slutresultat.

Samlingen i Karlstad sammanfattas således med en vinst och en förlust mot våra nordiska grannländer. På ett individuellt plan stack Stina Wiksfors 14 gjorda mål på de två matcherna ut på ett positivt sätt. Som helhet kunde förbundskapten Östlund se en utvecklingskurva som pekade i rätt riktning för hans landslag.

– Både på matcher och på träning tycker jag att det blev bättre och bättre. Vi gjorde vårt bästa träningspass näst sista dagen och vår bästa match sista dagen på samlingen. Det är en ny grupp med spelare och då är det inte allt som är så självklart under de första dagarna, men jag tycker att vi har rättat till en del detaljer och även stora spelmässiga saker i både anfall och försvar.

För Rehnberg var samlingen extra betydelsefull med tanke på att det är i just Karlstad som hon har vuxit upp.

– Det är alltid speciellt att komma hem! Det är verkligen inte många som får chansen att komma hem till sin moderklubb tillsammans med landslaget och både spela matcher och träna. Att få vara i Karlstad de här fem dagarna har varit väldigt roligt.

Laget återsamlas i Malmö på måndag inför avresan till Nordmakedonien dagen efter. Världsmästerskapet inleds sedan under onsdagen den 19:e juni med match mot Kina.

– Det ska bli väldigt spännande med mästerskapet. Jag har velat ha det här träningslägret inför VM så att man kan få lite mer kött på benen och lite mer självförtroende. De här dagarna har gjort sitt för mig och det känns som att vi kommer in i VM med en god känsla och där jag känner mig lite lugnare än vad jag var innan. Nu är jag mest förväntansfull och ser fram emot vad som väntar, berättade Rehnberg.

– Förhoppningen är att vi kan bygga vidare på den här samlingen när vi kommer till först Malmö och därefter Nordmakedonien, så att vi inte behöver börja om på nytt. Sedan vi träffades i lördags har vi tagit ett-två kliv framåt och vi kommer att behöva ta ytterligare ett-två kliv framåt för att kunna slåss om slutspelsplatser i VM, sammanfattade Östlund.

SVERIGE–DANMARK 22–30 (5–12)

Sverige: Stina Wiksfors 6, Moa Wallin 3, Thea Kylberg 3, Michelle Holgersson 2, Madeleine Rehnberg 2, Isabel van Kerkvoorde 2, Emma Mihailovic, Sophie Johansson, Felicia Granat, Ebba Leo.
Danmark: Laura Maria Borg Thestrup 8, Anne With Johansen 5, Matilde Marie Vestergaard 4, Josefine Kaae Larsen 3, Stine Skovbo Almind 2, Filippa Nedovic Larsen 2, Martha Nickelsen 2, Esther Birk Lund 2, Verona Rexhepi, Ida Marie Wrang Nielsen.
Utvisningar, Sverige: 1 x 2 min. Danmark: 3 x 2 min

SVERIGE–NORGE 29–24 (15–13)

Sverige: Stina Wiksfors 8, Thea Kylberg 5, Emma Mihailovic 3, Elise Lönnegren 3, Madeleine Rehnberg 3, Isabel van Kerkvoorde 2, Sophie Johansson, Ketsia Mumbongo, Moa Wallin, Hilma Cantby, Ebba Leo.
Norge: Selin Kamburce 6, Mathea Enger 5, Pia Grönstad 4, Sofie Donna Aasland Lae 2, Marie Mjös 2, Emma Egge Edner 2, Tiril Tveit Idland, Eline Mangen Solbakken, Stella Kruse.
Utvisningar, Sverige: 1 x 2 min. Norge: 3 x 2 min
Matchen avbröts i minut 58 på grund av skada.

Text: Erik Malmqvist
Foto: Cathrin Wall