Nyheter

U-landslag / 19 juni 2024

Idag inleds VM-äventyret för U20-damerna

Kina står för motståndet när Sveriges U20-damer 15.45 idag spelar VM-premiär i Skopje. Vidare i gruppspelet väntar sedan Algeriet på midsommarafton följt av Tjeckien på midsommardagen. Sveriges matcher i mästerskapet sänds på Viaplay.

Sveriges U20-damer anlände igår till Skopje i Nordmakedonien, som i år är spelplatsen för U20-VM. Idag drar turneringen igång med VM-premiär mot Kina. I grupp E, där Sverige tar plats, väntar även matcher mot Algeriet och Tjeckien och de två bästa lagen går vidare från fyrlagsgruppen.

– Det är rätt lurigt att veta exakt var man står. Nu har jag sett lite resultat från de andra lagen här på senvåren och nu strax innan mästerskapet och det är som sagt rätt klurigt att veta var man står i förhållande till andra lag. Vi ska försöka fokusera mycket på oss själva, ta en match i taget och försöka gå så långt som möjligt i turneringen, säger förbundskapten Jesper Östlund.

Förra veckan var Sverige i Karlstad och spelade Scandinavian Open Championship. Där blev det förlust mot Danmark (22-30) på måndagen, men därefter seger mot Norge (29-24) två dagar senare. Norge och Danmark är också med i VM och spelar båda i grupp D. När det gäller Sveriges grupp E är premiärmotståndaren Kina ett lag som förbundskapten Östlund har respekt för.

– Det är ju en motståndare som vi ställs mot nu i morgon (läs onsdag) som kom tvåa i de asiatiska mästerskapen och är kanske lite bättre än vad ett vanligt Kina-lag är. Det är ett par stycken i den här kullen som var med i a-landslaget här under mästerskapet i vintras, så jag är rätt imponerad av deras anfallsspel faktiskt. Det kommer bli en nöt att knäcka.

I Sverige finns två mästerskapsdebutanter i form av Hallbyspelaren Hilma Cantby och Elin Österwall, till vardags i Önnereds HK. Cantby har dock hunnit bli lite varm i kläderna då hon var med laget i Scandinavian Open Championship i Karlstad förra veckan. Mest rutin om man ser till tidigare U-landskamper har Sävehoftrion Stina Wiksfors (36), Emma Mihailovic (33) och Thea Kylberg (31).

TRUPPEN TILL U20-VM

Målvakter:
Ida Wall, Fjellhammer IL, 25 U-landskamper/0 mål
Ella Johansson, VästeråsIrsta HF, 19/1
Stina Littorin, Kärra HF, 5/0

Vänstersex:
Sophie Johansson IF Hallby, 5/8
Michelle Holgersson, Skuru IK, 5/3

Mittsex:
Stina Wiksfors, IK Sävehof, 36/90
Ebba Leo, H65 Höör, 17/14

Högersex:
Madeleine Rehnberg, IK Sävehof, 5/6
Hilma Cantby, IF Hallby, 2/1

Vänsternio:
Felicia Granat, IK Sävehof, 27/43
Elin Österwall, Önnereds HK, debutant

Mittnio:
Emma Mihailovic, IK Sävehof, 33/137
Elise Lönnegren, Lugi HF, 28/50

Högernio:
Thea Kylberg, IK Sävehof, 31/102
Moa Wallin, Önnereds HK, 14/35
Isabel van Kerkvoorde, Skuru IK, 13/20

U20-VM

Datum: 19–30 juni
Spelplats: Skopje, Nordmakedonien

Sveriges gruppspelsmatcher:
19 juni, 15.45: Kina
21 juni, 13.30: Algeriet
22 juni, 18.00: Tjeckien

Övriga grupper:
Grupp A: Rumänien, Nederländerna, Brasilien, Iran
Grupp B: Schweiz, Egypten, Tunisien, Chile
Grupp C: Ungern, Sydkorea, Argentina, Mexiko
Grupp D: Danmark, Norge, Japan, Taiwan
Grupp F: Frankrike, Tyskland, Spanien, Serbien
Group G: Portugal, Montenegro, Guinea, Uzbekistan
Grupp H: Angola, Nordmakedonien, Island, USA
De två bästa i varje grupp går till huvudrundan