Nyheter

U-landslag / 21 juni 2022

U20-damerna tillbaka i Slovenien

Sveriges U20-landslag går in i sitt sista ungdomsmästerskap med stora ambitioner. Efter ett silver i U17-EM och en fjärdeplats i U19-EM är siktet inställt på ytterligare en topplacering. 

– Målsättningen är att kriga om medaljerna, säger förbundskapten Jesper Östlund. 

Sveriges U20-landslag landade i Zagreb under tisdagen och åkte därefter över gränsen till Slovenien och värdstaden Celje. Premiären i U20-VM spelas under onsdagen mot Tunisien klockan 16.30.

– Jag går ofta in med höga förväntningar och förhoppningar. Jag tror att det här laget kan göra bra resultat och vara med och kämpa om medaljerna. Sen har jag inte sett de andra lagen så mycket, så just nu är det rätt blankt. Det kan finnas lag utanför Europa som vi inte har någon aning om. Det blir rätt spännande, säger förbundskapten Jesper Östlund som har tagit över landslaget efter Patrik Svarvén.

I vänskapsturneringen Scandinavian Open Championship i Kalmar tidigare i juni gick Sverige obesegrade. Laget spelade oavgjort mot Norge och Nederländerna medan man besegrade Danmark 25–22.

Hur har uppladdningen sett ut efter SOC i Kalmar?

– Efter samlingen i Kalmar åkte alla tillbaka till sina respektive hemmaklubbar. Det har blivit en vecka där de har lagt lite extra krut på fysiken. Förhoppningsvis kan vi vara nedtränade i början av mästerskapet för att sedan hitta toppformen under slutet, fortsätter Östlund.

Laget samlades under måndagen i Malmö där de tränade två pass gemensamt. Tyvärr saknas målvakterna Tyra Schjött och Agnes Åseskog som lämnat återbud till följd av sjukdom. Dialog förs med de båda för att följa deras status.

Som ersättare har Anna Mossberg från Skånela IF kallats in.

– Anna har gjort en jättefin säsong i Skånela. Hon har varit en riktigt stabil målvakt i damallsvenskan. Vi har haft koll på henne länge och hon var med på Helsingborg-lägret för två månader sedan. Det blir alltid turbulent när två målvakter försvinner tätt inpå, men vi gör det bästa av situationen, berättar Östlund.

Truppen består av spelare födda 2002 samt 2003. I U17-EM 2019 tog Sverige silver och i U19-EM förra året slutade de på fjärdeplats. Båda mästerskapen spelades i Slovenien, med Ungern som slutsegrare.

– Ungern har vunnit båda europamästerskapen. Då kan man inte ta i från dem favoritskapet. Stöter vi på dem i turneringen ska vi vinna. Det ska vara målsättningen.

Merparten av de svenska spelarna hämtas från inhemska klubbar; IK Sävehof från Partille är bäst representerade med fyra bidrag. Endast Tyra Axnér från Herning-Ikast och Charité Mumbongo från Fleury Loiret spelar utomlands till vardags.

I gruppspelet möter Sverige i tur och ordning: Tunisien, Guinea och Iran. Tre motstånd som förbundskapten Östlund har liten information om.

– Vi har inga förkunskaper överhuvudtaget. Det är ett blankt blad. Iran och Guinea är historiskt inga handbollsnationer, medan Tunisien har gjort resultat på herrsidan. Det är svårt att veta. Men vi förbereder oss på att Tunisien är bra. Framför allt är det första matchen som är lite lurig.

SVERIGES TRUPP TILL U20-VM

Målvakter: 
Hanna Popaja, Lugi HF, 21 U-landskamper/0 mål
Agnes Åseskog, Kungälvs HK, 18/0
Tyra Schjött, VästeråsIrsta HF, 9/0
Anna Mossberg, Skånela IF, 0/0

Vänstersex: 
Jennifer Johansson, Skuru IK, 26/55
Elin Leissner, Önnereds HK, debutant

Mittsex: 
Thea Blomst, IK Sävehof, 28/64
Ofelia Shoai Hallberg, Lugi HF, 19/27
Linn Johansson, IK Sävehof, debutant

Högersex:
Johanna Östblom, H65 Höör, 24/27
Clara Petersson Bergsten, Skuru IK, 12/20
Ida Sembe, IK Sävehof, 16/20

Vänsternio:
Charite Mumbungo, CJF Fleury Loiret HB, 30/68
Hanna Wedenby, BK Heid, 30/42
Tyra Axnér, Herning-Ikast Håndbold, 27/120

Mittnio:
Emma Nuhanovic, H65 Höör, 9/12
Elin Åkesson, Skuru IK, 3/1

Högernio:
Kajsa Lindberg Blohm, Alingsås HK, 16/34
Elin Heikka, IK Sävehof, 5/4

U20-VM

Datum: 22 juni–3 juli
Värdnation: Slovenien
Grupp A: Indien, Slovakien, Nederländerna, Japan
Grupp B: Sverige, Iran, Tunisien, Guinea
Grupp C: Danmark, Argentina, Montenegro, wildcard
Grupp D: Frankrike, Norge, Brasilien, Sydkorea
Grupp E: Rumänien, Tjeckien, Angola, Paraguay
Grupp F: Tyskland, Slovenien; Chile, Mexiko
Grupp G: Kroatien, Schweiz, Kazakstan, Österrike
Grupp H: Ungern, Polen, Egypten, USA
De två bästa lagen från varje grupp går till huvudrundan där A/B korsas, C/D osv.

Sveriges gruppspelsmatcher:
22 juni, 16.30:
 Tunisien
23 juni, 16.30: Guinea
25 juni, 16.30: Iran

De svenska matcherna i U20-VM sänds på Viaplay: https://viaplay.se/sport/handboll/handboll-u20-vm-d/sverige-tunisien/s22062079049084398

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån