Nyheter

U-landslag / 13 april 2022

U20-damernas VM-motståndare klara

Iran, Tunisien och Guinea blir de svenska motståndarna i damernas U20-VM – det står klart efter kvällens lottning. 

– Jag har stor tro på laget och tycker att vi ska siktar på en topplacering i turneringen, säger förbundskaptenen Jesper Östlund. 

Den 22 juni drar damernas U20-VM i Slovenien i går, första ungdomsmästerskapet med 32 lag. De svenska damerna (födda 2002 och 2003) har spelat två mästerskap tidigare och tog silver i U17-EM 2019 och slutade fyra i U19-EM förra året. U18-VM som skulle ha spelats 2020 ställdes in på grund av pandemin.

– Så vi har inte mött utomeuropeiskt motstånd tidigare och har i dagsläget inte så mycket förhandsinformation, säger förbundskaptenen Jesper Östlund efter kvällens lottning.

De svenska gruppspelsmotståndarna blir Iran, Tunisien och Guinea. Iran slutade tvåa efter Indien i det det asiatiska mästerskapet i mars (Sydkorea och Japan deltog inte) och Tunisien och Guinea slutade trea respektive fyra i de afrikanska mästerskapen i februari.

– På pappret är det inte den tuffaste gruppen vi har hamnat ut och det är klart att vi ska sikta på att vinna gruppen och ta oss vidare. Samtidigt ska vi vara ödmjuka inför uppgiften och jag räknar med att vi kommer få möta en del offensiva försvar som vi inte har så mycket vana av, så vi behöver lägga upp en plan för det, säger Östlund.

Vid eventuellt avancemang till huvudrundan väntar de två bästa lagen från grupp A där Indien, Slovakien, Nederländerna och Japan finns.

DAMERNAS U20-VM

Datum: 22 juni–3 juli
Värdnation: Slovenien
Grupp A: Indien, Slovakien, Nederländerna, Japan
Grupp B: Sverige, Iran, Tunisien, Guinea
Grupp C: Danmark, Argentina, Montenegro, wildcard
Grupp D: Frankrike, Norge, Brasilien, Sydkorea
Grupp E: Rumänien, Tjeckien, Angola, Paraguay
Grupp F: Tyskland, Slovenien; Chile, Mexiko
Grupp G: Kroatien, Schweiz, Kazakstan, Österrike
Grupp H: Ungern, Polen, Egypten, USA
De två bästa lagen från varje grupp går till huvudrundan där A/B korsas, C/D osv. 

Text: Daniel Vandor / Foto: EHF