Nyheter

U-landslag / 12 februari 2024

U20-herrarna åker till Portugal i mars

De svenska U20-herrarna har bjudits in till Portugal för att spela dubbla landskamper i mitten av mars. Förbundskaptenen Dennis Sandberg har tagit ut 16 spelare till mötena med Portugal och Norge, varav fem får möjlighet att debutera i den gulblå tröjan. 

Scandinavian Open Championship i Norge och EM i Slovenien väntar för det svenska U20-landslaget på herrsidan, men nu har också ytterligare en möjlighet att spela landskamper dykt upp. Det portugisiska handbollsförbundet har bjudit in Sverige och Norge till en trenationsturnering under den internationella landslagsveckan.

Matcherna spelas i Estarreja och Portugal och Norge inleder den 14 mars, medan Sverige möter Norge den 15 mars och Portugal den 16 mars.

– Det betyder mycket för oss att få möjlighet att spela fler matcher och dessutom mot väldigt bra lag. Vi har många duktiga spelare i den här åldern och det är kul att kunna ge chansen till några som imponerat under de träningsdagar vi haft mellan turneringarna, säger förbundskaptenen Dennis Sandberg som själv inte kommer att vara på plats under matcherna.

Han är nämligen även förbundskapten för ligalandslaget som samtidigt kommer att befinna sig i Polen för att möta de polska och norska motsvarigheterna (ligalandslagets trupp presenteras den 22 februari). Det innebär att assisterande förbundskaptenen Anders Hallberg kommer att leda U20-landslaget i Portugal.

– Vi har en spännande sommar framför oss och det finns många, förutom spelarna som är med här, som gör upp om platserna i mästerskapstruppen. Under våren kommer vi också att träningsdagar, säger Sandberg.

Fem spelare, som varit med på träningsdagar tidigare, men aldrig spelat någon landskamp får nu chansen: Målvakten Linus Karlsson (utlånad från Önnereds HK till IF Halby), IFK Ystads vänstersexa Felix Montebovi, mittsexan Emil Johannisson från IK Sävehof, högersexan Adrian Källhage från Önnereds HK samt IK Sävehofs mittnia Sebastian Durlanu.

U20-TRUPPEN TILL TRENATIONSTURNERINGEN I PORTUGAL

14 mars: Portugal–Norge
15 mars: Sverige–Norge
16 mars: Portugal–Sverige

Målvakter:
Arvid Norén, IK Sävehof, 12 U-landskamper/0 mål
Linus Karlsson, IF Hallby, debutant
Vänstersex:
Love Sundewall, HK Malmö, 23/65
Felix Montebovi, IFK Ystad, debutant
Mittsex: 
Marcus Björkman, OV Helsingborg, 23/66
Theodor Uliana Starck, Elverum Håndball, 20/44
Emil Johannisson, IK Sävehof, debutant
Högersex: 
Isak Borg, IFK Skövde, 3/2
Adrian Källhage, Önnereds HK, debutant
Vänsternio:
Pelle Segertoft, Önnereds HK, 13/39
Arvid Boquist, VärsteråsIrsta HF, 10/19
Mittnio: 
Albin Hägglund Junler, Alingsås HK, 23/42
Axel Månsson, Lugi HF, 20/125
Sebastian Durlanu, IK Sävehof, debutant
Högernio: 
Linus Gustavsson, IFK Skövde, 23/100
Isaac Biel Nilsen, IFK Kristianstad, 13/30

Bilden: Isaac Biel Nilsen, Axel Månsson, Marcus Björkman, Albin Hägglund Junler, Love Sundewall
Foto: IHF